Blij worden van spullen

schelpen-blij-spullen

 

Dat ik op het idee kwam om dit te schrijven is de schuld van Gerlinde, die blij is met haar nieuwe bank. Serieus, het is een mooie bank! (En ik heb zo’n vermoeden dat wij de driezit-variant van hun oude bank hebben haha)

Spullen maken niet gelukkig, maar gelukkig zijn er spullen – dat is hoe mijn helemaal chaotische, half-vol-huis-willende, half-minimalistische hoofd werkt. Want waar ik aan de ene kant genoeg rust in mijn huis wil om niet steeds naar alles te hoeven zoeken, zijn er wel degelijk spullen waar ik gewoon enorm blij van word. En al hoef ik niet van alles het duurste, hipste en nieuwste (gelukkig niet!), ik word van sommige spullen wel enorm blij.

 

Does it spark joy?

Nou heb ik nog steeds geen Marie Kondo gelezen, en ik heb er ook geen behoefte meer aan. Wat ik van haar boeken wil weten, heb ik ondertussen wel meegekregen, en paste ik al zo veel mogelijk toe. Een van die dingen is: word ik ergens blij van, of heb ik het nodig?

Nou is die natuurlijk nog steeds een randgeval. Het ‘word ik er blij van?’ kan als je spullen koopt ook een smoes worden om teveel te kopen. Maar als je naar de spullen kijkt die je al in huis hebt, en of je het wilt houden, helpt het zeker wel. Het belangrijkste daarbij is toch: eerlijk zijn tegen jezelf.

 

Waar word je echt blij van?

Van mijn bank werd ik echt enorm blij, omdat ik nu beter zit, en omdat hij er beter uitziet dan mijn oude bank (dat ik kleiner ben dan 1.60 helpt), maar als ik geld uitgeef aan meubels betaal ik het liever aan goed en mooi tweedehands dan aan nieuw en minder goed en mooi. Ik word blijer van mijn ereader, waar ik een enorme lading boeken op kan zetten, dan van een tablet waar ik nutteloze spelletjes mee kan spelen. Al zijn nutteloze spelletjes soms ook enorm leuk natuurlijk!

Het is niet alsof wij veel nieuwe spullen in huis halen, maar met wat ik koop probeer ik hier nog steeds kritisch naar te kijken. Heb ik het echt nodig, en/of word ik er echt blij van? Hetzelfde geldt voor de spullen die we in huis hebben: als het antwoord ‘nee’ is, kan het weg. Daarbij maakt iedereen natuurlijk eigen keuzes. Ik breng liever een porseleinen pop (mijn innerlijke romantische meisje vond hem prachtig, maar oh dat schoonmaken!) naar mijn moeder, om die schelp van mijn overgrootvader te laten staan, dan andersom. Mijn moeder wordt weer blij van die poppen, en zet die liever neer dan dat ze een lege plek heeft. Gerlinde, die ik aan het begin noemde, zou ze waarschijnlijk allebei wegdoen 😉

 

Blij worden van spullen mag

Hoe dan ook, blij worden van spullen kan, en is gewoon helemaal prima. Iedereen heeft spullen waar je blij van wordt, zelfs de meest verzuurde minimalist. Ikzelf vind het wel belangrijk om door te hebben van welke spullen ik écht blij word, en van welke spullen niet – voordat ik een soort hoarder word.

Bron foto: Pixabay

16 comments / Add your comment below

 1. Ik hou ook wel van mijn spullen, maar de laatste tijd denk ik ook veel meer na of ik het echt nodig heb. Behalve ik schoenen lukt me dat redelijk goed.
  Sommige dingen maken het leven nu eenmaal makkelijker, maar 1 goede hebben van iets is meer dan genoeg.

 2. Volgens mij is het ook weer een soort hype dat je niet blij mag worden van spullen. Nou ikke wel hoor.
  Als ik de woonkamer of slaapkamer binnenkomt en het ziet er gezellig uit ben ik iedere keer erg blij.
  Wij hebben echt geen dure dingen en proberen pas te kopen als iets stuk is of echt nodig is.
  Wat ik wel geleerd heb van Gerlinde is dat je echt geen 10 verschillende dekbedovertrekken hoeft te hebben. Ik heb er 3, die ik alle 3 mooi vind en eentje is zeker al 10 jaar oud,en ik blijf er van genieten.
  fijne week.

 3. Mijn ervaring is dat dit gevoel opkomt als je al wat langer minimaliseert. Eerst probeer je alle aankoopimpulsen te bedwingen, niks nieuws in huis te halen totdat al het oude er uit is. Dan komt er een moment dat je merkt dat je echt heel graag een andere bank wilt, omdat die oude niet meer voldoet aan je behoeften.

 4. Ik word ook regelmatig blij van spullen. Ik hou van mooie spulletjes en zie niet in waarom ik daar niet blij van zou mogen worden. Minimalisme ik dus ook helemaal niks voor mij 😀

 5. Tuurlijk mag je blij worden van spullen! Als een huis vol je blij maakt moet je dat vooral zo laten met al je spullen…. Andersom: als je vindt dat je huis vol staat met spullen en je wilt dat veranderen…. DAN ga je kijken wat er weg kan: de spullen waar je niet specifiek blij van wordt.
  In mijn geval was dat m’n bed wat er echt uit moest. Ondanks dat ik echt wel een ander bed wilde (slaap graag in een bed) werd ik verre van gelukkig van m’n vorige bed: en dan zoek ik iemand aan wie ik het bed kan geven. Weggooien is nl zonde! (en gelukkig niet nodig) Zo zijn er meerdere dingen uit m’n huis verdwenen, en alles wat er staat ben ik ontzettend gelukkig mee!

  1. En wij zijn weer ontzettend gelukkig met dat bed 😉 Helemaal mee eens, als je gelukkig word van een huis vol spullen moet je vooral niet gaan wegdoen omdat het hip is, en andersom!

 6. Interessant artikel en erg eerlijk! Maar ja, inderdaad ook ik word blij van mijn spullen. Niet altijd even tevreden maar als ik er dan bij stil sta en denk aan wat ik allemaal heb, dan mag ik best tevreden zijn!

 7. Ik vind ook altijd: geld maakt misschien niet gelukkig, maar ik word wél indirect gelukkig van dingen die ik met geld heb gekregen (bloggen, lezen. Blij worden van spullen mag dus zeker!

  1. Het schijnt dat geld in zekere zin wel gelukkig maakt, als je er geen tekort aan hebt. En dat betekent dus ook dat hoe eerder je ergens genoeg mee hebt, hoe eerder je gelukkig kunt zijn of zo. Maar inderdaad, ik word ook gelukkiger van fijne spullen die ooit geld gekost hebben, dan van maar geld oppotten 😉 Zoiets.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.