Consuminderen | Bewuster omgaan met de inrichting

 

Echt rare, dure meubels en accesoires heb ik eigenlijk nooit gekocht. Toen Jos en ik gingen samenwonen, voegden we wat we al hadden samen met een paar gekregen dingen en wat nieuwe en tweedehandse dingen. Toch zijn we de laatste jaren nog bewuster geworden van wat we in huis halen; gratis of goedkoop betekent niet meteen dat het wel goed is.

 

Is het nodig?

Bij alles wat er nu in huis komt aan woon-dingen, vragen we ons af of het nodig is. Een plaid voor over de scheuren in de bank is prima (we hadden er één, en twee banken die niet zo mooi meer zijn haha), maar we hadden al een mooie, dus één is genoeg. Een paar maanden terug is de tafel van bovenstaande plaatje verhuisd; als eetkamertafel was hij te wiebelig, en door de ronde vorm eigenlijk te massief in onze kamer, en we hadden nog een tafel staan. Ik zit nu lekker weg te typen achter mijn ‘oude’, tweedehands, rechte tafel. De kast kregen we ook, en ook die is deze week vertrokken; alweer was hij eigenlijk achteraf te groot voor onze kamer, en was te makkelijk om ‘even’ iets in te leggen. Hoe gaaf sommige gekregen meubels ook zijn, we gaan ons in het vervolg wel afvragen: hebben we het ook echt nodig, of zorgt het alleen voor een voller huis?

 

Is het mooi?

Sommige dingen, zoals mijn gave, witte side-table die ik kocht toen ik op mezelf ging wonen, zijn niet meteen nodig – maar wel zo ontzettend mooi, dat ze toch blijven. Nou oke, dat is tot nu toe wat mij betreft het enige meubelstuk dat ik echt absoluut nooit weg wil doen. Maar ook als we ooit een kast vervangen, of een bank vervangen, wil ik eigenlijk dat we er gewoon helemaal blij van worden. We moeten er namelijk nog jaren naar kijken, en het gebruiken. Dat betekent niet dat deze dingen meteen duur moeten zijn; het enige meubelstuk dat ik dus nooit kwijt wil komt bij de kringloopwinkel vandaan, en de stoelen die zo gezellig staan bij onze tafel kwamen van marktplaats. 

 

Het hoeft niet allemaal nu

Verder hoeft mijn huis niet meteen perfect te zijn, dat is namelijk geen enkel huis. Zelfs mijn ouders hebben niet alleen maar perfecte meubels, en het is soms ook gewoon leuk om iets te kunnen veranderen. Het is voor mij meer een beseffen dat een bank-met-scheuren vervangen voor een bank-met-vlekken die toevallig in een weggeefhoek staat, omdat daar geen scheuren in zitten, niet handig is. En soms is het gewoon handiger om nog wat langer te wachten en te zoeken voor je geld uitgeeft aan meubels.

 

Accesoires

Nou heb ik vooral over meubels geschreven, maar voor andere dingen in huis geldt natuurlijk hetzelfde. Ik heb geen twintig kussens en dertig fleecedekentjes voor op bed nodig; die ene wollen deken voor in de winter is eigenlijk al fijn genoeg, en kussens gooi ik al snel van de bank af omdat ik er niet lekker mee zit. Zeker bij mijn bank, waarvan de zitkussens en rugkussens zelf al alle kanten opschuiven, en een kussen extra al snel een extra ding om steeds goed te leggen wordt. Ik hoef geen extra waxinelichthouders (waxinelichtjes aansteken is fijn, maar ik kan er al genoeg kwijt!), beeldjes en lijstjes met foto’s van zomerkampen *werpt een blik richting Jos*, als het goed is zitten de herinneringen van zo’n kamp niet in een foto. De enige uitzondering is, dat als we ooit weer in Ierland komen, Jos zo’n Iers beeldje mag kopen. Vooruit. Maar dat gaat niet als er nu al allemaal andere dingen worden neergezet …

11 comments / Add your comment below

 1. Ik heb ook liever niet teveel spul, want ik moet het ook opruimen/schoonhouden. Dan heb ik liever de ruimte. En op zich kan ik genoeg waxinelichtjes kwijt, maar ik zet er ook wel eens ‘gewoon’ neer, zonder houder. Ook prima en dan neemt het alleen ruimte in als je het doet.

 2. Zo ga ik ook steeds bewuster naar alles kijken. Heb ik het nodig , wordt het niet te vol? Alles wat je hebt moet je schoonmaken. Ik ga steeds meer dingen meuk vinden, waar ik vroeger wèl blij van werd. Niets is voor eeuwig……

  1. Dan ben je er vroeger gelukkig wél bij van geweest 😉
   Maar inderdaad, soms vraag je je af waarom je ergens eigenlijk blij van werd. Die schoenen met hakken waar je eigenlijk helemaal niet fijn op loopt, maar die zo gaaf waren (story of my life …), en ik weet nog dat ik als tiener mijn kamer vol had staan met lijstjes en meer van dat soort meuk xD

 3. Leuk stukje weer Jantine!

  Wij hebben al zolang we getrouwd zijn dezelfde meubels (die van mijn ouders zijn geweest) en alleen zo nu en dan is er iets bijgekomen omdat het nodig was. Voornamelijk voor de kinderen indertijd.

  1. Wat gaaf dat je zo lang met je meubels kunt doen! 😀
   Al geef ik toe, dat ik het ook erg fijn vind om mijn eigen meubels uit te kunnen zoeken. De meubels zo één op één van mijn ouders overnemen zou dus niet mijn ding zijn (hoewel ze wel een gave bank hebben, dat wel haha)

 4. Ik heb het verschil tussen de gezusters Schimmel ontdekt. Iets met een nieuwe bank, teveel kussens op mijn bed en teveel waxinelichtjes om neer te zetten.

  1. Haha ja, en een nieuwe bank is dus niet erg, want je bent er blij mee 😉 en ik zou ook blij zijn met zo’n bank!
   En zo’n verschil is het niet, ik heb alleen ondertussen geleerd dat ik, als ik niet uitkijk, meer kussens, waxinelichtjes en zo heb om er zelf nog tussen te passen 😉 Dus ik koop ze maar liever niet bij.

 5. Eigenlijk hebben wij nog steeds de spullen staan, grotendeels, uit mijn studententijd. En die worden inderdaad langzaam aan vervangen als het moet, of kan. En op dit moment is er weer een stop, omdat we de pup hebben (die toch wel af en toe wat stuk maakt) en omdat we nog een verbouwing in het vooruitzicht hebben. Als het huis helemaal af is, dan gaan we voor een prachtige inrichting. Maar niet zolang we nog niet gesetteld zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.