Kerstavond| een terugblik op 2016

snow-winter-kerst-sneeuw-christmas-terugblik-doelen

Ik vond het wel weer eens tijd voor een lekker onorigineel iets op mijn blog: een terugblik op het afgelopen jaar. Kerst is voor mij een feest dat staat voor nieuw begin (en natuurlijk, omdat ik christen ben, de geboorte van Jezus – maar dat is iets voor een keer een eigen artikel denk ik), dus de dag van kerstavond leek me daar een geweldig moment voor. Hoe was het afgelopen jaar, en wat hoop ik voor andere jaren?

 

Boeken

Tot nu toe heb ik, volgens Goodreads, 137 boeken gelezen. Dat is toch nog 37 boeken meer dan mijn doel van 100 boeken – en minder dan de ruim 150 boeken die ik vorig jaar las, maar dat is oke. Hierbij zijn de paar boeken die ik herlezen heb trouwens niet meegeteld, maar dat zijn er toch al minder dan ik van plan was. Ik doe nog mijn best om de komende week een aantal boeken te herlezen waarbij ik dat van plan was, maar dat is voor mij geen hard doel; ik wil gewoon genieten van wat ik lees.

Waar kwamen mijn boeken vandaan?

Ik denk dat 75% van de boeken die ik las recensieboeken waren. Daarvan kwamen de meeste van Netgalley, en twee boeken kreeg ik opgestuurd. Daarnaast heb ik een flinke stapel bibliotheekboeken gelezen, en een paar boeken die we in de kast hadden staan, meestal bij de kringloop vandaan.

Doel voor 2017

Volgend jaar wil ik mijn aantal boeken weer op 100 zetten. Zoals elke keer wil ik eigenlijk ook meer boeken van mezelf lezen; de kast raakt steeds voller met kringloopvondsten die ik nog niet gelezen heb. En ik wil weer, net als dit jaar, heel af en toe een boek nieuw in de winkel kopen. En dat dan vooral bij boeken waarvan ik weet dat ze veel gelezen gaan worden.

 

Financiën

Afgelopen februari ging ons schuldsaneringstraject lopen. Heerlijk, er is nu zicht op een einde aan deze situatie! Daarbij komt ook het plannen maken voor wat als we eruit zijn, met daarbij beseffen dat we dan nog steeds op moeten gaan passen. We houden dan ‘ineens’ een paar honderd euro per maand extra over, maar die meteen uit gaan geven aan van alles is natuurlijk geen strak plan. Zo ver is het nog niet, maar ook dit jaar al is onze finaciële situatie verbeterd. Zo heeft manlief ander werk waardoor we netto ook echt boven ons vrij te laten bedrag uitkomen in plaats van dat we er een paar honderd euro onder zitten (waar dan nog eens het minimum van 69,- voor de sanering af moet). In onze vaste lasten hadden we al gesneden, waardoor we het zelfs met het geld per maand na loonbeslag redden. Nu de bewindvoerder bijna het dubbele heeft van toen 2016 begon, merken wij dat natuurlijk ook. Zo lopen we niet meer bij de voedselbank, en voelt de schuldsanering ineens als een ommetje maken in plaats van bergbeklimmen.

Doel voor 2017

Nu de schuldsanering loopt, wil ik weer wat meer bij gaan houden wat er met ons geld gebeurt. In de aanloop daar naartoe was het erg fijn dat ons al het ‘zware werk’ uit handen werd genomen, en dat is nog steeds erg fijn. Dat we actief mee konden blijven denken over prioriteiten, dat ik toestemming had om voor komend jaar naar de goedkoopste zorgverzekering uit te kijken, dat soort dingen waren ook erg fijn om me bij de les te houden. Maar als over een paar jaar de schuldsanering afloopt, wil ik natuurlijk ook weer terug naar het zelf kunnen doen – want, eerlijk is eerlijk, dat kan ik ook gewoon. Zeker als er niet meer een lading schuldeisers zijn die ineens makkelijker worden als ze horen dat je binnenkort onder bewind gaat (of die zich alleen door een bewindvoerder terug laten fluiten als ze teveel loonbeslag leggen en zo).

 

Levensstijl

Ook in hoe we leven is er aardig wat veranderd. Zoals ik al zei: in juni kreeg man een andere baan. Hij ging een paar jaar geleden van 32 uur in de week naar overspannen thuis, naar reïntegreren terug naar die 32 uur. Ondertussen werkt hij 40 uur in de week. Vervolgens begon ik eind augustus aan een leerwerktraject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het was even slikken, maar wel goed om onder ogen te zien: ik val nou eenmaal in die groep. Ondertussen al een stuk minder, want ik heb alweer een paar maanden werkervaring, en zoals verwacht gaat de opleiding die erbij hoort erg goed.

