Dingen die mij tegenhouden met schrijven

Regelmatig besluit ik: ik ga weer dagelijks schrijven. Toch zijn er telkens dingen die mij – zoals zoveel mensen die willen schrijven – tegenhouden. Een daarvan, waar ik al eerder over geblogd heb volgens mij, is regelmaat. In november, tijdens nanowrimo, ging het aardig, omdat ik mezelf dwong het ook elke dag te doen. Zodra ik mezelf toestond om er meer tijd tussen te laten zitten, heb ik gelijk een paar maanden niet geschreven. Het helpt mij dus om elke dag te schrijven, en een stok achter de deur te hebben.

Iets anders wat me snel tegenhoudt om te schrijven is: alles is al geschreven, ik schrijf niets nieuws meer. Dat ik me daardoor laat tegenhouden heeft vooral met mijn perfectionisme te maken. Waar in schrijfcursussen en op sites over schrijven vooral geroepen wordt: niets van aantrekken en doe je ding, trek ik me er toch iets van aan. Want waarom zouden mensen nog zitten te wachten op wat ik schrijf? Waarom zouden ze een verhaal willen lezen dat al door tien andere schrijvers geschreven is? En wat nou als ze zien dat ik toch (te)veel geïnspireerd ben door iets wat ik net gelezen heb?

Ik weet dat ik me daar eigenlijk niets van moet aantrekken, en dat ik dat ook kan – bij mijn blog blijf ik ook gewoon schrijven – maar als het gaat om dingen voor mezelf op papier zetten, of ideeën voor verhalen, blijft dat stemmetje diep van binnen zeuren. Waarom zou je de moeite doen? Wie zit hier nou op te wachten? Zit je niet dat boek van gisteren na te praten?

Die innerlijke criticus, ik krijg haar nog steeds niet genoeg stil. Er is één ding waarvan ik weet dat het helpt: gewoon doen, en dat ritme er inhouden. Laat ik dus toch mijn agenda er maar weer bij pakken en schrijfoefeningen en tijd om te schrijven in gaan plannen.

4 comments / Add your comment below

  1. Ik vind het ook leuk om verhalen te schrijven, maar bij mij komt het ook echt in periodes. Soms kan ik bijna elke dag schrijven, en dan weer zo een half jaar niet. Alleen op mijn blog schrijf ik wel door, maar echt verhalen schrijven doe ik nu niet meer.

    1. Ja, mijn blog lukt nu gelukkig wel regelmatig. Dat was vroegah ook nog niet, dus wie weet 😉
      En ik ben dus gelukkig niet de enige bij wie het af en aan gaat.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.