DIY | Een omslagdoek haken met de krokodillensteek

DIY-haken-krokodilsteek-omslagdoek

Zo’n halfjaar geleden kreeg ik van een vriendin de vraag, of ik de krokodilsteek kende. Zij had voorbeelden gezien, en wilde erg graag een mutsje voor haar dochter in deze steek. Ik kende hem niet, maar ben natuurlijk gaan proberen, en het lukte vrij goed.

De krokodilsteek is ook erg leuk om een omslagdoek mee te maken, en laat dat nou net een erg fijne manier zijn om de steek te oefenen! Ik laat jullie aan de hand van foto’s en omschrijvingen zien hoe je dit kunt doen.

 

DIY-haken-krokodillensteek-omslagdoek

 

Je begint natuurlijk met garen en een haaknaald. Hier gebruik ik Katia van de Wibra van €1,79 per bol (ik vind dit garen erg leuk!) en een haaknaald van 4 mm van de Action. De reden dat ik dit noem is om te laten zien dat je ook met weinig geld aan leuk materiaal kunt komen.

 

DIY-haken-krokodillensteek-omslagdoek

 

Met het garen maak je een opzetlus, en dan haak je zes lossen. Daar maak je een rondje van door een halve vaste in de eerste losse te haken – dit gaat je eerste boogje worden!

 

DIY-haken-krokodillensteek-omslagdoek

 

Dat eerste boogje maak je, door drie lossen te haken, dan vier stokjes te haken, twee lossen te haken en dan weer vijf stokjes te haken in het rondje van lossen. Daardoor krijg je vijf stokjes, twee lossen en weer vijf stokjes.

 

DIY-haken-krokodillensteek-omslagdoek

 

Dan maak je met stokjes plek voor de volgende boogjes. Eerst haak je vier lossen (drie lossen voor het eerste ‘stokje’, en dan nog een extra). Dan gaat er een stokje om het bovenste stokje van het boogje heen, een in het midden van het boogje, een om het andere bovenste stokje en een in de derde losse van het opzetstokje.

 

DSCF5262

 

Vervolgens ga je weer boogjes maken. Eerst komen er drie lossen, dan vier stokjes om het laatste stokje heen. Daardoor krijg je daar weer vijf stokjes. Je haakt weer twee lossen.

 

DIY-haken-krokodillensteek-omslagdoek

 

Dan gaan er weer vijf stokjes om het volgende stokje heen, en een halve vaste in de bovenkant van het middelste stokje.

 

DIY-haken-krokodillensteek-omslagdoek

 

Met weer vijf stokjes, twee lossen en vijf stokjes om de andere twee stokjes heen, maak je het tweede boogje van die rij af.

Op die manier ga je steeds verder; je maakt weer stokjes zoals je in het eerste boogje maakte, en maakt daar weer boogjes omheen. Door het soort steek wordt je werk steeds wijder, en krijg je vanzelf een omslagdoek.

4 comments / Add your comment below

  1. De wol ken ik wel – die heb ik hier zelf ook in huis. De steek heb ik echter nog niet uitgeprobeerd. Ik ga eens op zoek gaan naar het effect op een grote oppervlakte. Misschien is het wel iets dat ik zelf ook eens wil proberen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.