Proeflapjes omtoveren tot onderzetters

Wie als kind heeft leren breien weet het misschien nog. Je moest in het begin vooral veel proeflapjes maken. Ik wel in ieder geval. Ook als je nu als volwassene toch wilt beginnen met breien, kan het goed zijn om eerst te oefenen met ‘gewoon’ lapjes van rechte steken. Maar wat moet je er dan mee?

proeflapjes-omtoveren-onderzetters-coasters-breien-knitting-knitted

Proeflapjes als onderzetters

Zeker als je begint met katoenen, zijn de stukjes die je maakt erg leuk als onderzetters. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je zorgt vooral dat de proeflapjes ongeveer even groot worden. Je kan kiezen voor dezelfde kleur of voor verschillende kleuren, afhankelijk van wat je zelf wilt.

proeflapjes-omtoveren-onderzetters-coasters-breien-knitting-knitted

Verhoudingen van de proeflapjes

Ik heb om de onderzetters ongeveer even groot te maken steeds dezelfde naaldgrootte gebruikt, en dezelfde hoeveelheid steken en toeren. Natuurlijk is wat je gebruikt afhankelijk van hoe groot je de onderzetters wilt hebben. Voor pannen zouden ze groter – en dikker – moeten worden, deze onderzetters zijn voor glazen bedoeld.

Ik begon in ieder geval met naalddikte 6, en dunne katoen. Vaak heb je twee soorten: de wat dunnere en de wat dikkere. Die ene heb ik dus nu gebruikt, de andere zou ik eerder gebruiken voor onderzetters voor pannen.

Vervolgens zette ik 15 steken op. Het is niet heel veel, maar als je net begint met breien is het echt wel genoeg.

Uiteindelijk maakte ik ze ongeveer vierkant (helemaal precies hoeft niet) door 25 toeren te breien en bij de 25e toer af te hechten.

proeflapjes-omtoveren-onderzetters-coasters-breien-knitting-knitted

Het doel van proeflapjes: probeer!

Het belangrijkste is dat jij blij wordt van het resultaat. Zoals je merkt is het relatief eenvoudig. Geen ingewikkelde patronen, je zet een aantal steken op, en na een x aantal rechte toeren – als jij het lapje groot genoeg vindt – hecht je af. Misschien vind jij een andere naalddikte fijner, of maak je de onderzetters liever wat groter dan ik doe.

Wat ik je kan verzekeren is dat spullen in huis zelf maken superleuk is!

4 comments / Add your comment below

  1. Als je een proeflapje maakt, voor een breiwerk, dan is het de bedoeling dat zo’n lapje 10×10 cm wordt. Als dat niet zo is, moet je je naalddikte aanpassen, net zo lang tot je de 10x10cm hebt. Dan heb je de juiste naalddikte gevonden om het patroon in jouw maat te breien.
    Maar ik bewaar mijn proeflapjes nooit, ik trek het weer uit en gebruik het garen gewoon in mijn breiwerk.
    Nu brei ik mijn truien/vesten nooit met katoen, dus de proeflapjes zouden door het gebruikte materiaal ook al helemaal niet geschikt zijn als onderzetters. Katoen kun je daar zeker wel goed voor gebruiken.

    1. Dat is inderdaad ook een manier van proeflapjes maken. Ik had meer in mijn hoofd dat ik ‘vroeger’ altijd lapjes moest breien om het recht breien te oefenen. 😉

    1. Klopt, je kan ook heel leuk onderzetter(tje)s haken 🙂 Of gewoon granny squares proberen, vaak worden die de perfecte maat hiervoor!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.