6 redenen waarom ik schrijven soms lastig vind

bullet-journal-washi-tape-eccentric-lady-1

Schrijven doe ik graag, en ja, eigenlijk schrijf ik het liefst met de hand. Het lijkt wel eens of mensen die graag schrijven er geen moeite voor hoeven te doen – nou, nee dus.

1. Wat heb ik nou eigenlijk geschreven?

Ken je dat, dat je moeite moet doen om je eigen handschrift te ontrafelen? Zo erg als Jos ben ik niet, gelukkig, maar zodra ik met een verhaal bezig ben en niet oplet hoe ik schrijf, is mijn handschrift echt niet meer zo netjes alshij hierboven lijkt, met als gevaar dat ik de moeite niet meer neem om het te ontrafelen.

 

2. Au, ik heb kramp!

Iedereen zal dat wel hebben na wat langer schrijven, ik heb het vrij snel omdat ik de neiging heb mijn pen wat te stevig vast te houden: kramp in je vingers, last van je polsen, en al je spieren die gaan protesteren. Niet alleen bij met de hand schrijven trouwens, als ik te lang achter elkaar typ vinden mijn handen dat ook niet leuk.

 

3. Eh, waar gaat dit heen?

Het ene moment zit je lekker in je verhaal weg te schrijven of te typen, het volgende moment ben je ineens helemaal de draad kwijt. Waar wilde ik ook alweer heen met deze scene, met het verhaal überhaupt? Waarom schrijf ik dit? Wat moet ik nu nog schrijven? Dat een verhaal in je hoofd zit, betekent niet altijd dat hij er ook makkelijk uit komt.

4. Je wordt er moe van

Het lijkt alsof je maar wat zit achter je notitieboekje, kladblok of laptop, maar eigenlijk kost schrijven enorm veel energie. Na een uur schrijven kan het voelen alsof je helemaal leeggelopen bent.

 

5. Je hoofd wordt er vol van

Ik heb het wel eens gehad: ik kon gewoon niet slapen, omdat mijn personages door mijn hoofd rond bleven spoken en ik nog zo vol zat met nieuwe ideeën, nog zo in die schrijfflow zat, dat mijn hoofd niet tot rust kon komen. Dan stond ik midden in de nacht weer naast mijn bed, omdat ik toch echt even die ene dialoog op moest schrijven voor ik hem vergat. De schrijfflow is heerlijk, maar als hij je niet met rust laat als je naar bed wilt (en moet) is hij ineens een stuk minder fijn.

 

6. Die innerlijke criticus toch

Oke, je hebt een flink stuk kunnen schrijven, je weet nog wat je geschreven hebt (en hebt het misschien al wel in de computer staan), je bent moe maar voldaan, en dan gebeurt het.

‘Dit verhaal is eigenlijk best wel stom. Wat saai, er gebeurt helemaal niets spannends! Mijn hoofdpersonen zijn saaie suffies, en niemand wil dit lezen.’

Dat is dus de innerlijke criticus. Elke schrijver schijnt die te hebben, zelfs de beste schrijver (en, naar het schijnt, zelfs de slechtste – al is er eentje waarbij ik me afvraag of ze haar innerlijke criticus ooit heeft vrijgelaten. Maar goed, ik dwaal af.) Die criticus kan enorm handig zijn, als je in de edit-fase zit en nog eens kritisch naar je draft wil kijken, maar als je het verhaal nog af moet schrijven en ze (in mijn hoofd is het een vrouw, en een vals kreng) alleen maar kan zeggen dat mijn hele verhaal stom is. Dan heb ik gewoon een ontzettende hekel aan haar.

 

Schrijf jij wel eens verhalen? Zijn er meer dingen die jij er moeilijk aan vindt?

8 comments / Add your comment below

  1. Vroeger schreef ik veel verhalen en nog met de hand. Ook schreef ik regelmatig toen de kinderen nog klein waren, wat zij allemaal beleefden. Nu schrijf ik voornamelijk op mijn blogs en reacties bij andere bloggers 😉

    Tegenwoordig schrijf ik nog weinig met de hand, alleen aantekeningen op de kalender, boodschappenlijstjes en zo nu en dan een leuk kaartje!

    Maar schrijven kan zeker vermoeiend zijn en vaak kost het veel tijd.Tijd waarin ik eigenlijk zou moeten slapen 😉

  2. Ik schrijf geen verhalen, vroeger wel. Nu typ ik het liefste, omdat met de hand schrijven een stuk langzamer gaat. Dan loop ik sneller de kans om inmiddels de draad kwijt te raken of uit de flow te komen.

  3. Vooral dat volle hoofd herken ik, hoewel het soms ook juist heel verhelderend en verlichtend kan werken! De meeste schrijfobstakels los ik op door te stoppen op een punt waarop ik nog verder kan, dat werkt altijd heel goed.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.