Weinig geld en keuzes

Gezond eten en waar mijn eten vandaan komt, het heeft al tijden mijn interesse. Het liefst zou ik volledig biologisch eten, maar … Tja, daar heb ik het geld niet voor. Ik geef toe dat biologisch willen kopen ook nog eens best wel decadent voelt, omdat we ook nog eten krijgen bij de voedselbank. Dus dan moet je aan de ene kant geholpen worden met eten om rond te kunnen komen, aan de andere kant zou je eten kopen wat duurder is. Dan nog gaat het natuurlijk behoorlijk om keuzes maken. Vandaag wil ik een paar keuzes die ik maak met jullie delen.

 

Snoeperigs

‘Gewoon lekkers’ zoals chocola, chips of koekjes kopen we praktisch niet. Zo af en toe komt er iets langs met een cashback-actie, en dan kunnen we iets nieuws uitproberen, maar verder … Er zit al zo ontzettend veel aan snoep, chocola en koek in ons pakket van de voedselbank, dat we daarvan echt niet meer nodig hebben. Sterker nog, zo af en toe kan ik wat we krijgen maar beter laten staan. Dat is met de paaseitjes en kruidnoten trouwens wel lastig, maar mijn punt is: daar zijn we dus al geen geld aan kwijt.

 

Alcohol en roken

Alcohol kopen we misschien een keer in ruim een maand. Ongeveer. Het is dan ook echt een traktatie, niet iets wat we standaard in huis willen hebben. Dat is dus beter voor ons lijf, en beter voor onze portemonnee. Twee vliegen in één klap! Roken doen we trouwens ook niet. Nooit gedaan, en niet van plan om ooit te gaan doen.

 

Vleesch!

Vlees is een lastiger punt. Jos is gek op vlees, en ik vind het ook wel erg fijn om regelmatig wat hiervan bij mijn eten te hebben. Hoewel ik niet zoveel behoefte lijk te hebben aan dierlijke eiwitten als mijn man, zou helemaal vegetarisch gaan eten mij ook niet lukken.

Soms krijgen we wat bij de voedselbank, en dan is dat natuurlijk prima. Verrassend genoeg is wat we daar krijgen regelmatig biologisch – al zal dat ook zijn omdat het duurder is, en dus minder goed verkocht wordt – en al zou het dat niet zijn: deel hiervan is ook dat we verspilling tegengaan, roep ik maar. Voor wat we daar krijgen geldt: of wij het nou eten of niet, het dier was toch al doodgemaakt.

Ja, zelf vullen we dat toch wel eens aan met (helaas plof-)kip en goedkope rundergehakt. Half om half kopen we al niet meer; zeker met de kleine hoeveelheden die we door bijvoorbeeld de pasta gebruiken, is het prijsverschil tussen dat of rundergehakt al niet zoveel, en het verschil in smaak, geur en andere dingen dan weer wel. Het prijsverschil tussen dat en biologisch is dan helaas weer wel teveel om uit ons budget te halen. Soms kijken we ook nog eens mijn slager-broertje lief aan, of hij daar de aanbiedingen in de gaten wil houden.

Zoals ik al liet vallen: als we vlees eten, beperken we dat. Door een pan pasta waar we samen van eten, gaat ongeveer 100-150 gram gehakt. Ook als we kipfilet gebruiken door de nasi of zo, is één stuk genoeg. Zo proberen we toch onze voetdruk (en de kosten ja) iets te beperken.

 

Opruim- en schoonmaakspul

Ik probeer plastic tasjes die ik krijg, en op sommige plaatsen is dat nog niet te vermijden, te hergebruiken als vuilniszakje, om zo extra plastic afval te beperken. Afwasmiddel doen we al een paar maanden met gekregen spul, maar daar probeerde ik daarvoor ecover te kopen. Ik moet nog even kijken of ik dat straks als dit flesje op is weer ga doen; het laatste wat ik hoorde viel het tegen qua biologisch-zijn, en dan wil ik kijken of het het prijsverschil nog wel waard is.

Van allesreiniger hebben we nog zoveel staan dat ik dat eerst opmaak. Daarna ga ik kijken wat ik met schoonmaakazijn en zo af en toe een beetje allesreiniger kan doen. Ik ben in ieder geval niet van de tien verschillende flessen voor vijf verschillende soorten schoonmaak, maar ik wil wel graag dat mijn huis wat fris ruikt. Van wasmiddel hebben we nog een voorraad staan, maar ik heb ook ondertussen veel stukken zeep, en het lijkt me best leuk om een keer zelf maken te proberen tegen de tijd dat de voorraad op is.

 

Kleding

Met kleding ben ik aan de ene kant ontzettend goed bezig. Ik draag het vaak helemaal op, of vermaak jurkjes die ik niet meer draag tot rokken. Sowieso wil ik meer rokken gaan dragen trouwens, want leuk en zwierig en zo <3 Daar komt wel een stukje ‘minder goed’ bij kijken: om rokken te kunnen dragen zonder last te krijgen van schuurplekken, moet ik er iets onder dragen. Momenteel zijn dat leggings en fietsbroekjes die ik bij de Zeeman kocht. Ontzettend goedkoop, en ze zitten heerlijk, maar ik besef ook heel goed waar dit soort goedkope kleding gemaakt wordt. Net als de t-shirts die ik bij de Wibra in de uitverkoop kocht trouwens.  Daar staat wel tegenover dat ik soms jaren met ook die kleding doe, en dat ik als het even kan ook bij de kringloopwinkel mijn kleding koop, en het soms bij de kledingbank haal. Als ze er iets hebben wat ik nodig heb in mijn maat, betekent het dat ik kleding kan hergebruiken, en dat het vaak nog goedkoper is ook.

Hoe minder je te besteden hebt, hoe moeilijker het soms is om goede keuzes te maken. Toch doe ik mijn best, omdat ik het de moeite waard vind om te doen wat ik kan.

3 comments / Add your comment below

 1. Zat een oud berichtje op mijn blog te lezen en was benieuwd waar excentriciteit lady gebleven was.
  Werd een tocht via diverse stilgevallen blogs 😉

  Ik heb ooit 70% inkomen ingeleverd maar ben er uiteindelijk veel rijker door geworden, omdat ik steeds inventiever en creatiever werd om met weinig veel te kunnen doen.

  Hoop voor jou dat er een dag komt dat je niet meer afhankelijk van de voedselbanken hoeft te zijn en je net zo biologisch kunt eten als jij graag wilt.

  1. Sorry voor de zoektocht 😉 fijn dat je me alsnog gevonden hebt!
   En ik ga ervan uit dat die dag komt hoor. Dat is toch echt wel de bedoeling, want al is het ergens wel leuk om zo creatief te moeten zijn, ik ben toch nog steeds liever onafhankelijk.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.