Moet iedereen zoveel mogelijk werken?

Werken is een van de meest voorkomende manieren om geld binnen te krijgen, maar werken is ook meer. Het kan belangrijk zijn voor status, het is iets wat in onze maatschappij voor een groot deel bepaalt wat voor plek je inneemt.

werken-werk-working-work

Deze week las ik een artikel uit het Algemeen Dagblad op Topics. Nu ik er naartoe wil linken kan ik het niet meer vinden, heel vervelend. Het kwam erop neer dat twee mensen met een klein kind leefden van haar Wajong en zijn bijstand, waar ze prima van rond konden komen. Ze hebben idealen, en doen hun best om die te bereiken. Het zijn alleen geen idealen die matchen met de werkende maatschappij.

Ik vond het interessant, ook door de reacties die erop kwamen. Ik begreep namelijk beide kanten. Aan de ene kant deze mensen, die graag iets met hun eigen idealen willen doen om een betere wereld te maken. Aan de andere kant de mensen die het idee hebben dat zij moeten werken voor de idealen van een ander, omdat die daardoor niet willen/kunnen werken.

Gij zult zoveel mogelijk werken

Werk is een manier om mee te tellen in de maatschappij. Ik merkte het vooral heel erg toen ik een aantal jaar thuis zat. Steeds weer die vraag: ‘en, wat doe jij tegenwoordig?’ Dat werd een stuk makkelijker toen ik weer aan de slag ging.

Nou vind ik mijn werk ontzettend leuk om te doen. Het sociale is iets wat ik enorm heb gemist, ik help graag mensen en ik heb leuke collega’s. Aan de andere kant merk ik nu dat ik voor de andere kant uit moet kijken: ik ben meer dan alleen mijn werk, en ik moet mijn idealen niet uit het oog verliezen.

Tot deze week werk ik 32 uur in de week, en ik ben blij dat het volgende week minder word. Niet omdat ik werkschuw ben, absoluut niet. Wel omdat ik blijkbaar meer tijd nodig heb voor andere dingen die voor mij belangrijk zijn.

Zou het niet tof zijn als we andere dingen kunnen gebruiken om onszelf in de wereld belangrijk te maken? Zoals de mensen die ik in het begin noemde? Of misschien niet precies zoals zij, want als jij je werk zo te gek vindt dat je graag veel daarmee bezig bent is dat natuurlijk fantastisch. Maar misschien kunnen we andere dingen gebruiken om onze plek in de maatschappij te bepalen.

Bron foto: pexels.com

9 comments / Add your comment below

 1. Ik denk dat ‘meetellen in de maatschappij’ veel meer bij het begrip ‘verbinding’ zou moeten liggen. Ik werk vanuit huis en ik herken wat je zegt. Dat mensen vragen wat je voor werk doet en waarom. Ik heb vanaf mijn twintigste tot en met mijn 41ste in loondienst gewerkt en status leek toen heel belangrijk. Huis, auto, twee auto’s, baan als directiesecretaresse bij een gerenommeerde grote bank. Nu ik werk als startend ondernemer vanuit huis, nog (lang) niet op het maandsalaris zit wat ik had, het geluk heb dat we het vooralsnog van een salaris kunnen doen, maar ik wel zelf voor mijn dochtertje kan zorgen omdat ik tussen de bedrijven door werk, als ze op school zit, in de avonden en weekenden. Werk ik wellicht nog harder dan vroeger, maar wordt het niet altijd gezien. En heb ik het gevoel dat ik mijzelf moet verantwoorden. Dat vind ik vervelend en naar. Als men nu meer op zichzelf let en minder op de ander. Maar wel in verbinding is met de ander. Dus niet: “Ik werk en jij niet” maar “Ik respecteer wat jij doet. Iedereen is anders. Ik wil proberen de ander te begrijpen”. Ofzo. Dan voelt het al heel anders.

  1. Ja precies, dat bedoel ik.
   Omdat je thuis bent zien mensen niet altijd wat je wél allemaal doet. Je hoeft je niet te verantwoorden, maar door hoe onze maatschappij in elkaar zit kan het vaak wel zo lijken.

