Klooster | Dit heeft het me gebracht

Afgelopen weekend ben ik in het klooster geweest. Bij sommige kloosters is het mogelijk om er als gast een tijdje te blijven. Dat is heerlijk om tot rust te komen, en kan enorm interessant én inspirerend zijn!

klooster-rust-inspiratie-minimalisme-buiten

Rustgevend

Een belangrijke reden dat ik met mijn moeder zo een weekend naar het klooster van de Clarissen in Megen ging, was de rust. Je moet je voorstellen dat je er flink veel ritme hebt. Op vaste tijden zijn er kerkdiensten, die bestaan uit veel rustige muziek (met veel herhaling) en veel stil zijn, en ook op vaste tijden zijn er maaltijden. Op de slaapkamers moet je stil zijn, om de andere gasten niet te storen. En je krijgt de tijd om even helemaal te onthaasten, zonder telefoon, computer en televisie.

Ik merk het nu nog. Zo zat ik vanavond een tijd lang in de tuin, met een breiwerk en zonder schermen om me heen, gewoon te luisteren naar mijn omgeving. Dat is iets wat ik hiervoor al jaren niet gedaan heb.

Klooster: heel erg interessant

Het klooster zelf is, vind ik, al heel erg interessant om te beleven. De diensten, het ritme, de rust, en dat de zusters zo ontzettend anders leven dan ikzelf doe maakte dat ik mijn ogen uitkeek.

Daarnaast zit je met meer gasten in dat klooster, en zijn er gedeeltes waar je wel mag praten. Zo in de kloostertuin kan het over koetjes en kalfjes gaan, om ineens de diepte in te duiken. Geweldig!

klooster-rust-inspiratie-minimalisme

Inspiratie opdoen

Wat ik erg tof vond, was dat ik daar ook veel inspiratie opdeed voor een eenvoudiger leven. Het klooster zelf was behoorlijk minimalistisch. Vooral de kloostertuin was prachtig, maar wat ik begreep ook zo makkelijk mogelijk te onderhouden; de zusters zijn al druk genoeg met hun andere werkzaamheden. In de kapel stonden banken die al 500 jaar gebruikt worden, en het nog steeds doen, al is het soms met wat gekraak. Hallo duurzaamheid! De maaltijden zijn eenvoudig maar wel gezond, het drinken dat er wordt aangeboden is koffie, water en kruidenthee (die is erg lekker trouwens). De verdere inrichting is heel simpel, terwijl er duidelijk zorg aan is besteed.

Ik wil zeker weer meer door gaan voeren als het gaat om ons – of vooral mijn – leven eenvoudiger te maken. Zo ga ik meer genieten van de kleine dingen, zoals een bloem van onze hortensia in het Keulse potje van de kringloop zetten, en een mok thee. Dat is iets wat ik toch al weer meer wilde gaan doen. Dit weekend heeft me een extra zetje gegeven.

 

10 comments / Add your comment below

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.