Boekbloggersenquête | terugblik

snow-winter-kerst-sneeuw-christmas-terugblik-doelen

Joanny van Nerdy Mommy kwam deze keer aan het eind van het jaar weer met de boekbloggersenquête. Ik vind het een supertof iets, en dit jaar wil ik dus graag een keer meedoen. Ik geef toe: ik weet niet of het komende jaren ook gaat lukken, maar een keer is ook leuk, toch?

#1. Wat is het beste boek dat je in 2016 hebt gelezen?

Oei, ik heb zo ont-zet-tend veel goede boeken gelezen! Ik denk dat het toch ‘Assassin’s Apprentice‘ van Robin Hobb was. Een boek dat ik ooit al een keer had gelezen, en ik wil erg graag de rest van die serie ook lezen. Tijd om verder voor de boeken te sparen dus!

#2. Welk boek heeft je het meest teleurgesteld het afgelopen jaar?

Dat is ‘Labyrinth’ van Yoshinori Shimizu. Ik kreeg het boek via Netgalley, en met de blurb leek het boek me geweldig. Op een creepy manier dan. Helaas, het eerste wat ik te lezen kreeg was een droog politierapport. Ik kan me ergens voorstellen wat daar het idee achter was, maar op mij had het een tegenovergesteld effect; de moord stond daardoor ook ver van mijn gevoel als lezer af, en pats, het boek was niet meer creepy.

#3. Welk boek heeft je enorm weten te verrassen in 2016?

Dat was ‘Fate’s Fables‘ van T. Rae Mitchell. Het boek was uiteindelijk zoveel beter dan ik dacht toen ik begon met lezen!

#4. Als je van alle, door jouw gelezen boeken in 2016 slechts een boek aan mocht raden… welk boek zou je dan kiezen?

Dan kies ik ‘Lords and Ladies‘ van Sir Terry Pratchett, zonder twijfel! Iedereen zou een boek met Granny Weatherwax erin moeten lezen, dat sowieso.

#5. Wat is de beste trilogie / reeks die je in 2016 hebt ontdekt?

Dat is ‘Threats of Sky and Sea‘ van Jennifer Ellision, denk ik.

#6. Welke nieuwe, veelbelovende auteur heb je leren kennen in 2016?

Oei, dat zijn er ook weer een hoop! Naast de boeken/schrijvers die ik al heb genoemd, wil ik sowieso nog de schrijfster Lizzie Ford noemen.

#7. Heb je dit jaar boeken gelezen buiten je comfort zone?

Menthol‘ van Frank Krake was aardig buiten mijn comfort zone. Ik lees normaal eigenlijk nooit biografieën, omdat het niet helemaal mijn soort boeken zijn. Dit boek vond ik wel erg fijn om gelezen te hebben!

#8. Wat is het meest meeslepende, niet-neer-te-leggen boek dat je hebt gelezen het afgelopen jaar?

Ik kwam toe aan ‘Sky‘ van Ellen Lina. Over een niet neer te leggen boek gesproken!

#9. Welk, van de door jou gelezen boeken in 2016, had de allermooiste cover?

Nou val ik toch in herhaling, want de cover van ‘Sky’ vond ik ook de allermooiste ooit.

#10. Wat is je favoriete personage uit de boeken die je las in 2016?

Die heb ik al een keer genoemd: Granny Weatherwax, uit de Discworld-boeken! Al is Death in die boeken ook een fantastisch personage; heerlijk droog en zo.

#11. Welk boek heeft de diepste indruk op je gemaakt dit jaar?

Macaroni‘ van Marjan van Abeelen, over het effect van armoede op kinderen.

#12. Welk  gelezen boek in 2016 had een scene die zoveel indruk op je maakte dat je er meteen met iemand over MOEST praten?

Dat heb ik met (bijna) elk boek. Ik heb het even nagevraagd, en volgens mijn man deel ik eigenlijk altijd wel iets uit een boek, omdat ik het gewoon niet voor me kan houden!

#13. Wat is je favoriete relatie (romantisch, familie, vriendschappelijk, enz…) uit de boeken die je hebt gelezen in 2016?

Ook daarbij zijn weer zoveel mooie relaties te vinden. Hup, ik pak er gewoon weer de Discworld-boeken bij. Ik vind het namelijk geweldig hoe Granny Weatherwax en Nanny Ogg, de twee heksen uit Lancre, zo ontzettend verschillend zijn – en hoe ze toch zo goed op elkaar zijn ingespeeld dat ze de hele wereld aan kunnen.

#14. Wat is het beste boek dat je in 2016 hebt gelezen naar aanleiding van een recensie?

Dat is een heel kort antwoord: ik heb zoveel te lezen, dat ik het hele jaar geen enkel boek naar aanleiding van een recensie heb gelezen.

#15. Welk door jou gelezen boek in het afgelopen jaar zou je graag terug willen zien in de bios? En met welke acteurs in d hoofdrol?

De Trinity Key-trilogie alsjeblieft! Ik vond de worldbuilding van deze trilogie zo ontzettend fijn, dat ik hem graag op het witte doek zou zien. Ik ben dan weer te slecht in acteurs om de hoofdrollen te verzinnen, sorry.

In een volgende post komen de antwoorden op de andere vragen. De links naar bol.com zijn affiliate links.

2 comments / Add your comment below

  1. Wat leuk dat je hem hebt ingevuld! Ik heb met pen en papier bij de hand zien lezen want er kwamen veel boeken voorbij die ik nog niet ken (maar die wel heel tof klinken). Vooral de Discworld-boeken kijken me tof.

    1. Dat is het leuke van de vragen die je bedacht hebt 🙂 Uiteindelijk kan niet iedereen altijd dezelfde boeken lezen, dus ze zijn sowieso goed voor inspiratie! Andersom ook.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.