Modewoorden | Passie

Het is een woord die ik regelmatig tegenkom, vooral op werkgebied: ‘passie’. Het is ook een woord waar ik een tijd moeite mee heb gehad: want wat is die van mij eigenlijk, en heb ik wel een passie die ik kan volgen zoals iedereen lijkt te doen?

red-maple-leaf-bladeren-leaves-passie-passion

Verschillende mensen

Ik heb veel geleerd de afgelopen jaren, en ik denk dat er verschillende soorten mensen zijn. Niet iedereen is even gepassioneerd, of goed in dezelfde dingen. Niet iedereen hoeft een droom te volgen om gelukkig te zijn of te worden. Soms is dat juist niet nodig.

Mensen met een passie

Natuurlijk zijn er mensen die een passie hebben. Ik heb er een paar in mijn omgeving, twee van mijn broertjes bijvoorbeeld. De een wist al jong wat zijn passie was, hij wilde dominee worden. De ander hield altijd al van eten, maar is zijn passie ingegroeid: die ligt duidelijk bij vlees. Allebei zijn ze mensen die gaan voor dat waar hun hart bij ligt, prachtig om te zien!

Maar is het wel zo dat hun passie enkelvoud is? De een heeft een passie voor leren, voor theologie. Maar ook voor mensen, muziek, en vast nog meer dingen. Hij heeft vooral een manier gevonden om de dingen waar hij gelukkig van wordt te combineren. De ander is ook veel buiten te vinden. Met zijn fiets, of wandelend, met een camera. Van buitenaf zou ik dat zeker ook een passie noemen. Al weet ik natuurlijk niet hoe hij het zelf ziet.

Mensen met meer passies

Meer passies hebben is dus misschien wel heel normaal. Als ik naar mezelf kijk, dan zijn er veel meer dingen die ik supertof vind. Kan ik echt van een passie spreken? Ik weet het niet zeker. Als het gaat om boeken en lezen zeker wel, zolang ik maar niet vergelijk met andere lezers/boekbloggers. Buiten zijn zou ik een passie kunnen noemen, denk ik, en handwerken, mijn creativiteit inzetten.

Allemaal zijn het dingen waar ik blij van word, maar ik zou niet iets willen laten vallen om helemaal voor iets anders te gaan. Soms bekruipt me het gevoel dat ik ‘dus’ geen echte passie heb, omdat ik er niet helemaal voor ga. Maar is dat ook zo? Ik heb inmiddels geleerd dat mijn aandacht verdelen over meer dingen waar ik gelukkig van word ook helemaal goed is.

Mensen zonder passie?

Ik weet niet zeker of die er echt zijn. Als ik kijk naar mijn eigen zoektocht, waarbij ik lang dacht dat ik ‘passieloos’ was, zou het me niets verbazen als dat voor veel meer mensen geldt. Dat de dingen waar je voor wilt gaan niet dicht genoeg bij elkaar liggen om ze te combineren, of misschien wel niet duidelijk genoeg dat je (of een ander) ze als passie herkent. Toch denk ik dat iedereen iets heeft waar zijn hart bij ligt. Dat hoeft niet iets groots te zijn; misschien is het schoonmaken, tuinieren, je familie. Misschien is het iets wat je altijd al hebt willen leren, maar wat je nog niet doet.

Moet je je passie leren kennen?

Omdat het een soort hype is, merkte ik dat ik mezelf eigenlijk verplichtte om mijn passie te leren kennen, te leren wat ik nou écht wil. Maar moet dat wel?

Ik vind het voor mezelf (nu) niet nodig. Voor nu weet ik wat ik graag doe, en modder graag nog wat aan. Ik probeer hier wat en daar wat, en vind van alles gewoon leuk. Misschien is de mijne wel tevreden zijn met het leven dat ik leid. Dat is ook prima.

Volgens mij ben ik niet de enige die hier wel eens tegenaan loopt. Toch?

Bron foto: Pixabay

4 comments / Add your comment below

    1. Dat heb ik ook hoor. En aan de andere kant vind ik het superinteressant waaróm iets een modewoord wordt, en of het wel zo voor iedereen hetzelfde is als het lijkt 😉

  1. Ik heb ook geen idee hoor wat mijn passie zou zijn. Er zijn zoveel dingen leuk om te doen.

    In succesverhalen stoort het me vaak dat er alleen maar wordt verteld hoe ze haar passie heeft gevolgd en dat ze nu eindelijk gelukkig is. Maar bijna nooit wordt verteld hoe dat financieel lukte. Als je al een goede baan hebt en grote buffer hebt kunnen opbouwen, of partner met voldoende inkomsten is dat waarschijnlijk goed te doen. Maar zo is het echt niet voor iedereen, met een normaal administratieve baan met redelijk salaris kon ik niet heel veel sparen om bv 1-2 jaar te overleven.
    Vind het altijd beetje vertekend beeld en soms jaloersmakend of faalgevoel opwekkend.

    1. Klopt, ik heb daar hetzelfde idee bij. Ook als je er wat langer over doet om dan te ontdekken wat je supergraag wilt doen, kan het lijken of iedereen al ‘zijn/haar passie heeft gevolgd’, en of je te laat bent of zo. En trouwens, ik heb geleerd dat ‘gelukkig zijn’ geen eindstation is, maar een startpunt 😉 dus wat dat betreft wantrouw ik ook de ‘ik volgde mijn passie en ben nu eindelijk mijn gelukkige zelf’-verhalen. Terwijl het zeker goed kan zijn om te weten wat je graag wilt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.