 2. Mooie post Jantine. Ik heb hem gedeeld op de facebookpagina van Het Moederfront. Thuisblijfmoeders kampen ook vaak met de vooroordelen dat ze weinig bijdragen omdat ze geen betaalde baan hebben.

 3. Mijn ex werkt bij defensie, heeft daar een hoge functie en maakt werkweken van meer dan 40 uur, en hij vind eigenlijk dat mensen die minder werken of minder belangrijk werk doen niet veel bijdragen . Voor mijn dochter had hij toen we getrouwd waren al geen tijd en nu helemaal niet meer. Hij heeft in zijn tweede huwelijk ook weer een kind gekregen en daar hebben hij en zijn vrouw die ook een zeer drukke baan heeft, totaal geen tijd voor. Als het kind thuiskomt is er een vrouw die de huishouding doet en verder niemand aan wie hij zijn verhaal kan doen. Alszijn ouders wel thuis zijn dan zijn ze ook vaak nog aan het werk en willen dan ook niet gestoord worden. Ja , ze hebben een groot huis, 2 autos en een camper, gaan 2 keer per jaar op vakantie, hebben iemand die de huishouding doet en iemand voor de tuin enz. Maar wat ze totaal uit het oog verliezen is dat het met hun zoon niet goed gaat, hij heeft problemen op school, zit liever op de computer om te gamen en is liever ook niet thuis. Hij verzuchtte eens tegen mijn dochter, zijn halfzus, hoe fijn het zou zijn als er thuis iemand was die hem opwacht met een kopje thee en een koekje en hij zou kunnen vertellen hoe het ging op school, als er iemand was die zei eerst je huiswerk maken en als je hulp nodig hebt zeg het even. Ik heb na mijn scheiding nooit meer dan 30 uur gewerkt en was er altijd als mijn dochter uit school kwam, nee ik heb geen fantastisch inkomen en dus ook niet veel luxe, maar zoals mijn dochter altijd zegt, je was er wel altijd voor me en zou echt niet willen ruilen met mijn halfbroertje.

  1. Kinderen hebben 2 dingen nodig in het leven en dat is liefde en aandacht. Ik ben altijd thuis gebleven voor de kinderen en werkte in de zorg sávonds en in het weekeind. Ik vind het belangrijk dat ik er voor ze was en ben. Als ik zie dat een collega een kindje krijgt en hetzelfde aantal uren blijft werken dan verbaas ik me. We willen wel kinderen maar alles moet gewoon doorgaan, de wintersport, de zomervakantie ver weg en nog zoveel dingen. Kind wordt bij de opvang gedumpt en wordt aan het eind van de dag weer opgehaald.
   Na mijn scheiding heb ik een poosje 32 uur gewerkt, met 3 studerende pubers was het wel even nodig. Zodra zij uitgestudeerd waren ben ik zo snel mogelijk 20 uur gaan werken. hééééérlijk. ik kan niet anders zeggen, lekker lantefanten, dingen op mijn gemak doen en de tijd hebben voor leuke dingen. Mijn kinderen zijn stuk voor stuk uitgegroeid tot zelfstandige en makkelijk inde omgang, mensen. Dat is heel belangrijk. Moeders zorg ervoor dat je geen spijt hebt van dat vele werken en dat je een schuldgevoel overhoudt als ze allemaal het huis uitgaan. Wat moet je met een mooi huis, auto’s en spullen als je er toch geen gebruik van kan maken omdat je moet werken??

   1. Heerlijk dat je keuzes zo goed hebben uitgepakt!
    Ik ga er trouwens wel vanuit dat als moeders kiezen om meer te werken, zij dat ook goed overwegen. Net zoals wij het beter doen op minder werk en dan ook wat minder spullen, zijn er ook gewoon mensen die zich beter voelen als ze wat meer werken (en die misschien hun werk ook gewoon zo leuk vinden dat ze liever daar tijd in steken dan in de dingen die jij en ik leuk vinden). Het fijne is juist dat we allemaal onze eigen keuzes kunnen maken daarin.

  2. Ik vind het zo ontzettend sneu voor zo’n kind he … Als het nou alleen om je ex was gegaan was het anders geweest, maar nu is zijn zoon er dus de dupe van.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.