Verhuizen als je weinig geld hebt

trunks-koffers-verhuizen-reizen
Bron: Pixabay

Even heel realistisch: verhuizen kost altijd geld. Toch willen we hier, om verschillende redenen, graag binnenkort een keer weg. Nou moeten wij op een paar plekken toestemming vragen – dat krijg je als je te maken hebt met schuldsanering – en die hebben we, dus het concreet kijken naar hoe we het gaan doen kan beginnen! Want verhuizen als je weinig te besteden hebt, hoe doe je dat eigenlijk?

 

Begin met geld apart houden

Wij hoorden al van de bewindvoerder dat er een nader te bepalen potje met over geld is. Dat is een groot voordeel van relatief weinig vaste lasten, en dat is om te beginnen dus al goed om op te letten. Zijn er nog vaste lasten die minder kunnen?

Verder kan je kijken naar het apart leggen van kleine bedragen. Zo kunnen we straks de uittreksels BRP die we voor de woningbouw moeten halen zelf van ons leefgeld betalen, omdat we standaard minder uitgeven aan boodschappen en ‘extra’s’ dan we mogen doen.

 

Waar ga je naartoe?

Voor de schuldsanering zouden wij, nu dat eenmaal loopt, overal heen mogen – zolang het maar binnen Nederland is. Dat is heel leuk, maar we zitten natuurlijk nog wel vast aan werkplekken, en het is niet handig om zo ver te verhuizen dat we daar niet meer kunnen komen zonder auto. Ook met eventuele reiskosten moet je rekening houden. Daarom kijken we naar mijn inschrijvingsgebied, en in het gebied van Jos alleen in het stuk ten westen van Arnhem.

 

Wat voor woning zoek je?

Een reden dat we nu bewust kijken naar een andere woning, is dat de woningbouwvereniging voor sociale huur kijkt naar je inkomen – en niet naar dingen als schuldsanering. Dat betekent dat, mocht ik na dit leerwerktraject werk vinden, we vast zouden zitten in deze woning. Met lage inkomsten of een traject zoals waar wij nu in zitten, is een sociale huurwoning vaak de enige betaalbare optie – en überhaupt de enige optie.

Ook daarbinnen heb je verschillende soorten woningen. Toen we hier net gingen wonen keken we vooral of er genoeg ruimte was, maar er zijn meer dingen die meespelen, zoals hoeveel trappen je op moet. Op de derde verdieping zonder lift wonen is voor een paar jaar prima, maar als je weinig te besteden hebt aan verhuizen kan je beter kijken naar een woning die langer prettig blijft om te wonen. We zouden nu zo door kunnen naar een ander appartement, maar kiezen er bewust voor om alleen naar eengezinswoningen te kijken.

 

Wat moet je aan een woning doen?

Wat ook altijd geld kost, is de klussen die in een huis gedaan moeten worden. Als wij hier weggaan, zullen bijvoorbeeld de laatste restjes paarse kozijn van de vorige bewoner geschilderd moeten worden, en de groene muur, en mogelijk ook de blauwe deuren, omdat het huis in de ‘originele staat’ opgeleverd moet worden. Gelukkig hebben we de meeste muren wit … Ook in het nieuwe huis zullen er een vloer en gordijnen moeten komen, en waarschijnlijk moet er toch iets geschilderd worden.

Nou zijn wij van plan het niet allemaal tegelijk te willen, en zo veel mogelijk te hergebruiken. Wie weet hebben ze in het volgende huis een vloer liggen, en geen zin om die weg te halen – dat zou al schelen. Als dat niet zo is, kunnen we een groot deel van het laminaat dat hier ligt hergebruiken. Met de gordijnen die we hebben zullen we de belangrijkste ramen kunnen bedekken. De rest kunnen we stukje bij beetje weer bij elkaar sparen en klussen.

 

Samenvatting

Nog even kort de dingen waar wij op letten:

 • zorg dat je altijd wat geld hebt voor de meest noodzakelijke dingen, verhuizen kost hoe dan ook geld;
 • let op dat je woning niet duurder is dan je kunt betalen;
 • kijk naar woningen waar je niet binnen een paar jaar weer zou willen verhuizen;
 • bij het klussen hoef je niet alles tegelijk perfect te hebben, als de woning maar leefbaar is;
 • hergebruik zo veel mogelijk materialen.

12 comments / Add your comment below

 1. Goed artikel! Wij gaan binnenkort verhuizen en hebben hiervoor gespaard. Goed om bewust bij na te hebben gedacht, aangezien alles duurder gaat worden voor ons. Ik ken iemand mensen die verhuist zijn, maar helemaal niets meer over hebben. Dat zou dus niets voor mij zijn ^^

 2. Bij de supermarkt kun je vaak terecht voor bananendozen, super om mee te verhuizen. En gratis natuurlijk. Voor schilderwerk kun je qua materiaal bij de Action terecht, hebben ze veel voor weinig, zeker neutrale kleuren. En de kwaliteit is niet gek. Zeker voor wat je achter moet laten, zou ik me daar dan niet zo druk om maken. Dan is ‘netjes’ idd gewoon ‘netjes’.

  1. Klopt. En dan even zorgen voor een laag neutrale verf, de nieuwe bewoners willen het vaak toch weer schilderen. Dat was voor ons ook de reden dat we vier jaar geleden de ‘ik laat de vloer liggen als jullie zelf schilderen’-deal helemaal prima vonden 😉 En ik ga binnenkort de Action-verf al proberen voor de deuren trouwens.

 3. Goede tips inderdaad. Hoewel het lekker is om alles in 1 keer aan kant te hebben is het ook wel weer leuk om het in delen te doen. Als het inderdaad maar leefbaar is, succes met huizenjacht!

 4. Hoewel wij financieel met heel wat meer ruimte zitten dan jij (als ik je verhaal goed gelezen heb) hebben wij ook echt wel gelet op budget. We hadden een heleboel gespaard (en daar ook wat van over na de verhuis) en hebben de klusjes in delen gedaan. Dat maakt dat er nu nog steeds dingen zijn die nog moeten worden afgewerkt. Maar goed, zoals je zelf zegt: als je in een huis kan wonen, dan is dat al veel!
  Fijne tips geef je. En de aanvullende tips van de lezers zijn ook interessant 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.