Kijktip | ‘Schuldig’

Schuldig-schulden-televisie-Dennis
Bron: Het Parool

We hebben ondertussen al meer dan een half jaar geen televisie meer, en ik mis het absoluut niet. Zeker met Netflix, waarbij we zelf kunnen bepalen wanneer we wat kijken. Toch zijn er zeker programma’s waar ik graag ‘uitzending gemist’ voor aanzwengel. ‘Schuldig’ is daar een van.

 

Bang voor herkenning

Toen ik begon met kijken, was ik vooral bang voor de punten van herkenning die ik zou gaan vinden. Ik denk dat er erg veel mensen zijn die dat ook hadden; erg veel Nederlanders hebben schulden. Maar ik had ook een stukje nieuwsgierigheid. Wat zouden ze in dit programma laten zien, hoe zouden ze mensen neerzetten? Het blijft natuurlijk altijd televisie, ook als het netjes gemaakt wordt, en dat is goed om in het achterhoofd te blijven houden.

 

Het blijft televisie

Dat is iets wat er bij de laatste aflevering sowieso door mijn hoofd schoot. Carmelita ging onder bewind. ‘Weet je wat bewindvoering inhoudt?’ vroeg de bewindvoerster voor het ondertekenen. Dat is een standaard vraag die ze moeten stellen. Ik vroeg me af: wist Carmelita het echt niet, met al die buren die ook onder bewind staan en die daar open over zijn? Of moest ze ‘nee’ zeggen zodat het voor de televisie uitgelegd kon worden? En dan de voice-over dat ze al haar vrijheid opgaf, dat de bewindvoerder zou bepalen wat ze wel en niet mag doen … Ja, zo voelt het soms, maar als zij naar de kapper wil en daarvoor droog brood eet de rest van de week moet ze dat helemaal zelf weten. Er staat echt niet iemand te kijken of ze van haar leefgeld gezonde dingen koopt, of koekjes, en of ze bij de buurvrouw op de koffie gaat of niet. Er zou inderdaad gesneden kunnen gaan worden in haar televisieabonnement, maar zelfs dat doen ze niet zomaar.

 

Wat is armoede?

Iets wat ik me bij dit programma nog eens extra realiseerde, is dat armoede meer is dan gebrek aan geld. Dat is iets wat ze wel erg mooi laten zien. Bij Carmelita, die maar in haar oude patronen blijft vallen. Bij het gezin dat de eerste aflevering uit huis gezet werd vanwege een huurachterstand. Die hulp afwezen, want ‘als ik schoenen van 150,- voor dat jong wil kopen dan doe ik dat, dat vind ik mooi’. Bij wie de ouders al bekend waren bij instanties vanwege de geldproblemen, en waarbij de hulpverleners al wisten dat de kinderen ook bij ze aan zouden kloppen. Bij Dennis, op de foto hierboven, die eigenlijk al niet meer zelf op het idee kwam dat hij zijn haar in een staart kan binden, en dat hij zonder voorraad ook geen geld verdient.

Armoede is ook geen uitweg meer zien. Niet je gedachtenpatroon aan kunnen passen, omdat daar geen ruimte meer voor is. Niet meer in staat zijn om dingen te veranderen. Gelukkig kan je daar tegenwoordig veel hulp voor krijgen, maar dan moet je dat wel aanpakken.

Als je dit een interessant onderwerp vindt, zou ik ‘Schuldig’ sowieso kijken. Met inderdaad wel die waarschuwing: het blijft televisie.

6 comments / Add your comment below

  1. Een mooie aanvulling is het artikel: “Waarom arme mensen domme dingen doen” google er maar op. Het is naar aanleiding van het boek “schaarste”

    Vond overigens de afleveringen die ik gezien heb erg indrukwekkend. En Wil (heet ze geloof ik) maakt de mooie vergelijking met die aap. Maakt veel duidelijk.

    1. Ik heb het artikel inderdaad ook gelezen. En ik zag het ook van relatief dichtbij. Heb zelf bij de voedselbank gelopen tot een paar maanden terug, en er waren mensen die gewoon geen idee hadden wat ze met bepaalde groenten of vlees aanmoesten, want ze waren het niet gewend, en hadden niet meer de veerkracht om dan op te zoeken wat ze ermee konden. Zo ver kwam het bij mij gelukkig niet, maar ik merk wel dat ik meer veerkracht heb nu er een zekere financiële rust is bij ons.

  2. Een beetje boos heb ik me wel zitten maken. De mensen kunnen een huis krijgen als ze hulp accepteren, maar hulp willen ze niet, want dan kunnen ze geen schoenen van 150 kopen, maar vervolgens heel boos zijn omdat ze geen hulp krijgen. Dat je om hulp te krijgen zelf ook iets moet doen, dat komt niet in ze op.

    1. Maar dat komt ook echt niet in ze op. Dat hebben ze nooit geleerd, want dat shirt van Nike, die gouden kettingen van pa en de schoenen van 150,- zijn in hun hoofd het enige wat ze nog hebben. Zo zijn ze grootgebracht, zo denkt iedereen in hun omgeving, en zo gaan hun kinderen helaas later ook denken. Waarschijnlijk hebben ze al een zekere verstandelijke achterstand (zo zien ze er in ieder geval wel uit), en opgroeien in zo’n milieu maakt dat ze echt niet anders kunnen denken, en dat ze echt niet zien dat ze die hulp beter maar kunnen accepteren. Zoals ik al zei: dat is de echte armoede, want daardoor blijven ze er ook altijd en altijd in hangen, komen ze er nooit meer uit.

  3. Geld maakt niet gelukkig, maar ik geloof wel dat een gebrek aan geld ongelukkig kan maken, want dan hangt het toch de hele tijd boven je hoofd. Kan me voorstellen dat je nu toch wat meer rust hebt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.