Besparen op verwarmingskosten

fire-vuur-warmte-warmth-verwarming
Bron: pixabay

Bij ons is hij al aan geweest, de verwarming. Zeker toen het een paar weken geleden ineens koud werd, maar ook deze week al een paar keer. En hoewel we zeker niet willen verkleumen, proberen we toch een beetje uit te kijken wanneer we hem aanzetten. Met onze onzuinige moederhaard kunnen we namelijk enorm besparen op verwarmingskosten als we hem vaker uit laten. Maar hoe blijven we dan warm?

 

Weten wanneer je hem aanzet

De verwarming minder aanzetten is makkelijker nu we allebei regelmatig een hele dag weg zijn, dan toen we nog allebei thuis zaten. Zeker toen mijn man thuis was ging hij vaker en sneller aan, want hij is een aardige koukleum. Ook als je veel thuis bent is het goed om te kijken wanneer je de verwarming aanzet.

Vaak zette ik hem even aan als we opstonden; je komt net je warme bed uit, en dan voelt kou extra koud aan. Vaak was het dan al snel behaaglijker en minder kil, en in de herfst is dat al snel voldoende. Vervolgens zette ik hem aan het eind van de middag ook even aan. Alleen tijdens echt de winter ging hij hele dagen op ongeveer 19 graden. Het voordeel van die moederhaard is wel weer dat hij veel directere warmte afgeeft, zodat het al snel warmer voelt als hij brandt.

Nu we allebei werken, gaat de verwarming vaak alleen aan het begin van de avond even aan. Dat doen we vooral omdat het anders toch erg kil en vochtig wordt in huis, en een woning zoals op het plaatje hieronder willen we natuurlijk niet 😉

room-kamer-verwarming-koud-vochtig
bron: pixabay

Verwarm je lichaam

Een andere manier om comfortabel te zijn terwijl je de verwarming niet teveel aan wilt zetten, is zorgen dat je lichaam warm blijft. Zo heb ik vaak een fijn, wollen vest aan in huis, en pantoffels aan mijn voeten. Er liggen standaard fijne dekens op de bank (en mijn favoriet: een hippe, vintage wollen deken die ik voor een prikkie bij de kringloop vond), en als ik een legging draag horen daar standaard zelf van sokkenwol gebreide beenwarmers bij. Met dat soort dingen wordt het al snel behaaglijker in huis!

 

Waarom zou je de verwarming laag houden?

Je hebt misschien gelezen dat we de verwarming, zelfs als we hem aanzetten, niet heel hoog zetten. Tenzij er bezoek komt trouwens, dan gaat hij wat omhoog. Veel mensen zijn namelijk niet gewend aan lagere temperaturen in huis, en vinden het ongezellig of onbehaaglijk. Als veel mensen dat vinden, waarom doen we het dan?

Voor ons is de eerste reden een financiële reden. Hoe minder we verstoken, hoe minder we aan gas kwijt zijn. Dat moet niet ten koste gaan van onze gezondheid of het fijn voelen in ons eigen huis, maar het is voor ons zeker een reden om bewust met de verwarming om te gaan.

Verder is er natuurlijk ook nog het milieuoogpunt. Gas is niet oneindig beschikbaar, en alles wat we nu verstoken is er over een paar uur al niet meer. Daarnaast stoot onze vorm van verwarmen ook nog eens relatief veel CO2 uit. Als we ons dus goed voelen zonder deze brandstof te verbruiken, waarom niet?

Deze blogpost bevat affiliate links

16 comments / Add your comment below

 1. Wij zijn hier ook heel bewust mee bezig. We hebben een huis uit 1929, dus dat is wel lastig. Het is slecht geïsoleerd, en ook bijna niet extra te isoleren. Als ik het in huis echt koud heb, dan trek ik nog wel eens een badjas aan over mijn kleren. Dat is toch een soort van dekentje dat met je meegaat 🙂
  Mijn kinderen hebben het niet gauw koud, dat scheelt ook enorm.

