Inspiratie om verhalen te schrijven

Inspiratie lijkt soms wel een toverwoord als het gaat om verhalen schrijven. Waar haal je het vandaan, en wat doe je ermee? Nu ik weer wat meer bezig ben met schrijven, wil ik hier ook weer dieper op ingaan.

inspiratie-schrijven-notitieboekje-notebook-werken

Inspiratie van anderen

Er zijn veel bronnen die je kan gebruiken. De kunst is om origineel te blijven. Hoewel dat niet de eerste focus zou moeten zijn (eerst maar eens aan de slag gaan!), is dat het bij mij vaak wel. Lastig …

Een van de manieren waarop ik merk dat ik inspiratie krijg voor personages, is het maken van personages voor Dungeons and Dragons. Ik schuif wat met mogelijke rassen, achtergronden en classes, en kom zo op situaties waarvan ik denk ‘he, dat is gaaf!’ Ik merk ook dat ik, hoe lastig ik het ook vind om toe te passen, ideeën opdoe in andere boeken.

Het dagelijks leven als inspiratie

Een van de dingen die je vaak hoort over inspiratie opdoen, is dat je veel uit het dagelijks leven kunt halen. Hoe reageer je zelf op situaties? Hoe zie je anderen reageren, en hoe zie je dingen zelf gebeuren? Door dit soort dingen regelmatig op te schrijven oefen je met het realistisch schrijven van scenes, en krijg je als het goed is ideeën om in je verhaal te verwerken.

Dit zou ik meer moeten doen, besef ik. Vaak vergeet ik te schrijven of op te schrijven. Dan vind ik het niet interessant genoeg wat ik meemaak bijvoorbeeld. Maar eerlijk is eerlijk, hoe fijn leest een boek dat alleen maar uit actie bestaat? Ik wil een boek in ieder geval realistisch hebben.

verhalen-schrijven-boek-notitieboek-stationery

Fanfic schrijven

Iets waar ik eigenlijk ook mee zou willen beginnen, is fanfic schrijven. Juist expres die boeken, films en series gebruiken waar ik helemaal fan van ben, en er mijn eigen draai aan geven. In mijn hoofd doe ik dat regelmatig, maar ik zet het nooit op papier. En waarom eigenlijk niet? Ergens ben ik bang om ‘stom’ over te komen, denk ik. Achter in mijn hoofd hoor ik dan weer de stem van mijn lerares Nederlands in de eerste: ‘Wie vindt dat boek nou leuk???’ Vervolgens ben ik toch bang om meer van dat soort reacties te krijgen. De enige te zijn die iets leuk/mooi vindt, of stom gevonden te worden om wat ik erbij bedenk. Iets wat ik steeds meer begin te leren, is dat deze gedachte niet nodig is. Juist die dingen die ik tof vind, kan ik dus heel goed als inspiratie gebruiken!

Dingen die in je omgeving verteld worden als inspiratie

Ook dingen die in je omgeving verteld worden, kan je gebruiken als inspiratie. Het onherkenbaar maken kan dan wel een goed idee zijn. Misschien kom je zelf nooit in het ziekenhuis, maar je oma wel. Vraag dan eens hoe ze dat ervaart. Of misschien wil je een situatie beschrijven waarin je hoofdpersoon lesgeeft. Dan kan je iemand die je kent en die leraar is vragen wat daarbij komt kijken. Je kan nooit elke soort situatie zelf meemaken. Gelukkig zijn er ook mensen om je heen die het wel meemaken.

Wees ook niet bang om vragen te stellen, en om eerlijk te zijn waarom je graag verhalen hoort. Vaak vinden mensen het vooral heel erg leuk om hun ervaringen aan je te vertellen. Maar als ze dat niet willen, moet dat natuurlijk ook goed zijn.

Inspiratie uit het nieuws halen

Er gebeuren heel veel dingen in de wereld. In het nieuws vind je meestal vooral de nare dingen. Zo zullen de meeste van ons geen oorlog meegemaakt hebben. Wel kunnen we in het nieuws zien hoe zo’n oorlog zich kan ontwikkelen. Rond de examentijd staan er meestal verhalen in de kranten, over jongeren die examen doen, en hoe dat voor hen is. Pak eens een krantenknipsel of een ander nieuwsitem, en probeer daar iets over te schrijven. Kijk eens wat er in de wereld gebeurt, en bedenk of je het in je fictionele wereld ook zou willen laten gebeuren.

Writing prompts gebruiken

Verder kan je overal aanwijzingen vinden om te beginnen. Zelf heb ik flink wat leuke writing prompts gehaald uit het boek ‘I should be writing‘ van Mur Lafferty. Echt, als je een boek wilt lezen waardoor je weer zin krijgt om met schrijven aan de slag te gaan, dan moet je dat boek hebben! Een e-book dat me wat dat betreft ook interessant lijkt is ‘365 writing prompts for writers‘ van Toby Welch. Daarmee zou je voor elke dag van het jaar een writing prompt hebben, en dus een middel om elke dag even met schrijven bezig te zijn. Het leuke van writing prompts is, dat iedereen er iets totaal anders van maakt. Het zijn hele handige hulpjes om je weer op gang te krijgen met je eigen verhaal. Een enkele zin om weer mee te beginnen kan genoeg zijn.

De links naar bol zijn affiliate links. Als je via die links iets bestelt krijg ik een gedeelte van de prijs. Die gaat niet omhoog doordat je via mijn site bestelt.

Blijven schrijven helpt

Een ding die me duidelijk geworden is de laatste jaren, is dat blijven schrijven ook zorgt voor meer inspiratie. Hoe minder je schrijft, hoe moeilijker het is om weer op gang te komen. Het hoeft niet goed te zijn, het hoeft niet fijn weg te lezen. Het mag totale onzin zijn wat je opschrijft. Als je maar door blijft gaan met schrijven. Gewoon doen maakt het dus makkelijker om overal inspiratie te vinden!

Waar haal jij inspiratie vandaan als je verhalen schrijft?

3 comments / Add your comment below

  1. Ik zit momenteel een beetje in een schrijfdipje op mijn blog. Komt ongetwijfeld wel weer goed als ik er niet te veel druk op leg.
    Dingen lezen durft al wel eens helpen om geïnspireerd te geraken.

    1. Goed komt het vast wel. En uiteindelijk blog je vooral voor jezelf, dus als je nu even niet schrijft is dat helemaal goed.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.