Nanowrimo: van pantser naar planner?

Ik doe dit jaar weer mee aan Nanowrimo. Van mij hebben jullie er nog niet zo veel van gehoord de afgelopen maanden, en toch is mijn manier van werken al flink veranderd voordat het november is! Ik was namelijk altijd een enorme pantser – ik begin met schrijven, met hooguit een vaag idee in mijn hoofd, en ik zie wel waar ik kom. Dit jaar ben ik veel meer gaan plannen dan andere jaren.

pantser-plannen-planning-budget-tijd

Waar ik als pantser tegenaan liep.

Heel vaak begon ik vol goede moed met een vaag idee, om er na een tijdje achter te komen dat mijn verhaal nergens naartoe ging. Er zat geen goed plot in, waardoor ik niet meer wist hoe ik verder moest, of hoe de personages zich moesten ontwikkelen. Of ik had veel te weinig personages, om het overzicht te houden, of wist niet meer goed wie nou eigenlijk wie was. Grote chaos dus! Als je er goed in bent om gewoon veel te schrijven en daarna dat verder uit te werken is het geen probleem, maar mijn hoofd is er te chaotisch voor. Er kwam dus halverwege niets meer uit.

 

Wat ik nu dus anders ga doen.

Ik heb al een idee waar ik over ga schrijven, en de laatste weken heb ik dat verder uitgewerkt. Verder weet ik wat ik in de inleiding van het verhaal wil hebben. Ik weet wat er in de kern gaat gebeuren. En ik hoe het verhaal globaal afloopt. En ik heb wat hoofdpersonages gemaakt.

 

Wat ik verder ga gebruiken om te plannen

Voor het plannen zelf heb ik een apart schriftje, met pagina’s voor personages. Ik ga kijken of dat werkt, anders zou ik ook nog over kunnen naar een excel-bestand. Dat vind ik zelf veel minder leuk dan een schriftje. Maar als ik merk dat het voor meer overzicht zorgt dan moet het maar. Verder wil ik de komende maand het inleiding-kern-slot verder uitwerken in verschillende scenes, die vervolgens achter elkaar geplakt kunnen worden. Dat betekent dat ik makkelijker een stukje ergens halverwege kan gaan schrijven, als ik daar ineens inspiratie voor heb.

Andere nanowrimo-planners, hoe zijn jullie bezig geweest met het plannen van wat je gaat schrijven?

8 comments / Add your comment below

  1. Ik doe nu voor het vijfde jaar mee, en dit is de eerste keer dat ik een klein beetje aan het plannen ben geweest. Dit jaar had ik van tevoren al wat personages uitgewerkt, en zelfs wat onderzoek gedaan. Maar ik ben er nog niet helemaal uit of het goed bevalt, volgens mij denk ik nu veel te veel na.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.