Redenen om aan nanowrimo mee te doen

Natuurlijk, het grote doel voor nanowrimo is in één maand 50.000 woorden halen. Toch is het halen van dat aantal woorden voor mij niet het belangrijkste doel van deze challenge. Wat zijn mijn redenen om mee te doen, wat wil ik ermee bereiken?

Motivatie

Zoals bij zoveel dingen die je wilt doen, maar waarbij je geen stok achter de deur hebt, ging het met mijn schrijven niet zo heel erg goed. Ik schrijf enorm graag, en voor mijn blog lukt het me om erg regelmatig iets te schrijven, maar als het gaat om verhalen – al is het maar een eerste neergooien van ideeën of het bedenken van een plot – dan gebeurt het gewoon niet. Nog zoveel andere dingen te doen, of te moe, of blegh ik heb toch geen inspiratie. Terwijl dat laatste er zeker wel is, en zoals ze wel eens zeggen: ‘tijd heb je niet, tijd maak je!’ Net als ik tijd maak om veel te lezen, zou ik ook tijd kunnen maken om elke dag even te schrijven. Dat lukt me dus vaak niet, maar tijdens nanowrimo heb ik net die stok achter de deur die ik nodig heb om het toch te doen!

 

Mijn kritische ik stomleggen

Iedereen heeft hem: de ‘kritische ik’, de ‘innerlijke criticus’, de ‘mentale editor’, dat stemmetje dat je altijd vertelt dat wat je schrijft toch niet goed genoeg is. Dat je maar beter kunt stoppen met schrijven (of fotograferen, tekenen, schilderen, handwerken, opruimen, wat dan ook) omdat je het toch niet goed genoeg doet.

Ik heb de neiging me door mijn kritische ik te laten stoppen. Ik lees te snel terug wat ik geschreven heb, en vind het helemaal niets! Hoe heb ik dat nou kunnen schrijven? Vervolgens stop ik na vaak ongeveer duizend woorden met schrijven, want wie wil dit nou lezen?

Omdat ik altijd redelijk goed was in opstellen en verhaaltjes schrijven als kind, kreeg die kritische ik alle ruimte. De ‘nette versie’ van mijn opstellen was alleen om mijn handschrift mooier te maken, voordat het verhaal op papier kwam had ik het in mijn hoofd al lang bijgeschaafd. Zolang een verhaal niet te groot wordt, is dat geen groot probleem of zo; een blogpost is bijna altijd wel ‘af’ voordat ik bij de 1000 woorden kom. Dat is voor mij een soort magische grens: vanaf dat punt is iets te groot om het alleen in mijn hoofd te schrijven en dan op papier te zetten, zodat het er niet al leesklaar uitziet als ik het opschrijf.

Het idee bij nanowrimo is, dat je gewoon gaat schrijven. Het maakt niet uit wat je schrijft, of het er goed uitziet en of het een samenhangend verhaal is, als je maar schrijft. Zelfs reacties (of eigen topics) op het forum mogen meegeteld worden, omdat je daar ook bezig bent met (inspiratie opdoen voor) je boek. Het maakt niet uit wat je schrijft, als je maar gewoon zoveel mogelijk woorden op papier zet; editen en bijschaven komt daarna wel, eerst schrijven.

Dat is voor mij de belangrijkste reden om mee te doen, mezelf trainen gewoon te schrijven zonder kritisch naar mijn werk te kijken.

 

In de schrijf-flow komen

Een hele dag zitten schrijven en dan drieduizend woorden op papier zetten, dat kan nog wel een keer. Moeilijker is het, om elke dag wat te schrijven. Die flow is aan de andere kant wel ontzettend lekker! En, eerlijk is eerlijk, als ik (bijna) elke dag tussen de tweehonderd en achthonderd woorden voor Eccentric Lady kan schrijven, in ongeveer een half uur (of een uur als ik heel veel schrijf) ook lukken voor een verhaal. Dan hoeven het niet eens de hoeveelheid woorden te zijn die ik nu moet schrijven, maar gewoon, elke dag een beetje. Omdat ik nu elke dag met schrijven bezig ben, hoop ik over een maand nog in die flow te zitten van elke dag een beetje schrijven.

 

Niet alleen schrijven

Schrijven is iets wat je al snel alleen doet. Niemand die weet hoe je aan het worstelen bent met dat ene personage, niemand die je snapt als je baalt omdat je op een dood punt zit in je verhaal. Het fijne van nanowrimo is, dat je niet alleen schrijft, je hebt contact met heel veel andere schrijvers! Via het forum, maar er worden ook in eigenlijk elke regio wel write-ins gehouden. Daarbij ga je bij elkaar zitten, om te schrijven, maar ook om te kletsen over waar je mee bezig bent. Je houdt word wars: je zet een tijd, en kijkt wie er in die tijd de meeste woorden op papier geknald heeft. Deze contacten tijdens het schrijven zijn enorm motiverend! Niet alleen omdat het je aanzet tot meer schrijven, maar ook omdat je elkaar over zo’n dood punt in je verhaal heen kunt helpen. Van iemand horen: heb je dat al geprobeerd met dat personage, kan al zorgen dat je ineens weer verder kan.

Winnaar

Eigenlijk maakt het aantal woorden dat ik uiteindelijk op papier zet me geen winnaar – of niet, als ik dat doel niet haal. Wat me een winnaar maakt, is of ik vooruitgang geboekt heb met de redenen die ik net opschreef. Of ik voor mezelf iets aan deze maand schrijven gehad heb.

 

Zou jij nog andere redenen zien om aan zoiets als nanowrimo mee te doen?

10 comments / Add your comment below

 1. Elk jaar wil ik weer meedoen aan de nanowrimo, maar november is zo’n verrekte lastige maand daarvoor, het komt gewoon nooit uit. Ook dit jaar sla ik ‘m dus weer over, maar ik houd hoop dat ik een keertje mee kan doen 😉

  1. Ik hoop het ook 🙂 Het is enorm leuk, en nou kan ik wel zeggen dat je natuurlijk elke maand een soort nanowrimo voor jezelf kan houden, maar ik merk dat het juist het sociale is wat enorm motiverend werkt. Dat heb je andere maanden weer niet.

 2. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me wel een leuke uitdaging.
  Momenteel kan ik beter niet te lang rechtop achter mijn pc zitten dus is het bijhouden van mijn en andere blogs al een hele uitdaging 😉

  1. Dan gaat het nu even niet werken 😉 Wie weet, gaat het volgend jaar veel beter met je been!
   Ik merk ook dat ik uit moet kijken dat ik niet te lang blijf schrijven hoor, ik had vannacht ‘plafonddienst’, door het vele schrijven was ik te druk in mijn hoofd.

 3. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Het lijkt me een hele opgave om 50.000 woorden neer te zetten/op te schrijven. Maar af en toe een uitdaging is ook gezond.

  Succes ermee, ik hoop dat het je lukt.

 4. Ik doe ook mee, maar moet echt nog een beetje de discipline vinden om te gaan schrijven omdati k merk dat ik andere dingen – mijn blog – voorrang geef, en ik wil dat het schrijven gewoon weer op een gedeelde eerste plek komt te staan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.