Festival | hoe doe je dat met eten zonder dat het heel duur wordt?

festival-feest-concert

Komend weekend gaan we als bezoekers naar een festival: Castlefest. Ik heb er superveel zin in! Een van de dingen waar we nu mee bezig zijn, is hoe we dat doen met eten. De afgelopen jaren zijn we als vrijwilligers naar festivals gegaan, en dan wordt er voor eten gezorgd. Dat is nu natuurlijk niet zo.

festival-feest-concert
Bron foto: Pixabay

Eten op het terrein van het festival

Natuurlijk is er behoorlijk wat eten te koop op het festivalterrein. Veel van die dingen zijn superlekker, maar het is ook duur. Het zijn namelijk gewoon horecaprijzen die je daar betaalt. Als je het geld hebt kan het veel gedoe schelen om gewoon op het terrein te eten. Maar als je een beetje op je geld wilt letten is het een minder goed idee.

Lees ook –> Dit heb je nodig als je weinig boodschappenbudget hebt

Zelf eten meenemen en koken op een festival

Wat wij voor een groot deel doen is dus zelf eten meenemen. Koken op het festival zelf is niet makkelijk, en we willen niet teveel sjouwen. Wat zijn de dingen die we meenemen dan?

Avondeten op het festival

 • Gedroogde groenten.

Deze zijn de afgelopen weken al door man gedroogd. Denk aan een lading wortelen, twee bakjes champignons, wat ui. Paprika als je er – in tegenstelling tot man – wel tegen kunt. Groenten drogen duurt even, maar is eigenlijk erg makkelijk om te doen. Je snijdt het klein en legt het in de oven met een ongeveer 50 graden. Zet wel de ovendeur op een kiertje. Als het gedroogd is kan je het fijn malen, en nog een keer op dezelfde manier drogen. Vergeet niet er ook vast wat kruiden en zout doorheen te doen voor de smaak. Dit mengsel is ideaal voor makkelijke maaltijden, en licht om mee te nemen.

 • Woknoodles

Oke, de pakjes noodles die je in de winkel kunt kopen werken ook. Het gaat erom dat je ‘vulling’ meeneemt wat licht is, maar ook makkelijk klaar te maken. Je kookt wat water, gooit het in je kommetje noodles, en ze zijn klaar. Dat groentemengsel erbij en je hebt eten.

 • Blikken vlees

Alleen voor de vleeseters, en dan ook nog eens niet teveel. Je kan een of twee van die blikken vlees meenemen. Het blijft goed zonder koelkast, wat wel fijn is op een festival. En je kan er weer wat mee afwisselen in je eten.

Andere eetmomenten

 • Brood en beleg

Altijd fijn: een brood meenemen, en iets om erop te smeren. Gewoon een pot pindakaas bijvoorbeeld, of wat kleine potjes jam (want geen koelkast). – Oeps, helemaal vergeten dat we geen glas mogen op de camping! Daar moeten wij dus ook nog even wat anders verzinnen wat betreft beleg.

 • Snaaispul

Zeker als het warm wordt, kan het goed zijn om bijvoorbeeld ook een zak chips mee te nemen. Dat is handig om je zout weer bij te vullen. Maar ook een komkommer of een zak worteltjes kunnen fijn snaaispul zijn.

 • Drinken

Op Castlefest zijn er gelukkig watertappunten. Dat scheelt namelijk enorm veel sjouwen! Zelf nemen we een paar flessen mee, die we lekker ook weer bij kunnen vullen. Zorg dat je, naast de lekkere drankjes zoals bier of mede, genoeg vocht binnenkrijgt.

Als je niet zonder je kopje koffie in de ochtend kan, kan je overwegen oploskoffie mee te nemen. Een andere optie is zo’n campingfilterhouder, filters en gewone koffie meenemen.

Ga jij wel eens naar een meerdaags festival? Wat neem jij dan zelf mee aan eten?

6 comments / Add your comment below

 1. Mijn kampeervoedsel. Tomaat, voor op brood, en om rauwkostsalade(met ui en beetje olie en azijn, peper) te maken. Tomaat blijft goed buiten de koelkast. Macaroni met (blik)tonijn, tomaat, uitje, italiaanse kruiden. Pannenkoeken bakken is ook goed te doen, en als snack ook voor later op de dag lekker. Ik eet veel fruit, fruitsalade van banaan,appel,sinaasappel en perzik uit blik(met het sap)Ook lekker op de koude pannenkoek.
  Brood neem ik niet mee, wel crackers. Brood wordt overdag warm en dat vind ik niet lekker. Eieren neem ik ook altijd mee, lekker gebakken als lunch, met tomaat en uitje (shakshuka), of koken en eiersalade maken met mayonaise en dan op de crackers.

  Jam kan je meenemen in een plastic tupperwarebakje, en er bestaat ook jam en pindakaas uit een tube(merk Fred&Ed) In kampeerwinkels kan je ook zelf een herbruikbare tube kopen.

  Ik heb zelf ook poederlimonade mee(Bolero) en/of vitaminebruistabletten of citroen en gember om smaakje te geven aan water.

  Ik zorg voor goede maaltijden, soms kost dat wat, of het is gesjouw, maar voor mij altijd beter dan het dure festivalvoedsel.

  1. Klinkt goed allemaal!
   Misschien dat ik wel wat tomaat meeneem. Gemeen voor man (yayyy voor nachtschadeallergie 😉 ), maar lekker voor broertje en mij.

 2. Ik ga nooit naar een festival. De man wel. Het eten en drinken is daar duur en ongezond volgens mij.
  Mag je wel eten en drinken meenemen? Ik weet van stiefzoon dat het soms echt een groot probleem is. Hij at speciale dingen vanwege sportdieet maar mocht dat toch echt niet meenemen ook niet als hij extra betaalde. liefs

  1. Dat verschilt echt per festival. Er zijn er die heel moeilijk doen inderdaad, maar bij die waar wij heen gaan is het geen probleem. Tenzij je koelboxen vol eten het festivalterrein op neemt. Het leuke is dat ze er wel veel fijne standjes hebben, met bijvoorbeeld vegan dingen, of fruit. Het eten is prijzig, maar wel erg lekker 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.