Plannen maken en ordenen, laat je niet gek maken!

Plannen maken vind ik leuk. Het maken van een planning ook. In het realistisch maken van die planning en deze vervolgens uitvoeren word ik steeds beter. Daarvoor heb ik wel van ver moeten komen. Mijn aandacht kan namelijk alle kanten opschieten. Zoveel leuke dingen om te doen, zoveel om te leren en ontdekken! Welke dingen heb ik geleerd in de loop van de tijd?

plannen-planning-bullet-journal-bujo-notebook-diary-agenda-dagboek-notitieboekje

Niet alle plannen zijn goede plannen

Als je een enthousiasteling bent zoals ik, is dit nogal een valkuil. Het liefst zou ik alles willen uitvoeren. Toch heb ik geleerd om eerst te bedenken of iets een goed idee is. Ik spring niet meer zo snel het diepe in. Dat betekent niet dat ik het nooit meer doe; uitdagingen zijn veel te leuk. Liever doe ik het wel met mate. Niet alles is handig om (meteen) uit te voeren.

Niet alles tegelijk

Dat brengt me meteen bij het volgende punt. Ik kan dingen het beste uitvoeren als ik er mijn volle concentratie aan kan geven. Niet alleen ik, er zijn veel meer mensen die niet (te)veel tegelijk moeten doen. Het is dus ook handig om niet meteen bovenop elk nieuw project te springen. Bedenk eerst: kan ik dit erbij hebben nu, of zou het verkeerd uit pakken voor waar ik al mee bezig ben? Heb ik voldoende tijd om dit goed uit de verf te laten komen op dit moment?

Hang niet te lang in de plannen

Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van mijn eerste punt, en iets waar ik óók ervaring mee heb. Vanuit perfectonisme kan het zijn dat je door blijft gaan met bedenken. Bedenken hoe je het wilt doen, wat je precies wilt doen, alles tot in de puntjes uitwerken voor je begint. Op een gegeven moment zal je er toch aan moeten geloven, anders komt er helemaal niets meer van.

Iemands perfecte manier is niet ieders perfecte manier

Ik vind het geweldig hoe anderen kunnen plannen en ballen hoog kunnen houden. Dat betekent niet dat de manier waarop zij dat doen voor mij net zo perfect werkt, of andersom. Het betekent ook niet dat iedereen alles perfect doet of een beter leven heeft.

Wel doe ik nog steeds graag inspiratie op bij anderen. Zo kijk ik graag hoe Joany haar bullet journal versiert. Niet omdat ik het net zo wil doen als zij, maar omdat ik het leuk vind om er dingen uit te halen die me aanspreken. Of ik vind het geweldig hoe Iris geld verdient met haar blog, en dat voor elkaar krijgt op een manier die bij haar past. Ook als dat betekent dat het plannen van alles wat daarbij komt kijken soms moeilijk is. Zo kan je inspiratie opdoen bij anderen, zonder meteen alles over te willen nemen.

1 comment / Add your comment below

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.