Neem ik nog ergens de tijd voor?

DSC00045

 

In verschillende media hoor je er nog steeds erg veel over: leef in het moment, geniet van waar je mee bezig bent. Het klinkt erg mooi, maar ook snel wat zweverig. Zeker als je, zoals ik en tegenwoordig heel veel mensen, ontzettend veel dingen wilt en moet doen!

Toch zet het me soms ook aan het denken. Er zijn inderdaad veel dingen die ik heel fijn vind om te doen, en waar ik vroeger ook echt de tijd voor nam. Omdat ze tijd kosten, maar ook omdat ik ze die moeite waard vind. Hoe zit dat nu?

 

Multitasken

Tegenwoordig zijn er veel dingen die ik tegelijk doe. Terwijl ik een serie zit te kijken, zit ik te breien, of heb ik er een spelletje bij op mijn tablet. Lezen doe ik ook veel op mijn tablet, en omdat ik die neer kan zetten, kan ik tegelijk breien. Als ik heel eerlijk ben, ‘multitask’ ik dus veel meer dan ik zou willen; want uiteindelijk, kwam uit onderzoeken, schakel je dan vooral veel tussen allemaal verschillende dingen, en word je daar ontzettend onrustig van.

 

Korte aandachtsboog

En dat merk ik wel. Ik heb een paar prachtige boeken liggen, maar kom er weinig aan toe; niet alleen omdat ik steeds nieuwe recensieboeken aanvraag, maar ook omdat ik minder de rust neem om alléén maar te zitten lezen.

Neem nou het boek op de foto hierboven; dat heb ik, zoals ik van de week al zei, zeker vier keer gelezen. Urenlang kon ik op de bank zitten, en helemaal wegraken in deze door Charles Dickens geschapen wereld – die eerste keer nam ik zelfs de tijd om me door een verhaal heen te worstelen die ik op dat moment nog erg moeilijk vond – en ik vond het mijn aandacht waard.

Deze keer merk ik dat ik er veel meer moeite mee heb. Niet alleen lees ik veel minder klassiekers dan vroeger, terwijl ik die juist zo prachtig vind, als ik er een keer een oppak wordt mijn aandacht erg snel door andere dingen getrokken.

Dat is dan nog een boek, en lezen is iets wat mijn aandacht altijd volledig naar zich toe kon trekken. Maar televisie kijken zonder iets anders te doen? Ik kan het eigenlijk niet meer. Computerspelletjes speelde ik heel erg lang niet, ik nam er de tijd niet voor om alléén met die fictieve wereld bezig te zijn waar ik niet eens over kon bloggen. Gewoon met een breiwerk op de bank zitten terwijl ik niet met mijn hoofd bezig was? Dat heb ik volgens mij al jaren niet meer gedaan.

 

Social media

Ook bij mij doet social media er een schepje bovenop. Ik wil niet zeggen dat het alleen de schuld hiervan is; tijdens die serie zijn facebook en instagram maar enkele dingen waar ik me ook nog mee bezighoud, en die telefoon met whatsapp kan ik rustig een tijdje laten plingelen. Maar het speelt wel mee, is een van de dingen waarin het zich uit. Zo betrapte ik me er de afgelopen weken op dat ik na een paar minuten alwéér facebook opende op mijn tablet en bijna alleen maar dezelfde plaatjes en statusupdates las, in plaats van te genieten van mijn boek of mijn breiwerk.

 

Meer rust krijgen

Ik baal er eigenlijk wel een beetje van. Het is niet alsof er een groot moeten achter zit. Ik heb genoeg sjaals en andere dingen liggen en heb geen webshop (meer), dus ik hoef niet snel zoveel mogelijk dingen af te krijgen. Dat betekent dat ik ook zo af en toe een half uurtje kan breien, omdat het zo lekker rustgevend is en zo leuk om dat patroon weer te maken of eens uit te proberen, en dan een tijd niet. Er hoeft niets afgemaakt te worden, gelukkig niet! Qua boeken lezen: natuurlijk is het leuk als ik hier wel eens een recensie kan plaatsen, maar dat hoeft niet altijd een recensieboek te zijn, het mag ook een van mijn eigen boeken zijn. En die recensies worden misschien wel beter als ik meer de tijd neem voor de boeken. Maar zelfs als dat niet zo is: het is maar een van de dingen die ik op mijn blog wil hebben, dat is het voordeel van een brede blog als deze, dus minder recensies is niet erg.

