Slip van David Estes

Slip Book Cover Slip
Slip #1
David Estes
Dystopian, Young Adult
Create Space
1 december 2014
Paperback
416

De wereld is behoorlijk kapot, en om de grondstoffen en het voedsel op peil te houden moet het bevolkingsaantal in de Reorganised United States of America gelijk blijven. Dat betekent dat er geen Mexicanen en Canadezen naar binnen mogen, langs die grenzen zijn enorme muren gebouwd. Als je een kind wilt krijgen, kan je een Death Match kopen; je kind mag pas geboren worden als die is overleden.

In de wereld van de hoofdpersoon zonder naam bestaat hij niet. Hij is geboren als UnBee: een unauthorized being. Hoe kan hij deze gebroken wereld overleven?

Dankzij Netgalley lees ik soms boeken, waarvan ik denk: ‘hoe kan het in vredesnaam dat dit boek niet bekender is???’ De Slip-trilogie hoort zeker bij die categorie.

Actualiteit

Een deel van mijn verbazing komt door hoe actueel dit boek is. Het speelt zich af in een verre, fictionele toekomst, maar we weten ook allemaal dat er een zeker iemand bezig is met muren bouwen. Dit soort dingen maakt dat het boek een ongemakkelijk gevoel achterlaat, op een positieve manier. Het laat je nadenken over hoe de wereld nu in elkaar zit; het komt dichterbij, en geeft een gezicht aan recente ontwikkelingen, zonder er de nadruk op te leggen.

Origineel?

Het vreemde is, dat het boek niet al te origineel geschreven lijkt te zijn. Natuurlijk zijn er voor mij nieuwe elementen, maar het volgt de bekende lijn. Hoofdpersoon vecht samen met zijn vrienden tegen de grote gemene regering, etc.

Ik merk dat dit bij een goed boek eigenlijk helemaal niet uitmaakt. Het is wat er met die bekende verhaallijn gedaan wordt wat een boek goed maakt.

Zo hebben de personages allemaal dingen die ze menselijk maken, die maken dat je op de een of andere manier van ze gaat houden. Oke, behalve Corr en de Destroyer dan, die zijn teh evillll. Van de rest wil ik alleen maar weten hoe het verder gaat met ze. Ik wil weten dat het goed komt!

2 comments / Add your comment below

Leave a Reply