Is vergelijken met anderen echt zo slecht?

 

We doen het uiteindelijk allemaal: onszelf vergelijken met anderen. Ik zeker ook. Er wordt dan ook regelmatig gezegd dat je het niet teveel moet doen, maar waarom eigenlijk?

sunglasses-zonnenbril-vergelijken-anderen

Dromen en streven

Ik heb een eigen – overigens niet onderbouwd – idee over waarom we als mensen de neiging hebben om te vergelijken met anderen. Het brengt ons namelijk voorbeelden van richtingen waarin we ons kunnen ontwikkelen. Een beetje zoals ik mijn overgrootmoeder sokken zag breien, en dat ook wilde kunnen, en zoals ik mijn grote nicht zag lezen en daardoor zag hoe gaaf het is om zelf te kunnen lezen.

Zolang het een paar dingen zijn waar je ook echt naar kunt streven, is het vergelijken met anderen dus eigenlijk juist goed: het zorgt dat je niet stil blijft staan, andere paden durft in te slaan, dingen gaat proberen omdat ze wel eens leuk kunnen zijn.

Te veel vergelijken is nooit goed

Net zoals met alles, gaat het eigenlijk om het te veel vergelijken met anderen waar het mis gaat. Te veel is nooit goed namelijk.

Zo vergeleek ik heel lang mijn blog te veel met andere blogs. Die van mij groeit minder hard. Als ik slecht zou schrijven, of andere rampzalige fouten zou maken bij het bloggen, zou het vergelijken een goed iets zijn; dan zag ik wat anderen anders doen, en kon ik mijn blog verbeteren. Hoewel er altijd iets verbeterd kan worden, geloof ik niet dat het verschil daarmee te maken heeft; misschien wel met andere dingen, zoals het niet meteen een duidelijke niche hebben. Maar dat is iets wat ik niet wil veranderen, en dan heeft vergelijken geen zin, ik word er alleen maar onzekerder van. Ondertussen kijk ik vooral naar de volgers en lezers die ik wél heb, en man, wat gaaf dat zo veel mensen mijn schrijfsels willen lezen!

Streven naar perfectie

Ook op een andere manier kan je te veel vergelijken. Als je niet oplet, kan het namelijk zijn alsof iedereen ‘het’ beter doet dan jij. De een leest veel meer. Je bent gek op lezen, en wilt eigenlijk ook meer lezen. Mental note: meer lezen. Iemand anders maakt hele mooie wandelingen. Wandelen is heerlijk om je hoofd leeg te maken. Mental note: meer wandelen. Nog iemand anders is zo’n goede handboogschutter. Boogschieten is goed voor je rug, en gaaf om te kunnen. Mental note: meer gaan schieten. In zelfgebakken brood zit inderdaad minder troep, en in zelfgemaakte verzorgingsproducten ook. Mental note: meer zelf maken. Iemand is zo goed bezig met sporten en gezond eten. Eigenlijk is dat geen slecht idee. Mental note …

Als je niet uitkijkt, haal je dus overal die inspiratie vandaan om jezelf te ontwikkelen. Bovenstaande dingen komen uit mijn eigen leven. Allemaal dingen die ontzettend goed zijn, maar wel veel te veel om allemaal tegelijk aan te pakken.

Alles tegelijk willen

Alles tegelijk willen, en dus eigenlijk perfect willen zijn, is niet haalbaar. Iedereen heeft namelijk dezelfde aantal uren in een dag. En let maar eens op: degene die veel wandelt leest minder dan jij, degene die veel zelf maakt, maakt ook niet alles zelf (en doet iets anders weer niet wat jij veel doet), enzovoort.

Eigenlijk is het dus niet alleen niet te veel vergelijken, maar ook niet te perfect willen zijn. Wat mij persoonlijk het meeste helpt is lijstjes maken: wat wil ik graag doen, waar wil ik mijn tijd in stoppen, en wat heeft prioriteit? Dat kan de ene keer het ene zijn (lekker met een boek op de bank kruipen) en de andere keer iets anders (mijn hoofd zit zo vol dat ik lekker een eind ga lopen). Sporten heeft bij mij trouwens wel steeds de laagste prioriteit, en dat is ook oké. Je hoeft niet overal tijd voor te maken, soms zijn andere dingen gewoon belangrijker. En dat is ook weer voor iedereen anders.

Vergelijken is dus prima, zolang je maar prioriteiten blijft stellen. Jezelf blijven is het belangrijkst.

Bron foto’s: Pixabay

4 comments / Add your comment below

  1. Ik zie vergelijken eerder als iets negatiefs, omdat ik dat zo invul. Ik heb namelijk het gevoel dat ik achtersta op leeftijdsgenoten omdat ik nog geen gezin heb. Daar zorgt vergelijken dus vooral voor jaloezie en hoe ik ook mijn best doe omdat te vermijden, het lukt niet altijd.
    Maar het is mooi dat je ook de andere kant eens laat zien en dat vergelijken inderdaad ook kan inspireren. Voor mij een uitdaging in 2017 🙂

    1. Op die manier heeft vergelijken ook iets negatiefs, dat klopt. En dat heb ik soms ook wel; anderen van mijn leeftijd lijken sowieso andere dingen te doen, danwel een koopwoning en alles erop en eraan te hebben, danwel nog lekker rond te fladderen. Of dingen te doen die ik graag zou willen, maar niet kan, niet doe want geen tijd, whatever. Het helpt me om te bedenken dat zij andere dingen die ik heb/doe/belangrijk vind weer niet hebben.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.