Cake bakken zonder pakjes te gebruiken

cake-bakken-ingrediënten-meel-boter

Bakken van dingen zoals cake vind ik enorm leuk om te doen. Niet alleen ik trouwens, mijn man maakte zelfs onze bruidstaarten zelf!

cake-bakken-koffie

Cake bakken

Cake bakken is enorm makkelijk. Je haalt een pakje mix uit de supermarkt, en de spullen die er nog bij moeten en …

Ho, wacht!

Dat pakje mix is namelijk helemaal niet nodig. Ik maak mijn cake minstens net zo makkelijk from scratch.

Wat voor dingen gebruik ik hiervoor?

Ingrediënten voor een cake

Het is dus een heel eenvoudig lijstje:

  • Een pakje boter
  • 250 gram suiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 of 6 eieren
  • Je kan nog iets toevoegen voor de smaak (koffie bijvoorbeeld …)

Het pakje mix vervang je dus gewoon voor zelfrijzend bakmeel. Klaar, je hebt geen pakje nodig!

cake-bakken-ingrediënten-meel-boter

En verder?

De rest is ook niet zo moeilijk. Je mixt alles door elkaar heen tot een glad beslag. Dan stop je het in je cakevorm, en zet je het ruim een uur in de oven op 160 C. Als je een heteluchtoven hebt is dat beter 150 C. Kijk even met een satéprikker of je cake ook gaar is, anders mag hij er nog wat langer in. Dat is het. Vervolgens heb je wat lekkers bij de koffie, helemaal zelf gemaakt.

Lees ook: –> Koken: wat wil ik altijd in huis hebben?

Handig om te hebben

Een paar dingen zijn natuurlijk wel handig om te hebben. Een oven en een mixer (of keukenmachine) als apparaten zijn handig. Een kom om in te mixen en een cakevorm zijn dat op zich ook. Meer heb je voor een basiscake niet nodig. Met die basis kan je vervolgens heel fijn variëren.

De link naar bol.com is een affiliate link. Dit betekent dat ik een gedeelte van de winst krijg als je iets via die link koopt. Jij betaalt zelf niet meer dan anders.

6 comments / Add your comment below

  1. cake , muffins, cupcakes worden hier altijd gebakken {bijna zonder} pakjes}
    een ei is 50 gr
    voor ieder ei neem je 50 gr bloem
    50 gr suiker
    50 gr margarine of boter
    ietsepietsie zout
    vanillesuiker naar smaak
    en als je het beslag “zwaarder “maakt doorpbv appel, kokos of rozijnen bakpoeder toevoegen
    Zelfs mijn 6jarige kleindochter weet het recept uit haar hoofd
    Gr. Cisca Servie

  2. Eerst de suiker met de eieren mixen, vervolgens de bakmeel er door heen scheppen met een houten lepel of garde. Snufje zout is ook prima. Boter op kamertemperatuur.

    1. Ja, goed punt! De boter op kamertemperatuur is wel handig, anders is het zo’n hard blok en kan je het niet mooi er doorheen mixen.
      Ik geef toe: ik ben zelf niet goed in het zo zonder mixer alles door elkaar heen werken, maar dat zou ook kunnen komen omdat ik de verkeerde volgorde aanhoud.

    1. Hoe je het leerde scheelt denk ik heel erg veel. Mijn moeder had dan weer altijd cakemix in huis vroeger. Waar je vervolgens eieren, boter en suiker bij toe moest voegen. Voor mij is het dus pas later geweest dat ik leerde dat je die pakjes (die van pannenkoeken ook trouwens) net zo goed kunt vervangen door gewoon bloem of zelfrijzend bakmeel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.