 

Een ding tegelijk

Mijn voornemen voor de komende maanden is dus ook toewerken naar het doen van één ding tegelijk. Ik wil zo af en toe dat halve uurtje breien, een serie kijken zonder steeds naar een ander scherm te turen en dan niet helemaal weten wat er gebeurd is, lezen in een boek omdat ik dat boek mooi vind, en verder niets. Genieten van mijn koffie, zonder te bedenken wat ik op dat moment allemaal niet doe.

Ik weet bijna zeker dat het me niet in één keer helemaal gaat lukken, en dat is ook niet nodig. Ik wil me er wel meer bewust van worden. Meer in het moment gaan leven, al klinkt dat zweverig.

Vanmorgen heb ik de facebook-app van mijn tablet gegooid (op mijn telefoon had ik die gelukkig al niet), een keer per dag kijken op mijn laptop is al meer dan genoeg. Als ik niet bewust iets met de tablet doe, gaat hij de kast in. Ik wil weer terug naar een leven waarin ik de dingen die ik leuk vind doe omdat ik ze leuk vind, niet omdat ik steeds meer tegelijk doe om maar zo veel mogelijk iets te doen.

6 comments / Add your comment below

 1. Dit is bij mij een terugkerend thema. Het blijft lastig. Facebook, instagram, mail, nieuws, blogs, het is allemaal afleiding. De telefoon gaat mee naar het toilet. Sta ik ergens te wachten dan kijk ik op mijn telefoon. Als ik moe ben doe ik het vaker dan wanneer ik uitgerust ben.
  Ergens lang geconcentreerd aan werken (schrijven, lezen, handwerken) ? Poeh, ik ben er heel slecht in geworden.
  Je hebt me geinspireerd! Ik ga ook afleidingen terugdringen!

  1. Bij mij komt het eigenlijk ook steeds terug, maar de laatste tijd meer. Of ik ben me er in ieder geval meer bewust van hoeveel ik me eigenlijk af laat leiden, en hoe weinig ik nog echt ergens de rust voor neem.

 2. Heel erg herkenbaar. Zelf ben ik er ook druk mee bezig om dit gedrag terug te dringen, haha. Het helpt mij vaak om als ik bijvoorbeeld aan het lezen ben, mijn telefoon ergens neer te leggen waar ik er niet bij kan zonder op te staan en er heen te lopen. Dan grijp je er toch minder snel naar.

  1. Klopt! Daarom kan ik whatsapp ook zo makkelijk een tijd af laten gaan denk ik. Vaak zit hij uiteindelijk nog in mijn tas als ik ’s ochtends ergens heen geweest ben, en dan komt hij er niet uit. Ik ben ook niet echt smartphone-verslaafd, en toch sluipt het erin.

 3. Goede stap om de facebook app weg te doen! Ik breng er ook veel te veel tijd op door en het frustreert me dat ik dan geen tijd heb om iets te doen dat ik echt leuk vindt. Zoals een boek lezen of gewoon op mijn gemak televisie kijken. Het ‘altijd bereikbaar zijn’ kan ik soms behoorlijk onrustig van worden. Als ik een berichtje krijg dan kan ik het niet laten liggen….

  1. Whatsapp/berichten kan ik dus vaak wel een tijdje laten liggen, maar facebook een stuk moeilijker – terwijl er veel minder interessants te vinden is. Ik merk echt dat ik me een stuk rustiger voel nu die app van mijn tablet af is!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.