Dag van de linkshandigen

Ik woon in een volledig linkshandig huishouden; ik zelf ben linkshandig, en Jos ook – hoewel we denken dat hij eigenlijk ambidexter is: tweehandig. Daarom vind ik het leuk om vandaag aandacht te besteden aan het feit dat het vandaag de dag van de linkshandigen is, door op te noemen wat de nadelen, maar vooral ook wat de voordelen zijn.

Voordelen van linkshandig zijn

Vaak, en zeker op een dag als vandaag, hoor je veel nadelen over linkshandig zijn. Nou zijn er heus ook wel dingen onhandig, maar ik zie de voordelen toch echt wel.

 

1. Mijn rechter-hersenhelft is goed ontwikkeld

De hersenhelften van mensen zijn gespiegeld: de rechter-hersenhelft stuurt de linkerkant van het lichaam aan, de linker-hersenhelft stuurt de rechterkant van het lichaam aan. Verder zitten er als het ware ‘functie-gebieden’ in de hersenhelften: rekenvaardigheid en logisch denken zit links, creativiteit en woorden zitten rechts. Als linkshandige heb ik dus een goed ontwikkelde rechter-hersenhelft. Dat betekent dat ik wat minder ‘logisch’ ben, wat meer chaotisch. Het betekent ook dat ik creatief ben, en empathisch, en het betekent net een stukje voordeel bij het vinden van woorden als ik iets wil zeggen.

 

2. Ik ben verrassend met voetbal.

Niet dat ik veel (of überhaupt) voetbal speel, maar toch. Wist je dat de grote troef van Johan Cruijff zijn linkshandigheid – of eigenlijk zijn linksvoetigheid – was? Daardoor kon hij ballen vaak in een andere hoek schoppen dan de tegenstander verwachtte. Op de middelbare school was ik rampzalig in sporten, maar voetballen ging me redelijk af, en dat was heerlijk voor mijn zelfvertrouwen!

 

3. Voordelen bij autorijden

Ik had bij de rijlessen vooral ruzie met de koppeling, die ik netjes rustig omhoog moest laten komen. Ik had er niet aan moeten denken hoe dat was gegaan, als mijn linkervoet niet mijn ‘handige voet’ was geweest!

 

4. Ik leer beide hersenhelften ontwikkelen

Omdat mijn linkshandigheid niet ‘standaard’ was, heb ik rechtshandig leren breien. Dat was voor mijn oma veel makkelijker. Muizen moet ik ook met rechts, autorijden gaat voor mij hetzelfde als bij elke rechtshandige. Juist omdat onze maatschappij op rechtshandigen ontwikkeld is, heb ik mijn rechterhand – en daarmee mijn linker-hersenhelft – beter moeten leren ontwikkelen dan rechtshandigen met hun rechter-hersenhelft moeten. Dat betekent dus ook dat mijn hersenen breder ontwikkeld zijn dan ze zouden zijn geweest als ik ‘gewoon’ rechts was geweest.

 

Toch nog even de nadelen

Hoewel ik er zelf eigenlijk niet zo veel last van heb (het is nou eenmaal zo, en ik weet niet beter), zijn er wel een paar dingen lastiger als je linkshandig bent.

 

1. Scharen en blikopeners!

Dit is een hele bekende. De meeste scharen zijn gemaakt op rechtshandigen, en als linkshandige knipt zo’n schaar toch echt minder makkelijk. Dit is er wel een die ik zo gewend ben dat ik niet eens meer moeite doe om een linkshandige schaar te vinden. Blikopeners waarbij de draaiknop altijd rechts zit vind ik zelf lastiger, maar ook dat … ach, ik weet niet beter.

 

2. Juffen die je rechtshandig willen maken

Ik weet niet of dat nog gebeurt, maar in groep drie werd dus geprobeerd mij rechtshandig te maken. Ik was (ben) zo uitgesproken links, dat ze het op de peuterspeelzaal al zeker wisten toen ik daar met net 2 jaar binnen kwam hobbelen en tegen een bal ‘schopte’. Toch leek het de juffen die ik in groep drie had handiger als ik rechts zou worden, anders zou ik nooit kunnen leren haken. Toen mijn ouders erachter kwamen werden ze laaiend, en mocht ik toch maar met links leren schrijven, met veel pijn en moeite (van de juffen dan).

Juffrouw Kelderman, als je dit leest, een jaar later leerde ik breien, en ik kan het nog steeds, waarschijnlijk als enige van je toenmalige klas. Zo, lekker puh!

 

3. e-books lezen gaat lastiger

Oke, een e-bookreader heb ik nog niet geprobeerd. Maar op mijn ipad moet ik mijn e-books bijna standaard van rechts naar links swipen om verder te gaan, met mijn rechterhand dus. Hm, ineens krijg ik een inzicht waarom ik Manga’s zo fijn vind lezen haha, die gaan precies andersom!

 

Een nadeel dat geen echt nadeel is

Hebben jullie gemerkt dat ik het vlekken bij het schrijven niet genoemd heb? Bij mij is dat nadeel vervallen sinds ik op de pabo echt schrijfonderwijs gehad heb, inclusief dat een linkshandige anders mag schrijven dan een rechtshandige.

Het grote nadeel van leren schrijven op school is/was altijd, dat elk handschrift er hetzelfde uit moet zien: het moet naar rechts hellen, anders is het fout, foei, overnieuw! Er werd geïnvesteerd in vulpennen met sneldrogende inkt, zodat het net iets minder vlekte, maar niet gekeken naar schrijfhouding. Een naar rechts hellend handschrift kreeg je immers van een goede schrijfhouding, toch?

