DIY | Vlecht je eigen boekenlegger

Als echte boekliefhebbers willen we natuurlijk geen ezelsoren en vouwen in onze boeken. Stop jij ook van alles, van kaarten tot bonnetjes tot boodschappenbriefjes in je boek? Of koop je wel eens apart een boekenlegger? Ik vind het vaak leuk om zelf mijn boekenleggers te maken, en een van de manieren waarop ik dat doe is vlechten. Het is helemaal niet moeilijk, en je hebt wel een zelfgemaakt iets om te weten waar je gebleven bent!

 

Wat heb je nodig?

Dit is alles: garen in twee kleuren (een kleur kan ook, maar met twee is het effect zo leuk), een schaar en misschien een rolletje washi-tape.

 

Knip de touwtjes

DSCF5157

Vervolgens moet je twee touwtjes afknippen, liefst ongeveer even lang. Die vouw je dubbel, en leg je met het midden over elkaar heen.

Dan begin je te vlechten

Dit is eigenlijk het lastigste stuk. Aan een kant wil je namelijk liever geen knoopje, want van knoopjes krijg je van die plekjes waar die de pagina’s wat verder uit elkaar duwt. Dat hoeft ook niet, je kan gewoon zo beginnen met vlechten, zolang dat midden van de touwtjes aan elkaar zit.

Het ene (roze) touwtje ligt dus over het witte touwtje heen, en iets verder naar rechts. Je pakt het witte touwtje aan de linkerkant, legt die over het eerste roze touwtje heen, onder het tweede witte touwtje door, en over het tweede roze touwtje heen. Dat is eigenlijk alles. Je trekt het iets aan, zodat het aan de bovenkant zit, en zo strak als je dat zelf wilt en mooi vindt, en met het roze touwtje doe je hetzelfde: over wit, onder roze, over wit.

 

Ga zo door!

Eigenlijk hoef je dan alleen nog maar op die manier verder te gaan. Je kan de bovenkant vastplakken met washi-tape, als je het prettiger vindt werken als de bovenkant vast ligt. Ik heb gemerkt dat het wel net ietsĀ mooier wordt als je de laatste gevlochten draadjes tegen de tafel aan blijft duwen, want dan gaan ze niet trekken, maar als je dat niet doet komt je vlecht ook helemaal in orde.

 

En dat was het!

Je kan net zo lang doorvlechten tot je draadje op is, of jij vindt dat je boekenlegger lang genoeg is. Dan kan je er een knoopje in leggen, en de draadjes gelijk afknippen. Klaar is je zelf gemaakte boekenlegger!

2 comments / Add your comment below

  1. Ik heb hier een hele verzameling bladwijzers. Van gewone papieren, tot zilverkleurige, metalen -en ook een heel deel zelfgemaakte. Vooral die boekenjuweeltjes met parels vind ik heel bijzonder. Toch gebruik ik vrijwel telkens mijn favoriete bladwijzer die ik ooit cadeau kreeg van een vriendin.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.