Atomen van Sofia Nordin

Atomen Book Cover Atomen
Sofia Nordin
Stortebeeker
2017
Paperback
174

Wanneer Alma vijf is, komt Cedrik naast haar wonen. Hij is even oud als zij, heeft evenveel knuffelbeesten en denkt over dezelfde dingen na. Ze begrijpen elkaar en bouwen een hechte vriendschap op. Ze zijn elf wanneer Cilla uit de grote stad in de zomervakantie hun idylle ruw komt verstoren.

***

Alma is wetenschapper en heeft een mooie carrière in het vooruitzicht. Ze weet alles van atomen, maar met mensen heeft ze moeite. Op een avond pikt ze een man op in de kroeg. Het is Cedrik, die ze zeventien jaar niet heeft gezien. Hij heeft haar niet herkend. Ze neemt hem mee naar huis. Wanneer hij per ongeluk haar kleerkast in loopt, draait ze snel de sleutel om.

Vorige week kreeg ik de kans om Atomen van Sofia Nordin te lezen. Met dit boek heb ik meteen twee punten van mijn leeslijst van de jonge lezers-groep afgestreept. Deze is te vinden bij mijn reading challenges. Toen het boek binnen kwam viel me meteen de mooie cover op. Deuren lijken een thema in dit boek te zijn. Kastdeuren, deuren van huizen en van vriendschappen. Deuren naar andere landen en avonturen.

meer-atomen-sofia-nordin

Anders

De vijfjarige Alma is duidelijk anders dan de andere kinderen. Ze heeft andere interesses en er vallen haar andere dingen op. De enige die haar echt lijkt te begrijpen is haar buurjongen Cedrik. Tot hij ook in de zomer speelt met een ‘normaal’ meisje. Alma vindt geen aansluiting.

Atomen

Ook later kan ze goed met Cedrik praten, bijvoorbeeld over of meren kunnen verdwijnen. En hoe komt het dat de aarde niet als losse atomen uit elkaar valt? Als Cilla terugkomt en Cedrik besluit niet met Alma op vakantie te gaan zoals gepland, raken ze al het contact kwijt. Alma wordt geleerde, en vindt houvast in het onderzoeken van, jawel, atomen.

Personages

De personages in dit boek zijn niet altijd makkelijk te begrijpen, ook omdat de hoofdpersoon zichzelf en andere mensen niet altijd begrijpt. Wel is het heel duidelijk uit het verhaal dat er veel meer emotie speelt dan in eerste instantie duidelijk wordt. Meer dan Alma zelf beseft ook.

Verhaallijn

De verhaallijn vond ik, als ik heel eerlijk ben, soms te verwarrend. Uiteindelijk kwam het allemaal bij elkaar, maar het duurde lang voordat ik er goed in zat. Het leek te toevallig, te raar. Uiteindelijk verwijst dat ook weer naar Alma’s wereldbeeld, en in die setting is het juist ook weer erg mooi. Wel zorgde het dat ik dit boek niet de volle vijf sterren kon geven. Daar voelde ik me eerst wat schuldig over, want kan je het als schrijver dan wel goed doen? Een duidelijkere verhaallijn had minder mooi gepast. Toch denk ik dat het goed is om ook het stukje ‘leesbaarheid’ mee te wegen.

Niet dat het boek nu niet leesbaar is natuurlijk, want het is prachtig! Zeker als je interesse hebt in interacties, zowel tussen kinderen als volwassenen, die soms niet lopen zoals je het verwacht.

Bron foto: Pixabay 

De link naar bol is een affiliate link.

4 comments / Add your comment below

  1. Wat een mooie eyeopener zulke verhalen, om mensen met dementie of autisme of NAH te begrijpen, of om te begrijpen wat zij in hun wereld zien/ervaren over onze wereld. Anders is niet altijd verkeerd, traag of langdradig niet, heel veel lijntjes of heel weinig niet. As je de tijd neemt, komt het wel bij elkaar en ontstaat begrip.

Leave a Reply