Manieren om mijn hoofd op te ruimen

book-boek-bibliotheek-library
Bron: pixabay

Als je mijn hoofd vergelijkt met een bibliotheek, zou ik graag willen dat het eruit ziet zoals je vaak op plaatjes ziet: mooie, nette rijen met mooie boeken. In de praktijk ziet het er vaak eerder uit zoals op deze foto: een beetje warrig allemaal, al zit er ergens een systeem in.

Soms is het dus even erg belangrijk om dat systeem op te zoeken. Deze manieren werken voor mij het beste om mijn hoofd leeg te krijgen en houden:

 

Een wandeling maken

Als het echt op z’n ergst is, moet ik gewoon naar buiten en een stuk lopen. Het liefst samen met manlief (of iemand anders) om tegenaan te kletsen. Uiteindelijk lijkt mijn hoofd zich vanzelf op te ruimen door het lopen, en de frisse lucht waait de boel even fijn leeg.

 

Een opgeruimd huis

De afwas gedaan, de wasmanden min of meer leeg, de kasten en bank niet meer supervol met spullen: een op z’n minst redelijk opgeruimd huis helpt mij ook om mijn hoofd leger te krijgen. Hoe minder onnodige prikkels, hoe beter. Ik krijg wel eens te horen dat ik me veel te druk maak juist als ik moe ben, en dat heeft hiermee te maken! Ik kan dan namelijk eigenlijk niet tegen dingen die in mijn gezichtsveld liggen.

 

Lijstjes maken

Net zo goed kan ik er niet goed tegen als alles wat ik nog moet en wil doen in mijn hoofd blijft dwarrelen. Ik ben dus gek op het maken van lijstjes.

 • Lijstjes met huishoudelijke taken die moeten gebeuren.
 • Boodschappenlijstjes met dingen die ik nodig heb.
 • Lijstjes met handwerkprojecten die ik wil doen.
 • Lijstjes met boeken die ik wil lezen.
 • Lijstjes met dingen die ik voor mijn opleiding moet doen.

Nou ja, je snapt het idee: ik zou zoveel lijstjes kunnen maken dat ik er een dagtaak aan heb. Meestal beperk ik me dan ook tot de lijstjes van dingen die het meest vooraan in mijn hoofd zitten.

 

Iets doen waarvan ik in een hyperfocus raak

Want ja, dan denk ik even lekker nergens anders aan. Hup, met mijn neus in een boek dus. Die boeken zijn mijn ideale vluchtmiddel: als de rest even niet lukt, kan ik altijd nog lezen.

13 comments / Add your comment below

 1. De dingen die je noemt zijn erg herkenbaar. Voor mij is de laatste tijd de app Mindspace gebruiken ook wel een manier om mijn hoofd leeg te maken. Ik had nooit iets met mediteren oid, maar een guided meditation helpt me wel.
  Daarnaast is voor mij het maken van lijstjes echt heel belangrijk. Als ik het overzicht kwijt ben – wat nogal eens gebeurt – heb ik daar helaas vaak hulp bij nodig, maar gelukkig heb ik dan m’n lieve mamma die daarbij wil helpen. πŸ™‚

 2. Klinkt heel erg als ADD! Voor het etiketje Bij mij werkt de filofax clipbook erg goed. Een maand en weekplanner die je zelf kunt invullen. Lekkker mogelijkheden voor allerhande lijstjes. Ik vind em ideaal. Op youtube zijn er verschillende filmpjes. Opletten dat je daar dan niet teveel blijft hangen

  1. Ik weet het. Ik ga niet (meer) voor een etiketje erbij, juist omdat die ik al heb al enorm veel overlap met ADD kunnen hebben. Eigenlijk heb ik met die etiketjes al genoeg voor ADD met lomp en onhandig en woordvindingsproblemen in de bonus πŸ˜‰ Weten waar ik rekening mee moet houden is nu even genoeg.

   En opletten dat je niet teveel in planners blijft hangen ken ik! πŸ˜€

 3. Oh ja, lezen helpt echt als je je hoofd opgeruimd wil krijgen. Even verdwalen in de woorden, de wereld vergeten en op reis gaan in een andere wereld. Geen betere manier om helemaal zen te worden. I totally agree!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.