Zoals je op de foto kunt zien, gaat mijn handschrift juist naar links. Dat is omdat ik mijn schrijfhouding heb veranderd tien jaar geleden, die is nu hetzelfde als bij rechtshandigen: mijn hand onder wat ik schrijf, in plaats van eromheen om de letters naar rechts te laten hellen. Het leuke is, als je schrijft met je hand onder wat je schrijft, in plaats van er omheen, ga je ook niet over de letters heen – en vlek je dus niet.

Omdat ik dit tien jaar geleden op de pabo geleerd heb, kan ik eigenlijk niet wachten (sorry!) tot de babyboomers in het onderwijs met pensioen zijn. Dan kunnen mijn oud-klasgenoten echt aan de slag, en de kinderen in groep 3 leren dat een goede schrijfhouding belangrijker is dan dat de letters naar rechts overhellen. Dat zou het hele vlekkerig-schrijven-nadeel voor linkshandigen oplossen.

12 comments / Add your comment below

 1. Al die vlekken… Arm schrift van mij. Een echte lefty hier!
  Met ebooks heb ik overigens geen last, want a) knopjes onder aan mijn ereader en b) swipen kan ook aan de linkerkant van de pagina.

  1. ja, dat kan bij mijn ipad op zich ook, maar de kans is dan groter dat ik per ongeluk ‘terug swipe’. En ach, gelukkig reageert dat ding zo snel, dat een klein tikje al genoeg is, dus echt moeite is het niet 🙂 het is meer dat ik merkte wat een verademing die manga’s waren haha

  1. Toch grappig he? Mijn ouders zijn ook allebei rechts (officiëel dan, mijn moeder is in veel dingen erg links, en volgens mij ook rechtshandig ‘gemaakt’ op school), maar drie van hun vijf kinderen zijn linkshandig.

  1. Oh? Ik had een linkshandige pen, maar het kan ook zijn dat ik die nog meekreeg van de andere basisschool. Ik weet inderdaad nog wel dat het best een gedoe was met jouw pen.
   Zo zie je maar, scholen zijn lastig 😉

  1. Klopt! 😀
   Het lijkt me echt enorm lastig, ik moet er namelijk niet aan denken om ineens met rechts te leren schrijven en zo (nog buiten dat het natuurlijk gewoon fijner is als er niets met je aan de hand is!). Gelukkig is dat dan weer een positief puntje 😉

 2. Zelf ben ik rechtshandig van nature en links schrijven is me ook nooit echt gelukt.
  Verder heb ik mezelf aangeleerd om dingen ook links te kunnen doen.
  Ik was ongeveer 8 jaar toen een tante van me haar rechterarm en pols gebroken had. Haar halve arm zat in het gips en ze kon haast niets meer. Omdat ze weduwe was heeft ze wekenlang bij ons gelogeerd. Mijn moeder het druk had met de zaak en daarom hielp ik tante Annie met wassen aankleden en nog veel meer.
  Door het zien dat het iemand zo hulpeloos maakte als je je ‘goede arm en hand’ niet kunt gebruiken ben ik mezelf aan gaan leren om zoveel mogelijk met beide armen en handen te kunnen!

  1. Ja, minder hulploos zijn is zeker een voordeel van ook dingen met je andere hand kunnen. Mezelf wassen en aankleden zou mij gelukkig met rechts ook wel lukken (maar andersom, als linkshandige, ben je toch al gedwongen ook meer met rechts te doen). Schrijven absoluut niet, maar he, ik heb een computer, muizen doe ik toch al rechts, en ook knopjes met letters indrukken lukt me wel 😛

 3. Ik ben ook linkshandig, maar heb totaal geen problemen met rechts gebruiken behalve met dingen die erg netjes moeten zijn zoals schrijven. Scharen? Nooit een probleem. Ik begreep nooit waarom ze me vroeger op school altijd zo’n schaar voor linkshandigen gaven, blikopeners? Ik wist niet eens dat dit een probleem zou kunnen zijn, nog nooit iets van gemerkt namelijk. Pinnen in de winkel? Ook geen probleem ik gebruik m’n rechterhand, altijd al gedaan. Softbal op school was wel altijd vervelend, om die ene handschoen te vinden die voor linkshandigen was en een rondje te moeten draaien nadat je de bal geraakt had… Met het schoolbord had ik ook nooit problemen, misschien alleen met m’n vulpen, maar zodra we weer over mochten op gewone pen was dat probleem ook opgelost. Ik voetbal trouwens met rechts… Ik weet niet of ik rechts zo goed ontwikkeld heb omdat ik muzikaal ben en daardoor beide handen altijd al heb moeten gebruiken maar ik weet bijna zeker dat ik met bepaalde dingen met rechts zelfs beter ben. Een aansteker krijg ik met links niet aan bijvoorbeeld en een deksel van een pot draaien doe ik ook met rechts omdat ik dan meer kracht kan zetten. Ik denk dat ik gewoon raar ben. 😛

  1. Of gewoon tweehandig 😉 dat schijnt best veel voor te komen, al is er altijd wel een hand die toch net fijner schrijft.
   Pinnen in de winkel heb ik ook nooit moeite mee gehad, ik hoorde gisteren pas dat dat lastig zou zijn voor linkshandigen, en ik was stomverbaasd! Ik pin met links, en dat gaat volgens mij net zo goed als met rechts. Kaartje gaat in het midden, de cijfers zitten ook in het midden van het apparaat, ik zie echt het probleem niet 😛

Leave a Reply