Kritische blik op mijn dagindeling

bag-1565402

Nu ik niet meer bezig ben met de hele dag lezen voor de ohmybookathon (hoe dat ging lees je hier) en weet dat ik veel minder tijd ga hebben voor dingen vanaf komende maandag, ga ik steeds meer kritisch kijken waar ik mee bezig ben op een dag. Want wat doe ik nou eigenlijk allemaal, en waar word ik echt blij van?

Lezen

Veel van mijn tijd gaat nu nog zitten in het lezen van boeken. Dat is iets waar ik echt blij van word, maar waar ik ook minder tijd voor ga hebben als ik weer stage en opleiding heb – al verwacht ik dat ik wel elke dag dat ik naar Arnhem moet voor de lessen een boek mee ga nemen voor in de bus en tussen de lessen door. Ik heb wat van het lesmateriaal bekeken, en verwacht de opdrachten redelijk snel af te hebben. Misschien lukt het lezen dan niet, maar dat zie ik dan wel. Ik was gelukkig al bezig met minder recensieboeken aanvragen.

 

Huishouden

Tja, wat zal ik zeggen … Het huishouden is bij mij niet favoriet, en heel veel dingen deed ik altijd ‘even tussendoor’. Het is hier schoon, maar heel veel tijd ging er nooit in zitten. Ik zal het wel beter moeten gaan plannen, en bijvoorbeeld ’s avonds na het eten vast af moeten wassen in plaats van de volgende ochtend, en op een andere dag mijn wc schoon moeten maken. In stapels afwas of na een dag lessen nog moeten soppen heb ik namelijk geen zin.

 

Computertijd

Tja, daar zit voor mij ineens een grote ‘tijdslurper’, die laptop van mij.

Ik blog, en dat kost natuurlijk tijd als je het zo goed aan wilt pakken als ik dat wil doen, aan de andere kant kost het vaak zoveel tijd als je wilt. Ik merkte de laatste tijd dat ik toch al te perfectionistisch ben, waardoor ik steeds meer moeite ging krijgen om iets te schrijven. Elk idee was niet goed genoeg, of kwam er niet perfect genoeg uit. Ik ga dus vooral mijn best doen om minder perfectionistisch te zijn. Mensen die mijn blog willen lezen doen dat toch wel, en mensen die het niet perfect genoeg vinden blijven nu ook al wel weg. Ik wil het plezier in het bloggen terugkrijgen, en minder tijd hebben om me druk te maken over hoe goed ik het doe kan daarbij juist zijn wat ik nodig heb.

Verder zijn er zo nog wat dingen waar tijd in gaat zitten. Ik lees graag blogs, en dat wil ik blijven doen, al word ik misschien wel kritischer welke posts ik ga lezen en welke ik oversla. Ik ben al heel bewust minder naar facebook gaan kijken nadat ik het van mijn ipad gehaald heb, en daar wil ik nog beter in worden om het te laten. Sites als facebook en fora zijn voor mij namelijk voor een groot deel ‘tijd opvullen’ geworden, en die tijd besteed ik liever aan dingen waar ik echt blij van word! Verder heb ik een computerspel dat ik graag speel, en waar ik gewoon minder tijd aan kan besteden.

 

Vrijwilligerswerk

Dan heb ik nog het een en ander aan vrijwilligerswerk, wat natuurlijk ook tijd kost. Daar ben ik al flink in gaan snijden; ruim een maand geleden heb ik al aangegeven dat ik geen vrijwilliger meer ga zijn bij de koffie-ochtenden in een ruimte van de kerk. Ik vond het best leuk, maar het was iets waar ik niet zelf voor gekozen had om te gaan doen; bij een vergadering waar ik zelf niet was werd gezegd ‘oh dat laten we Jantine wel doen’, en toen zat ik er aan vast. Ik merkte dat het me nog steeds dwars zat, al had ik een leuk team en was de organisatie van die ochtenden een fijne groep mensen. Misschien dat ik volgend jaar weer verder ga, mits ik de donderdagochtenden weer vrij heb (want nu komt het ineens qua planning heel goed uit dat ik het niet meer doe), maar voorlopig niet. Net zoals de diaconie: de laatste jaren zijn voor mij behoorlijk zwaar geweest, onder andere omdat ik zelf te maken had met schulden, maar ook omdat ik al die tijd niet helemaal mijn plek kon vinden, of iets kon doen met waar ik goed in was. Het is jammer van de paar dingen daarin die nu eindelijk van de grond leken te komen, maar voor mij is het beter.

Dan blijft scouting over, en dat blijf ik wel doen. Lekker op zaterdagmiddag tikkertje spelen met de kinderen, leuke dingen organiseren … Ik merk dat ik er weer zin in heb, en meer energie voor heb dan ik had!

