Dit heb je nodig als je weinig boodschappenbudget hebt

Zeker de afgelopen maanden ben ik erachter gekomen dat er een aantal dingen eigenlijk gewoon onmisbaar zijn als je weinig boodschappenbudget hebt, of zelfs bij de voedselbank komt. Ben je nieuwsgierig, of wil je zelf proberen van minder rond te komen? Kijk dan eens mee!

Tijd

Tijd is misschien wel het belangrijkste wat je moet hebben, als je weinig aan boodschappen uit wilt geven. Dan heb ik het over tijd om naar de voedselbank te gaan, tijd om uit te pluizen wat aanbiedingen zijn, maar ook tijd om zelf groente etc. te snijden en dingen die ingevroren moeten worden om ze te kunnen bewaren ook ingevroren worden.

 

Een vriezer

Zei ik ingevroren? Juist. Het kan zijn dat je vlees meekrijgt bij de voedselbank wat je niet direct kunt gebruiken. Of prei is ineens in de bonus, waardoor je maar 29 cent voor een prei betaalt (omnomnom betaalbare vitamientjes!), maar je kunt niet alleen maar prei eten. Of je krijgt een grote courgette mee, en besluit gelijk een enorme pan pastasaus voor 6 keer pasta te maken, of je komt als vleeseter een aanbieding tegen voor rundergehakt dat bijna op de datum is, en daardoor maar een euro per pond. Nou is het sowieso een goed idee om minder vlees te eten, maar als ik door zo’n aanbieding een beetje rundergehakt door de pastasaus kan doen in plaats van half om half, ga ik liever voor rund. Voor al dit soort dingen heb je een vriezer nodig.

 

Creativiteit

Als je gezond wilt koken en het van aanbiedingen, seizoensgroenten en gekregen spul moet hebben, heb je soms wat creativiteit nodig. Zo is pasta met spekjes en aubergine best lekker, als je de combinatie aandurft. Twee overrijpe bananen kan je verwerken in bananenbrood. Die zak paprika’s voor een euro op de markt kan de vriezer in, net als die eerder genoemde prei, en dat kan dan later nog een keer door een pastasaus bijvoorbeeld. Haal dat blikje gepelde tomaten in plaats van verse tomaten, en combineer zelf wat goedkope groenten in plaats van een macaronipakket te kopen. Gezond koken voor weinig gaat het best als je denkt in mogelijkheden in plaats van dingen die je niet kunt. Met 250 gram of zelfs 125 gram gehakt kan je net zo lekker macaroni maken voor twee personen als met het dubbele of meer.

 

Iets geld voor voorraden

Diezelfde aanbiedingen die ik al noemde, kan je pas inslaan als je wat geld apart hebt hiervoor. Dat hoeft maar een paar euro te zijn – met drie euro kan je al drie pond van aanbieding rundergehakt meenemen. Voor twee euro heb je twee kilo van die paprika’s voor in de vriezer, voor 1,80 heb je zes preien uit de bonus die je ook in kan vriezen. Als je daarvoor een paar euro achter de hand houdt, kan je het een volgende keer besparen op de boodschappen die je dan wilt halen.

Nou noem ik steeds die macaroni, maar hetzelfde geldt natuurlijk voor ingrediënten voor nasi (daar gooi ik ook graag paprika en prei doorheen trouwens), een salade, of andere gerechten die je maakt. Zorg voor wat voorraad, neem de tijd om zelf te snijden, en durf onwaarschijnlijke dingen bij elkaar te gooien en af te stappen van de gerechten die je altijd maakt.

Wat zou jij verder nog nodig hebben om voor weinig geld gezond te koken?

Follow

5 comments / Add your comment below

  1. Heel erg herkenbaar. Ik heb vind ik zelf nog steeds een te kleine vriezer met 2 lades, maar het grootste probleem is dat ik geen rijst e.d. in grote verpakkingen kan kopen door de eindeloze mottenplaag die we hebben. Ik heb echt voor honderden euro’s weggegooid de afgelopen jaren, iedere keer opnieuw en nu zit ik standaard aan de kleine pakjes vast die eigenlijk veel duurder zijn dan de grote verpakkingen, want die passen tenminste in m’n potten. Grotere potten aanschaffen zou een optie zijn als deze dan ook nog in mijn kast zouden passen, maar helaas. 😛

    1. Ja, als je een mottenplaag hebt zijn grote potten (en ruimte daarvoor) ook erg handig.
      Wij hebben nu een vriezer met drie lades, en dat is net groot genoeg. Soms met wat passen en meten, als er brood in moet … We roepen wel eens: sinds we bij de voedselbank komen hebben we steeds een luxeprobleem, onze kastjes en vriezer zijn steeds zo vol haha

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.