Armoede en creativiteit

Vorige week liet ik doorschemeren: ik zou graag mensen willen helpen die door armoede hun creativiteit zijn kwijtgeraakt. Nou zijn zowel armoede als creativiteit allebei een breed begrip, en het leek me goed om wat concreter te worden. Niet dat ik al echt plannen aan het maken ben. Eerst maar eens dit opleidingstraject afmaken en verhuisd zijn, voor ik nieuwe dingen aanga.

armoede-en-creativiteit

Wat vind ik armoede?

Dat is gelijk de lastigste voor mij om richting aan te geven. Het lijkt zo makkelijk, als je te weinig geld hebt om rond te komen valt het eronder. Maar de een kan rondkomen met bijstand, de ander kan niet rondkomen met een riant salaris.

Toch is het minder moeilijk dan het lijkt. Financiële armoede is volgens mij de dingen die je nodig hebt om volwaardig mee te draaien in de maatschappij niet kunt betalen.  Dat kan inderdaad ook gebeuren als je een riant salaris hebt en niet met geld om kan gaan. Al komt de situatie sneller voor als je een minimum inkomen hebt.

Dan is er nog geestelijke armoede. Dat is inderdaad veel breder. Het heeft te maken met die creativiteit waar ik het over heb.

 

Als de creativiteit kwijt is

Je kan snel blijven hangen in het ‘niet genoeg hebben’. Dat kan al gebeuren als je niet weet hoe je oplossingen kunt vinden. Of als je niet weet hoe je dingen anders kunt doen zodat je een beetje beter uitkomt met je geld. Het lastige is, dat als je geld zorgen hebt dat meteen gevolgen heeft voor je creativiteit. En hup, een vicieuze cirkel is geboren!

Dit is echter veel breder dan ‘manieren om aan geld te komen’ of het oplossen van geldzorgen. Ik heb mensen gezien die slechter eten, omdat ze niet meer op zoek gaan naar recepten van seizoensgroenten. De pakjes zijn makkelijker, en alle denkruimte is al opgevuld door de financiële zorgen. Mensen die gefixeerd zijn op merken als Adidas en Nike om erbij te horen. Maar ook mijn ex-stiefdochter, die als kind zich enorm verbaasde dat ik boeken in huis had. Dat kende ze helemaal niet, en haar ouders ook niet.

Zou het niet gaaf zijn, mensen wat ideeën te kunnen geven? Ze (of hun kinderen) weer op de rails kunnen zetten als het gaat om anders naar dingen kijken? Concreter dan dit heb ik het nog steeds niet, maar mijn hoofd blijft rondgaan.

Bron foto: Pixabay

6 comments / Add your comment below

  1. Ik zei het de vorige keer ook al: super interessant dit!
    Geld is zo complex. het gaat om het vervullen van je behoeftes. Iemand met een riant inkomen kan zich nog steeds ‘arm’ voelen. Onvervuld. En bovendien zegt een riant inkomen ook niks, als je daarnaast veel vaste lasten hebt.
    Jarenlang met weinig rond moeten komen is echt dodelijk voor je creativiteit.het is uitzichtloos, dus wat voor zin heeft het, dat gevoel.

    1. Het is inderdaad erg complex. Juist ook omdat er geen harde lijn is tussen arm en rijk, zoals veel mensen lijken te denken. Iemand met twee auto’s voor de deur kan zich arm voelen omdat hij geen drie ferrari’s heeft zoals de buurman, terwijl iemand zich rijk kan voelen met een derdehands klein barrel (of een fiets – ik kocht vijf jaar geleden voor het eerst een (tweedehands op Marktplaats) Gazelle, en dat voelde toch rijk!)

  2. Ik kan je als leestip het boek Schaarste aanbevelen. Dat gaat in op de reden waarom creativiteit verdwijnt als mensen armoede kennen én op mogelijke oplossingen. Op mijn blog staat onder de tab lezen een review van dit boek.

  3. Dat het soms ook andersom werkt ondervind ik zelf, ik heb een minder dan modaal inkomen en moet dus creatief omgaan met mijn geld, koop veel 2e hands en vind ook veel bij het grof vuil, daardoor zie ik soms mogelijkheden in spullen waarvan anderen denken , wat moet je er mee ,maar die zijn dan vaak blij verast door wat ik van die in hun ogen rommel maak.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.