DIY | Bloemetjes haken voor Pasen

lente-spring-DIY-crochet-haken-bloemetjes-flowers-pasen-Easter

De winkels liggen weer vol met dingen die je kunt kopen, om je huis in paassferen te brengen. Dat soort dingen zijn enorm verleidelijk, maar hoe veel leuker is het nog als je iets zelf gemaakt hebt?

Vandaag laat ik in een DIY zien hoe je zelf bloemetjes kunt haken – dat kan natuurlijk in elke kleur die je maar wilt, maar voor deze tijd van het jaar kies ik zelf graag voor vrolijke, lente-achtige kleuren.

 

1. Kies je garen en haaknaald

Het garen en je haaknaald kiezen is natuurlijk de eerste stap. Misschien heb je al het een en ander in huis, misschien heb je nog nooit gehaakt of wil je sowieso leuke kleurtjes uitkiezen – het kan allemaal. Ik ga er in mijn uitleg vanuit dat je een beetje kan haken, als je het nog nooit gedaan hebt zijn er hele fijne filmpjes met uitleg op youtube te vinden!

 

2. Maak een beginnetje

Dat beginnetje gaat hetzelfde als bij de meeste rond gehaakte dingen: maak een slipsteek, haak met dat lusje een aantal (ik haakte er vier) lossen en maak er een cirkeltje van met een halve vaste in de eerste steek.

 

3. Haak vijftien vasten in het rondje

Dit komt het mooist uit als je eerst een losse haakt, en dan aan de vasten begint. Haak vijftien vasten in het rondje, en eindig weer met een halve vaste in de eerste vaste (als je met die losse begint, sla die dan over, anders komt je aantal steken niet meer goed uit!)

 

4. Haak drie lossen

Dan wordt het tijd om met de bloemblaadjes te beginnen. Hiervoor haak je eerst drie lossen.

 

5. Maak het begin van een stokje

Het volgende stuk is, als je net begint met haken, het lastigst. Maak je geen zorgen, heel erg moeilijk is het ook weer niet. Je begint met een stokje in de volgende vaste; je slaat een keer om, haalt het garen door het lusje van de vaste, en haakt die twee lusjes samen. Dan houd je nog twee lusjes over op de haaknaald.

 

6. Haak nog een stokje, en de laatste twee lusjes

Die twee lusjes verwerk je na de volgende steek. In de volgende vaste haak je namelijk nog een stokje: je slaat een keer om, haalt het garen door de vaste heen, en haakt nu drie keer twee lusjes samen. Dan houd je weer maar één lusje op je haaknaald over.

 

7. Maak een halve vaste in de volgende vaste

De laatste stap van het bloemblaadjes is weer makkelijk: in de volgende vaste haak je een halve vaste. Je eerste bloemblaadje is af!

 

8. Herhaal

(Lekker puh, een foto met een ander kleurtje haha). Met de vijftien vasten die je gehaakt hebt, heb je genoeg voor vijf bloemblaadjes; daar heb je namelijk drie vasten per blaadje voor nodig. De stappen hierboven herhaal je dus vijf keer, tot je klaar bent.

 

Hangertjes maken

Wil je de bloemetjes (of een paar ervan) in een paastak hangen, dan kan je heel makkelijk lusjes maken door 20 lossen te haken en met een halve vaste in je laatste steek vast te zetten voor je afhecht. Vervolgens zijn je bloemetjes klaar, en kan je ermee gaan versieren!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.