The Hate U Give van Angie Thomas

The Hate U Give Book Cover The Hate U Give
Angie Thomas
contemporary
Moon
29 mei 2017
Paperback
368

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was 'vermoedelijk' een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Waar gaat The Hate U Give over?

Welkom in het absurde leven van Starr. The Hate U Give geeft je een inkijkje. Je hoeft niet bang te zijn voor de politie. Je oom is agent, en hij is als een soort vader voor je. Maar als je wordt aangehouden, heb je al geleerd hoe je gedrag moet zijn; doe alles wat de agent zegt, hoe absurd ook. Agenten kunnen zomaar gaan schieten en komen ermee weg, omdat een borstel op een pistool lijkt en je beste vriend wil vragen of het wel gaat in plaats van stil te blijven staan.

De zwarte buurt is haar thuis, en ze heeft op haar zestiende meer meegemaakt dan ik in een heel leven mee hoop te maken. Haar ouders doen er alles aan om te zorgen dat zij een zo normaal en veilig mogelijk leven leidt, maar kunnen haar niet altijd beschermen. Ze begint waar ze ook komt met een achterstand; haar kleur zet haar in een uitzonderingspositie, meestal onbewust en onbedoeld, maar het gebeurt wel. Thuis is niet veilig, op school zet ze een masker op om zichzelf te beschermen. Ze leeft een leven dat eigenlijk niet vol te houden is, maar ze moet wel. Zo zit de maatschappij in elkaar.

Lees ook –> Recensie Atomen van Sofia Nordin

The-Hate-U-Give-boek-book-recensie-reviewWat vond ik van The Hate U Give?

Ik vond dit een enorm mooi boek, en een heel erg heftig boek. We kennen allemaal wel de discussies over racisme, maar wat betekent het nou eigenlijk als je zelf je hele leven hiermee te maken krijgt? Ik zal nooit volledig kunnen begrijpen wat deze mensen doormaken, maar The Hate U Give helpt me zeker om dat wat meer te beseffen – en te beseffen dat het gewoon heel erg kan zijn, ook als ik het niet door heb.

Met dank aan uitgeverij Moon dat ik dit prachtige boek mocht lezen in ruil voor een eerlijke recensie.

2 comments / Add your comment below

Leave a Reply