Een #girlboss zijn, wil ik dat wel?

Het lijkt helemaal hip en happening bij een aantal blogs die ik volg en erg fijn vind om te lezen: het girlboss zijn. Bezig zijn met succes, je eigen carrière maken, productief zijn en ontwikkeling. Ik geef toe, ik vind het best wel heel erg interessant om te lezen hoe mensen helemaal gaan voor wat ze graag doen!

 

Voor je passie gaan

Aan de ene kant lijkt het me geweldig. Je hebt iets waar je hart ligt, en je gaat er helemaal voor. Ook als het om meer dingen tegelijk gaat. Aan de andere kant merk ik dat ik er soms ook moe van word, en er niet aan moet denken om zo te leven.

En dan nog, wat is je passie eigenlijk? Wat nou als het je passie is om koffie te drinken met vriendinnen en poncho’s te haken?

 

Succes meten

Ik denk namelijk dat succes niet per se te meten is in het aantal of het soort activiteiten dat je doet. Toen ik nog thuis zat was ik een succesvol lezer en breister, maar daarbij niet het typische girlboss-materiaal. En mijn buurvrouw, die in haar eentje twee tieners onderhoudt met een schoonmaakbaantje, vind ik enorm stoer. Ze doet het mooi wel even. Maar haar keuzes in werk hebben nu nog te maken met wat het oplevert, en niet met zichzelf ontwikkelen. Zou ze daarmee minder goed in het plaatje passen?

 

Iedereen kan goed bezig zijn

Want dat is wel waar het bij mij soms een beetje schuurt. Ik vind het fantastisch dat er blogsters zijn die hun eigen weg uitstippelen en er helemaal voor gaan, en die daarover schrijven. Maar omdat het blogs zijn van jonge vrouwen met een opleiding, gaan ze ook wel redelijk dezelfde kant op. Ondertussen vind ik die buurvrouw dus ook geweldig. Iemand die de keuze durft te maken met haar kinderen thuis te blijven en bramen te plukken gaat ook voor wat ze graag doet – en die wordt misschien wel de beste bramenjammaker van het land.

Ook als je niet de mogelijkheid hebt om bewuste keuzes te maken, kan je druk bezig zijn om aan je toekomst te werken. Ik zal bijvoorbeeld nooit iemand met een carrière worden. De kans zit erin dat ik geen eigen bedrijf (meer) van de grond ga krijgen. Maar, en dat besef kwam de laatste weken ineens, op mijn manier ben ik ook goed bezig met het uitstippelen van mijn toekomst. Daarbij doe ik misschien minder, en andere dingen dan anderen, maar juist omdat ik het op mijn eigen manier doe is het goed.

En een eigen hashtag? Die hoef ik dan niet. Als ik maar mezelf mag zijn.

13 comments / Add your comment below

 1. Tja, wat is succes he? Als het iets is wat je nodig hebt om de buitenwereld te laten zien hoe goed je bent heeft het niet veel persoonlijke waarde denk ik. Eerder een verarming zou ik fan denken. Succes is als je een fijn leven hebt met de mensen om je heen met voldoende geld om je prettig te voelen (voor veel mensen lijkt dat meer te zijn dan ze eigenlijk nodig zouden hebben…) en daar ook tevreden/happy mee bent. Hoe je dat leven verder vormgeeft en wat voor activiteiten je daarbij doet is alleen belangrijk in de zin dat jij je er gelukkig bij voelt. Als dat carriere maken is, prima. Thuis de kinderen verzorgen, met of zonder klein baantje, ook prima. Ook met een uitkering kun je een succesvol leven hebben, als de definitie maar is zoals ik hem net noemde, en niet het succes van veel geld, snelle mensen en bling bling…

 2. Hele interessante overpeinzing! Heb het met veel plezier gelezen.
  Het schuurt, hè, dat girlboss. Er voor gaan! Doen waar je passie ligt! Worden wie je bent! Uiteindelijk ben je dan nog steeds bezig met een competitie, met het bereiken van een doel, met de carrièreladder. Met aanzien.
  Of je dan nog steeds je hart volgt….?

 3. Het hoeft toch ook niet nu? Misschien is de tijd nu rijp voor andere dingen, andere prioriteiten. En volgend jaar wel voor zelf starten. Of niet. Zolang je er zelf maar gelukkig mee bent.
  Ik heb nu net het roer omgegooid, na 10 jaar twijfelen. Blijkbaar was nu wel de tijd rijp. Zo gaan die dingen soms. 🙂

  1. Klopt, zo gaat het soms. Maar waar het bij mij soms schuurt, is dat het niet eens gaat om voor jezelf beginnen of zo, maar om het steeds een stapje meer, mooier, beter. Ik wil er geen naampje aan hoeven hangen als ik iets doe waar ik me goed bij voel.

 4. Helemaal mee eens. Een Girl Boss (ik vind het trouwens een vreselijke titel, maar wie ben ik) is voor mij iemand die de controle neemt over haar eigen leven en het beste maakt van wat het leven op haar pad brengt. Als jouw buurvrouw kiest voor die job omdat ze zo haar kinderen kan onderhouden, dan is dat ook baas zijn over je eigen leven, want ze doet het toch maar. En als ik kies om een weekend te luieren omdat ik energie kan krijgen van rust te nemen, dan maakt mij dat ,iet minder ondernemend om mijn eigen leven vorm te geven. Mooi artikel!

  1. Precies, dat! En ik merk ook dat het vooral de term is waar ik de kriebels bij begin te krijgen, terwijl ik het echt gaaf vind voor die bloggers dat ze doen waar ze zo blij van worden 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.