Koken | Wat wil ik altijd in huis hebben?

eieren-koken-basisEr zijn van die dingen die fijn zijn om in huis te hebben, zodat je altijd een lekkere maaltijd in elkaar kan zetten, wat voor groente je ook in huis hebt. Ik ben heel erg van het koken zonder pakjes en zakjes, omdat je daarbij vooral betaalt voor een hoop zout met wat toevoegingen, e-nummers en verdikkingsmiddel zodat een saus gaat stollen. Ik ben trouwens niet de enige die veel zonder pakjes kookt, ik heb het aardig van huis uit meegekregen. Ergens anders bloemkool eten was altijd spannend, want bijna niemand kon zelf een sausje maken, zoals mijn vader – het was bijna altijd een Knorr kaaszoutsausje. Bijvoorbeeld. Maar goed, ik ging het hebben over wat ik in huis wil hebben!

1. Bloem

Geweldig spul is dat, bloem. Je kan het gebruiken om sausjes in te laten dikken (of je pastaprut te laten binden als je een roomprut maakt in plaats van een tomatenprut), je kan het gebruiken als je een keer zelf cake of koekjes wilt bakken, het is een basisingrediënt voor een zelfgemaakte pizzabodem (dat is dus vooral bloem, een ei, gist en een beetje olijfolie, echt niet moeilijk, en zo wordt je pizza goedkoper dan de goedkoopste pizza en lekkerder en gezonder dan de duurste uit de supermarkt). Bloem is breed inzetbaar dus.

 

2. Eieren

Ik noemde ze al even daarnet bij de pizzabodem: eieren zijn ook altijd fijn om in huis te hebben. Ze gaan door eiermuffin-ontbijtjes, je kan bij het avondeten ei-met-groente maken, ik stop ze in de cake, en in de pannenkoeken (vervang het pakje pannenkoekmeel voor (volkoren-)bloem, stop er eieren en melk en een snufje zout bij en je hebt pannenkoekbeslag).

 

3. Kruiden

Geloof het of niet, maar alles is lekker te maken als je de juiste kruiden in huis hebt. Voor op pizza’s en in de pasta hebben we altijd de volgende kruiden in huis:

 • basilicum;
 • oregano;
 • knoflook(poeder);
 • peterselie.

Voor nasi hebben we er ook twee die we bijna altijd gebruiken:

 • gember;
 • kurkuma.

Natuurlijk hebben we ook zout in huis, en ooit een potje dille en wat munt gekocht, maar als je dit in huis hebt, heb je dus geen pakjes meer nodig.

 

4. uien, paprika, prei

Dit zijn groenten die je kunt snijden en in kunt vriezen, zonder tussenstap. Dat betekent dat ik ze goedkoop kan kopen (denk aan bonus-aanbiedingen en de markt), en zo heb ik altijd wat aan groente in huis.

5. Blikjes tomaten(puree)

Eigenlijk met hetzelfde idee als de ingevroren groente: ik heb altijd een of twee blikjes gepelde tomaten in huis. Voor door een salade zijn die niet handig, maar in een pastasaus kook je tomaten toch al snel kapot. Zo heb je voor weinig geld altijd iets met vitamines in huis, en iets is altijd beter dan niets. Tomatenpuree helpt dan weer met het binden van een pastasaus.

6. Pasta en rijst

Dat is misschien een beetje een open deur, maar pasta en rijst is goedkoop (de goedkoopste rijst bij de Jumbo is 69 cent de kilo, de goedkoopste pasta is er 64 cent de kilo), en het is ontzettend makkelijk met koken. Je draait vaak sneller een pan macaroni of nasi in elkaar dan dat je een afhaalmaaltijd besteld of een patatje gebakken hebt.

 

7. Melk

Wij hebben gewone, halfvolle melk in huis, het kan ook zijn dat je liever sojamelk, amandelmelk of weet ik veel wat voor plantaardige melk in huis hebt, maar ja: melk is altijd fijn om te hebben. Met bloem en eieren erbij kan je pannenkoeken bakken (voor de een keer zin in ongezond eten bijvoorbeeld), je kan er havermout mee eten …

 

8. (Basterd-)suiker

Misschien hebben jullie het al gemerkt, maar ik ben erg van het zelf bakken van cake en koekjes. Daar gebruik ik vaak suiker voor. Voor deze baksels geldt dus wel: geniet maar eet met mate, maar dat geldt eigenlijk voor alles, toch?

 

9. Baking soda en gist

Ik zet deze samen, omdat ik ze eigenlijk met hetzelfde doel gebruik: baksels luchtig maken. Baking soda gebruik ik vooral bij de ‘lekkers’, waardoor ik voor cake bijvoorbeeld geen zelfrijzend bakmeel nodig heb in plaats van bloem, en de zandkoekjes luchtiger en minder ‘korrelig’ worden. Gist gebruik ik voor de pizzabodem en als ik een keer geen brood en geen bakmix voor brood in huis heb; met diezelfde bloem, wat gist, ei en water heb je zo brooddeeg in elkaar zitten.

Natuurlijk wisselen we erg af wat we maken, we koken echt niet alléén met wat we in het lijstje hierboven hebben staan. Toch zijn dit wel vaak basis-ingrediënten waarmee we flink kunnen variëren, zonder veel kosten te maken aan dingen die eigenlijk helemaal niet nodig zijn.

7 comments / Add your comment below

 1. Ik heb ook altijd van alles in huis en ik gebruik ook geen kant en klaar pakjes en zakjes.
  Leuk lijstje Jantine!
  In de nasi doe ik altijd katoembar en djahé!

  1. Ik bekijk per keer wat ik erin doe, aan de hand van wat ik in huis heb 🙂 Vaak een uitje, wat paprika … ’s zomers een handje boontjes erbij, ’s winters stukjes winterwortel, etc.

   1. Ik bedoelde als kruiden! Zou niet goed zijn als ik dat er als enige in zou doen. Ik doe er altijd volop groente in. Je kunt ook restjes groente in dit soort gerechten verwerken.

    1. Haha en met mijn suffe hoofd had ik niet door dat je kruiden bedoelde! Ik ken die helemaal niet, erg he?
     En ik had ook het idee dat je het bedoelde als ‘tenminste, als basis, naast een hoop anders’ of zo 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.