Nanowrimo 2017: van pantser naar plantser

Het is weer eind oktober. Dat betekent niet alleen leuke, herfstige dingen in huis hebben – niet zo veel als vorig jaar geef ik toe. Ik heb tegenwoordig een voortuin waarin een paar pompoenen op een tafeltje liggen. Een paar blaadjes en kastanjes op een schaal. Dat was het wel geloof ik. Het betekent ook dat het bijna november is. In die maand ga ik weer meedoen met nanowrimo.

nanowrimo-verhalen-schrijven-boek-notitieboek-stationery

Nanowrimo: ik was een pantser

En dat was ik niet zo’n beetje ook. Ik deed wel eerdere pogingen om te gaan plannen. Uiteindelijk kwam daar niet zo veel van, omdat ik vorig jaar toch een jaar oversloeg. Ik merkte dat de opleiding waar ik mee bezig was enorm veel energie vroeg.

Een middenweg vinden

Ineens besefte ik dat ik niet of het een, of het ander hoef te zijn. Ik hoef niet al mijn personages al bedacht te hebben. Ook hoef ik nanowrimo niet te beginnen met een duidelijk plan hoe het verhaal gaat lopen. In plaats daarvan zorg ik voor een paar geplande dingen, waardoor ik vast voorpret heb.

Een nanowrimo-bullet journal

Zo heb ik een apart bullet journal aangemaakt voor nanowrimo. Hiermee zorg ik dat ik alles wat ik wíl plannen deze maand ook kan plannen. Met bijvoorbeeld een eigen word count-sheet. Een lijstje met dingen die ik van te voren verzorgd wil hebben. Een lijstje met de personages die ik in ieder geval langs wil laten komen.

Personages voorbereiden

Verder heb ik een klein beetje voorbereiding gedaan als het om personages gaat. Als ik heel eerlijk ben is dat vooral toeval. We zijn met een nieuwe D&D-groep begonnen, en ik werd zo enthousiast van de rogue die ik daar speel! Die wil ik dus erg graag ontwikkelen in mijn eigen verhaal. Vervolgens heb ik opgeschreven wat voor personages ik er in ieder geval bij wil hebben.

Pinterest voor nanowrimo

Wist je dat er ook veel op Pinterest te vinden is over dit onderwerp? Ik heb een bord aangelegd met dingen als schrijftips. Ideeën om verder te komen in je verhaal. Zinnetjes om jezelf aan te zetten om maar te blijven schrijven. Ook dat maakt dat ik met meer zelfvertrouwen ga beginnen merk ik.

6 comments / Add your comment below

  1. Veel succes! Ik hoorde toevallig van de week een podcast over nanowrimo en het lijkt mij ook wel ontzettend leuk. Misschien niet eens het ‘novel’-deel, maar dat maakt niet uit, toch? Ik ga er in ieder geval mee aan de slag en hoop dat je er deze maand (of volgende dan) nog meer over schrijft, lijkt me leuk om te volgen!

    1. Het is gewoon heel erg leuk ja. Ik merk dat ik vooral een sociale schrijver ben wat dat betreft, de write-ins en fora helpen 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.