Bloggen | Ben ik nog wel mijn eigen niche?

DSCF5253Als blogtip hoor je het regelmatig: om succesvol te worden heb je een niche nodig. Behalve een tijdje proberen (ik had een persoonlijke blog, een consuminderblog én een boekenblog) heb ik ook heel veel geroepen: nee hoor, ik ben gewoon mijn eigen niche! 

 

Persoonlijk bloggen

Heel erg lang klopte dat ook. Ik had een persoonlijke blog, een beetje het dagboek-idee. Dan heb je het over een zes jaar geleden dat ik daarmee begon en het ook volhield, omdat ik niet meer het idee had dat ik gewoon vaak moest schrijven over wat ik wel niet gedaan had. In plaats daarvan blogde ik over alles wat me bezighield, van inrichting tot muziek, van boeken tot besparen. Ik vond het enorm leuk om te doen, tot ik dus met al die niche-blogs begon.

 

Toch weer op de grote hoop

Twee jaar geleden besloot ik alles toch weer op de grote hoop te gooien. Op al mijn blogs kwam steeds een beetje, en ik voelde steeds meer druk om maar genoeg te verzinnen om ze allemaal bij te houden. Teveel druk op iets wat een hobby is, is natuurlijk nooit goed. De domeinnaam had ik toevallig toch al, dus ik kon het mooi combineren met de overstap naar een wordpress-blog. Twee jaar lang blogde ik met veel plezier, en steeds meer.

 

En nu dan?

Ik merk dat ik de laatste tijd een beetje de kluts kwijt begin te raken. Bij de boekbloggers hoor ik niet echt, want ik schrijf ook over andere dingen. Bij de consuminderblogs ook niet echt, want hoeveel schrijf ik nou eigenlijk over geld en besparen? En persoonlijk is mijn blog ook steeds minder, al probeer ik de laatste tijd wel weer regelmatig iets over mezelf te vertellen. 

Eigenlijk wist ik niet meer welke kant ik op wilde met mijn blog, en dat is best lastig. Dat wil ik graag anders, dus ik ging nadenken over wat ik nou eigenlijk wél wil.

 

Persoonlijke consuminder-boekenblog

Eigenlijk wil ik gewoon weer van vanalles een beetje doen. Een beetje persoonlijke blog, en dan wat meer dan nu. Gewoon lekker vertellen over wat mij nu eigenlijk bezighoudt. Regelmatig zullen dat consuminder-onderwerpen zijn, omdat we in een situatie zitten waarbij we met zo weinig mogelijk middelen zo veel mogelijk willen doen. Vaak zullen dat nog steeds boeken zijn, omdat ik gek ben op boeken en lezen.

Ik verwacht niet dat er heel erg veel zal veranderen, behalve dan dat ik van mezelf ook weer wat meer ‘gewoon blogposts’ ga mogen schrijven. Ik hoef van mezelf mijn schrijfsels niet meer steeds weer beter te maken. Als ik een kort stukje wil schrijven over iets wat me bezighoudt, in plaats van een artikel met een kop en een staart, is dat ook gewoon prima. Hopelijk word ik dan weer zelf mijn eigen niche, in plaats van dat ik probeer een paar niches succesvol samen te voegen.

18 comments / Add your comment below

 1. Dat herken ik! Altijd maar schrijven over een onderwerp lijkt me erg saai. Ik schrijf omdat ik het leuk vind en lees juist graag blogs zoals het jouwe omdat het juist gaat over verschillende dingen. Al die consuminderblogs die er weeeer over gaan dat ze nog 40 euro hebben en wel of geen hamsteraanbiedingen kopen… gaap!

  1. Klopt, en soms wil ik ook wat anders lezen dan over boeken. Ik volg het liefst gewoon mensen, en niet onderwerpen 😉 en ik ben zelf graag een mens, en niet een onderwerp.

   1. Ik lees erg graag blogs zoals die van jou en Gerlinde. Die krijg ik ook regelmatig via de mail. Ook eenvoudigleven van Teunie van Luijk vind ik fijn om te lezen. Het gaat vaak over gewone mensen met een eigen levensvisie.

    1. En het bij mensen naar binnen willen kijken heb ik natuurlijk een beetje van jou, he mam 😉
     Ik merk inderdaad ook dat ik het liefst blogs lees waarvan ik merk dat het echt om mensen gaat.