 2. Oh, mijn sloffen kan ik inderdaad wel weer van zolder halen! Ik werk vanuit huis en kan best wel lang de verwarming uit houden (ook vanwege de redenen die jij noemt). Vriend doet dat een stuk minder graag/heeft daar wat minder oog voor. Nu ik echter bij hem ben ingetrokken, gaat zijn verbruik wel omhoog, omdat het straks waarschijnlijk overdag wél nodig is om hem aan te zetten. Tot nu toe zet ik hem steeds ’s avonds net voor hij thuis komt naar 20 graden. Als ik denk dat we met een uurtje ofzo naar bed gaan, zet ik hem vast weer laag. Zo hoop ik de schade toch enigszins te beperken.

  1. Het scheelt volgens mij zeker wel of je overdag thuis bent of niet als het echt koud wordt. Maar omdat jij toch al oplet, scheelt het voor hem straks minder dan als je net zoals hij graag de verwarming hoger hebt.

 3. Ik heb de mazzel in een goed geisoleerde maisonette te wonen met buren die ws wel goed stoken. Ik stook dus nooit meer, behalve als er visite komt. In de winter wordt het niet kouder dan 15 graden (maar dat is alleen als het heel hard vriest) dus ik kleed me erop met wollen onderhemd, gevoerd fleecejasje en lekker joggingbroek met soms een thermo lange onderbroek eronder. Met een dekentje over mijn benen, wollen sokken plus wollen sloffen is het prima.

  Ik ben me ervan bewust dat sommige mensen dat ‘afzien’ vinden maar ik vind het prima. Doe het zowel voor mijn portomonee als het milieu. Twee vliegen in 1 klap.

  1. Het is denk ik ook een groot verschil dat je er zelf voor kiest, en dat zij dat niet zouden doen. Als jij je op die manier goed voelt in je eigen huis, is het geen afzien vind ik. Voor jou zou het volgens mij veel meer afzien zijn als je steeds tot 21 graden moet stoken – dan krijg je, zoals Johmar ook schrijft, dat je zo duf wordt en zo!

 4. de verwarming niet te snel aan zetten doe ik niet alleen omdat het beter voor het milieu en mijn portemonnee is, ik vind al snel te warm en word er ook nogal duf van. ik kies daarom voor wat warmere kleding en als mijn voeten en nek lekker ingepakt zitten vind ik het al snel behaaglijk, wel zet ik de verwarming aan als er bezoek komt , wil niet dat mensen het koud hebben als ze bij me langskomen.

 5. Ik heb het toch graag warm en zelfs met de verwarming op 20 of 21 graden kruip ik nog onder mijn dekentje. Op dat gebied ben ik dus niet zo zuinig vrees ik.

 6. Ik heb overdag alleen in mijn kleine kantoortje de verwarming aan. En rond half vijf zet ik de houtkachel aan. Zo probeer ik de kosten laag te houden. Maar in het weekend als iedereen thuis is lukt me dat niet.

 7. Hier thuis zetten wij de kachel nooit hoog. Ik ben een enrome koukleum en moet daarom in de herfst, winter en lente altijd pantoffels aan en een dik huisvest. Tja, liever dat dan dat je altijd de kachel hoog hebt, wat inderdaad meer geld kost en niet goed is voor het mileu. Ook wordt het altijd zo benauwd als je de kachel hoog zet, daar word je zo sloom en moe van haha.

 8. Overdag stoken we niet als we niet thuis zijn, (tenzij het heel koud word, dan gaat de kachel op 18 voor mijn hond) maar in de avond wel. Als we hem niet aanzetten daalt de temp tot 16-18 graden en dat vind ik best wel erg koud 😀

  1. Hoe koud dat is ligt denk ik ook nog eens aan hoe je verwarmt 😉 Bij ons is 18 graden prima te doen, als het zonder verwarming 17 was, maar als het zonder te verwarmen 18 graden is vind ik het ook best koud!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.