 

Waar word ik nou echt blij van?

Verder wil ik natuurlijk kijken waar ik echt blij van word, want als ik terugkijk heb ik heel veel tijd door mijn vingers laten slippen met het idee ‘dat kan ik ook wel een andere keer doen’, of ‘dit hoort er nou eenmaal bij’, zonder te kijken naar wat ik zelf echt wilde. Mijn voorlopige lijstje is:

 • lezen;
 • bloggen;
 • wandelen (en zelf dingen voor in huis, beukennootjes etc. verzamelen);
 • scouting;
 • nieuwe dingen leren;
 • zelf dingen bakken;
 • dingen zelf maken.

In het ‘nieuwe dingen leren’ gaat, verwacht ik, relatief veel tijd zitten. Ik ben sowieso ongeveer 20 uur per week bezig met stage, en 8 uur per week met lesdagen. Dan zijn er nog steeds de dingen die ik gewoon bij moet houden in huis en dingen als boodschappen, al ben ik ook bezig om dat steeds makkelijker te maken. De rest van de tijd wil ik zoveel mogelijk besteden aan de andere dingen van het lijstje hierboven. Ik merk namelijk dat het al heel veel doet dat ik kritisch kijk naar waar ik echt mee bezig ben, in plaats van maar wat te doen.

Bron foto: Pixabay

11 comments / Add your comment below

 1. Wat een geweldig nieuws lieverd en wat een uitdaging. Van harte gefeliciteerd.
  Wat tijd indelen betreft helpt t mij om een tijd af te spreken met mezelf.
  Een uur inde morgen computeren en koffiedrinken en 1 uur inde avond.
  Omdat ik een hele dag kan doen over het huishouden omdat ik van alles er tussendoor doe, maak ik ook een afspraak. Dus bijv. 1 uur en dan moet ik alles snel doorlopen en dat werkt goed want dan is het klaar ook.
  Een schema voor de dag werkt goed hier, de tuin en de beestjes.
  Wandelen met hond.
  Pauzes.
  Weet niet of hier wat aan hebt maar ik wens je een hele fijne tijd toe.

  1. Schema’s lijken bij mij vaak niet te werken (meh, geen zin op de tijd die ervoor ‘staat’, en dan komt het er vervolgens niet van), maar een ‘die dag doe ik dat’ vaak wel. En beperken van bijvoorbeeld computertijd en me daaraan houden werkt ook al snel 🙂

 2. Lastig he, dat bloggen als je wil dat het helemaal perfect is. Ik heb de laatste tijd op mijn blog ook heel wat minder geschreven en als ik dan toch schrijf dan zit ik me af te vragen of het wel goed is, of lang genoeg, of de foto niet te stom. Maar ik ben beginnen bloggen voor mezelf, niet voor een ander dus eigenlijk is het gewoon altijd goed wat ik heb geschreven. Als je er zo naar kan kijken, is de fun hopelijk ook terug.

  1. Ja, ons eigen hoofd maakt het ons soms best lastig! En ik hoop eigenlijk ook dat het op die manier weer komt, juist als ik minder tijd heb om erover te gaan zitten twijfelen 😉

 3. Wat ik me herinner is het voordeel van studeren dat je SOG krijgt (studie ontwijkend gedrag), dit betekent een blinkend schoon huis terwijl je eigenlijk zou moeten leren. Dus dan komt het wel goed met het huishouden
  Ik denk dat het goed is om niet te streng te zijn voor jezelf. Dan maar een keer een minder perfect afgewerkt blog, of iets langer doen over een boek. Het is een hobby, je wil toch niet dat het een extra baan wordt.

  1. Klopt, en dat is precies wat ik van plan ben 🙂
   En ik verwacht eigenlijk dat het zelfs met SOG wel goedkomt hoor. Ik heb gisteravond even tussendoor alle vragen van een module beantwoord, waar normaal 8 uur voor staat xD Het stelt erg weinig voor.

  1. Ja, jammer he?
   Aan de andere kant, toen ik eigenlijk meer tijd had, liet ik enorm veel tijd wegglippen. Hopelijk helpt dit juist om meer te doen wat ik echt belangrijk vind, in plaats van al die uitstelgedrags-dingen.

 4. Goed dat je dat lijstje hebt gemaakt van dingen waar je blij van wordt want juist dat zijn de dingen die je echt moet blijven doen, ook als het straks drukker wordt want dan heb je je rustmomenten waarschijnlijk hard nodig!

  1. Absoluut. Het leuke is dat ik nu merk dat ik meer tijd/energie heb voor juist die dingen, omdat het belangrijker is dat ik ze ‘nu’ doe. Juist omdat ik minder tijd heb om te verdoen aan dingen als facebook, stel ik de dingen waar ik blij van word minder uit 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.