 2. Mijn blog is meer ontstaan omdat ik er zo weinig (nederlandstalig) over kon vinden. Vooralsnog biedt mijn “niche ” voldoende inspiratie. Geen succesvolle blog in van te leven, maar inmiddels wel steeds meer bereik onder mijn doelgroep.

  1. Ik denk dat beginnen met een niche omdat daar echt je hart ligt, al anders is dan bloggen omdat je gek bent op schrijven, en wel heel veel dingen leuk vinden. Het is denk ik belangrijk om te blijven bloggen om je passie, niet om wat ‘hoort’. Dat merken mensen.

 3. Ik zeg doen, ik vind blogs over persoonlijke dingen eigenlijk altijd erg leuk. Ik lees dat erg graag. Ook hoe iemand creatief rond komt met geld spreekt me nog steeds aan. Cijfers hoef ik daar ook niet echt bij.

  Blogs die me alleen maar aan het spammen zijn onder de mom van ‘kijk ik nou eens een leuk product online gezien hebben/toegezonden hebben gekregen/in de winkel hebben gekocht” kunnen me wel gestolen worden. Geef mij maar gewoon een leuk verhaal over iemands leven/dag.

  Blogs die steeds meer een verdienmodel aan het worden zijn verdwijnen van mijn lijstje, dan lees ik wel een reclamefolder. 😉

  1. Klopt, dat heb ik ook. En die kant ging (en wilde) ik echt niet op, maar ik merkte wel steeds meer dat ik de dingen waar ik vroeger altijd over blogde links liet liggen. Tot ik besefte dat juist dat de dingen zijn waar ik zelf ook graag over lees!

 4. Ik vind het soms ook wel eens lastig, soms ben ik ook wel een beetje uitgepraat over sparen, besparen en consuminderen. Maar ik weet ook niet altijd goed wat ik er dan wél op moet zetten. Niet dat ik perse iets moet plaatsen, maar een beetje regelmaat vind ik wel prettig. Ik denk dat ik binnenkort iets meer met lezen ga doen, hoewel ik dus juist echt niet m’n onderwerp wil gaan veranderen. Zelf lees ik uiteindelijk het liefst weer over creatieve financiële dingen, ik moet eerlijk zeggen dat dingen over de eerste woordjes van iemand z’n zesde kind me niet zoveel interesseren.

  Het blijft toch een beetje balanceren tussen iets vertellen waarvan het ook leuk is om erover te schrijven en tegelijkertijd zo min mogelijk mensen voor het hoofd te stoten. Ik heb namelijk ook geen zin in een negatieve sfeer op mijn blog en hoewel ik wel voor mezelf schrijf, is de interactie natuurlijk ook een groot onderdeel van de lol ervan.

  1. Klopt, interactie is toch erg fijn. Aan de andere kant is het jouw blog, en als jij meer wilt schrijven over bijvoorbeeld boeken die jij interessant vindt is dat ook prima, toch? Misschien ga je een ander publiek krijgen, maar mensen lezen liever iets waarin jij duidelijk plezier hebt om het te schrijven dan een ‘moetje’, volgens mij.

 5. Ik zou me er niet te druk om maken en gewoon lekker een van alles en nog wat-blog zijn want ik vind juist je flink gevarieerde stukjes heel leuk!

 6. Je hebt groot gelijk om gewoon lekker te doen waar je zelf zin in hebt 🙂 Natuurlijk schrijf je een blog voor lezers, maar vooral ook voor jezelf. En zolang jij er maar plezier in hebt, dan is het helemaal goed.

  1. Is het ook 🙂 En inderdaad, ik schrijf ook voor mijn lezers (anders kan ik net zo goed in een word-bestandje schrijven), maar ik ga lekker stoppen met invullen wat jullie willen lezen, en weer schrijven wat ik wil schrijven 😉

 7. Ja, dit herken ik helemaal.

  Ik heb twee blogs, waarvan één niche blog waar ik vind dat geen persoonlijke dingen thuishoren.
  Maar mijn persoonlijke blog is zoveel meer dan dat en echt geen niche-blog…

  1. Is het ook, maar ergens maken we het onszelf ook lastig denk ik, door binnen een niche te willen vallen. Als we deels boekenblog zijn en deels iets anders, is het ook goed, toch?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.