Uit de tuin: zelf appelmoes maken

appelmoes-appels-oogst

Ik ben een verschrikkelijk slechte tuinierder, Jos ook. De buren zullen dat ongetwijfeld met ons eens zijn. We zitten er niet echt over in, stukje bij beetje houden we onze tuin bij, en we gaan er vanzelf achter komen wat voor planten het goed doen zonder veel onderhoud.

Komende herfst gaan de appelbomen er zeker wel uit. We hebben geen idee waarom, maar de vorige bewoners hebben die in een smal strookje voortuin gezet; dat is niet heel handig. Dit jaar hebben we wel nog wat appels van eigen oogst, voor deze appelbomen verplaatst gaan worden naar de veel grotere tuin van een oom. Dat is dan pas, en dit jaar hebben we dus nog appels uit eigen tuin. Lekker!

Lekker?

Nou ja, ze zijn eigenlijk te zuur om lekker zo op te eten, en in tegenstelling tot appels uit de winkel heb ik geen idee of er geen beestjes in zitten. Dat schijnt namelijk niet heel vreemd te zijn bij eigen oogst, en we hebben al wat appels weg gedaan met flinke wormgaten (waar mogelijk nog wat appel omheen zat) erin. Wat doe je met appels die je niet zomaar zo opeet? Appelmoes maken natuurlijk!

Appelmoes volgens het boek

appelmoes-appels-oogst

Hiervoor pak ik weer het kookboek erbij dat mijn moeder vroeger ook al had. Het heet ‘Het Nieuwe Kookboek‘, maar het bestaat dus al enorm lang. De recepten volg ik trouwens nooit helemaal precies, eerder bij benadering. Zo had ik de suiker al ongeveer afgewogen voor de drie kilo appels die ik uiteindelijk had, maar er paste ‘maar’ zo’n anderhalve kilo in de pan. Prima, ik maak binnenkort wel nog een keer appelmoes, en dan wordt deze lekker zoet.

Ontzettend simpel

Vervolgens is zelf appelmoes maken ontzettend simpel. Je schilt de appels en snijdt ze in stukjes, stopt ze in de pan, en als ze wat kapot zijn gekookt doe je er suiker en kaneel bij. Goed roeren, af laten koelen en klaar. Zelf gemaakt is het ook nog eens lekkerder dan uit een pot van de winkel.

* Ik weet het, suiker en zo. Het kan vast ook zonder suiker en met meer kaneel. Stevia of andere zoetstoffen zou ik zelf niet zo snel gebruiken hiervoor.

* De link naar bol is een affiliate link. Voor als je daar toch al wat wou kopen, en zonder meer te betalen mij een beetje wilt sponsoren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.