Boodschappen

Ons leefgeld is wat omhoog gegaan, en het geld dat we aan boodschappen uitgeven is vrij automatisch meegegaan. Over het algemeen gaat het op aan dingen zoals weer altijd kaas in huis hebben – ik zou geen veganist kunnen worden geloof ik – en weer meer groente en fruit. Hoewel we bij de voedselbank relatief veel bewerkt ‘stuksvlees’ als schnitzels kregen, of vlees wat we op een andere manier eigenlijk nooit kopen zoals varkenshaasjes, zijn onze kosten daarvoor ook wat omhoog gegaan. We moeten weer meer groenten zelf kopen, en we hebben weer meer (onbewerkt eetbaar, want niet moesappels) fruit in huis. En ja, zo af en toe wordt er een zak chips, een speciaal biertje per persoon, of een lekkere reep chocola van gekocht.

Daarbij maken we wel nog steeds de bewuste keuzes. Ik haal liever een keer in de maand een reep Tony’s, dan twee reepjes van het Basic-merk in de week. Liever een keer in de twee weken een speciaal biertje, dan een krat Aldi-bier (hoewel dat ook best goed is, en dus een fijne optie voor feestjes). Die liter biologische schoonmaakazijn van 0,45 is nog steeds veel goedkoper dan wasverzachter, op die bedragen kan ik best biologisch kopen. Dan betaal ik liever die 0,45 per drie liter meer aan schoonmaakazijn, dan dat ik dat geld uitgeef aan … nou ja, zoveel wat we nu niet zouden kunnen kopen van dat bedrag is er niet, in ieder geval niet wat we willen.

Kleding

We hebben nog steeds best wel veel kleding in huis. We mogen nog een keer (of twee, in mei is er hopelijk al wat zomerkleding) naar de kledingbank, en ik houd mijn ogen open. Maar ook daarbij gaat het eigenlijk prima; ik heb een stapel basics en kledingstukken waar ik echt blij van word. De kleding die zo stuk ging dat het niet gerepareerd kon worden, of wat ik nooit droeg omdat het bijvoorbeeld niet lekker zat, is naar de kringloop gegaan. Waar ik dan weer mijn ogen open hield, en een paar enorm fijne kledingstukken heb gekocht, zoals een zwart wollen truitje voor 3,50, en een lang vallende blouse voor dezelfde prijs. Ik heb een enkele legging/paar sokken/ondergoed/longsleeve bij de Zeeman gekocht. Meer was er dit jaar ook gewoon niet nodig.

Wonen

We wonen nog steeds 3 hoog achter, maar zijn met toestemming ook bewust aan het kijken naar die woning op de begane grond. Voor komend jaar hopen we eigenlijk op een huis in het dorp waar ik ben opgegroeid. Het zou zo enorm fijn zijn als dat lukt <3 Ondertussen maken we er hier het beste van, want dit is nog steeds thuis, en een thuis is enorm fijn om te hebben.

Doelen

Eigenlijk heb ik hier als doel niet zo heel veel anders dan hoe we nu bezig zijn. Ik houd ons leven voorlopig wel graag zo eenvoudig mogelijk. We doen allebei werk wat we leuk vinden, en ik wil komend jaar natuurlijk die opleiding afronden en van daaruit kijken hoe ik verder wil.

Qua boodschappen wil ik wel weer meer bewust gaan kijken naar wat we kopen en in onze mond stoppen. Dat is eigenlijk een doorlopend iets; niet alleen omdat teveel lekkere dingen geld kosten, maar ook omdat het beter voor mijn lijf en hoofd is als ik hier zo bewust mogelijke keuzes in maak. In mijn kledingkast wil ik ook naar steeds meer rust toewerken. Waar ik begin vorig jaar nog kleding bij de kledingbank meenam gewoon omdat ik het pastte en het er netjes uitzag, wil ik het nu alleen nog meenemen als ik het ook echt denk te gaan dragen. Hetzelfde geldt voor kleding bij de kringloop. Voorlopig heb ik ook nog eens genoeg basics om me daar geen zorgen om te hoeven maken. Nog een keer opruimen is denk ik ook een goed idee, en echt een lijstje gaan maken van wat ik echt nog in mijn kast zou willen hebben.

Het grootste doel voor volgend jaar is dus eigenlijk verhuizen. En dan naar een woning waar we wat mij betreft nog 20 jaar kunnen blijven wonen, minstens. Een woning die qua inrichting niet meteen helemaal af hoeft te zijn; dat was deze ook niet, en stukje bij beetje dingen oppakken werkt ook.

Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen!

Bron foto: Pixabay

5 comments / Add your comment below

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.