Voor- en nadelen van zelf je blog hosten

Zo heb ik mijn servertje in mijn hoofd: een lief klein robotje 😉 Bron: Pixabay | Fotograaf: Gerd Altmann

Gisteravond hebben ze in onze woonplaats even gejuich kunnen horen: het nieuwe modem kwam aan, zodat ik bijna weer kon bloggen! Daarmee heb je meteen een groot nadeel van zelf hosten te pakken natuurlijk, maar er zijn natuurlijk ook genoeg voordelen te vinden; ik ben het niet voor niets gaan doen. Wat zijn ze nou eigenlijk, de voor- en nadelen van je blog thuis hosten?

 

Voordelen

 

Veel goedkoper

Als je buiten de deur host, kost je dat niet heel erg veel; enkele tientjes per jaar meestal. Daarvoor heb je een beetje opslagruimte voor je blog, en als het goed is de zekerheid dat je blog ook online blijft, dat je kan bellen (of mailen) voor hulp als dan nodig is, en als je het er goed bij uitzoekt regelmatig een back-up. Voor die laatste is het sowieso altijd handig om er ook zelf voor te zorgen.

Mijn servertje kostte niets, die was namelijk al afgeschreven op het werk van mijn man, en wordt nu gewoon gerecycled in plaats van afgevoerd, zodat kindjes in armelonenlanden hem moeten slopen voor de nare-maar-dure-materialen, nog lang voordat hij er ook echt mee stopt 😉 Die kostte mij dus niets. Service kost me zo af en toe een knuffel, zoen of mijn grootste puppy-ogen. Een back-up zou ik toch al regelmatig maken als verstandig meisje die ik ben (toch?), en ik heb dus keiveel meer opslagruimte dan je voor een paar tientjes per jaar kan huren! Het vraagt zo af en toe wat gepruts met de rechten door mijn persoonlijke Liefste Systeembeheerder, en dan kan ik bij wijze van spreken zoveel foto’s uploaden als ik maar wil … De enige kosten die ik dus maak, is de stroom voor mijn servertje – en dat is een klein dingetje, dus als het vijf euro per jaar is, is het veel.

Ik geef het meteen toe: in onze situatie zijn de kosten toch echt de grootste factor om thuis te hosen.

 

Zo vaak back-ups als je maar wilt

Vind je het een week niet zo nodig, omdat je artikelen kwalitatief toch niet helemaal zijn wat je wilt (of omdat er toch een paar dagen niets online kwam)? Dan is dat prima. Heb je net een stapel artikelen geschreven en ingepland of een nieuwe lay-out gemaakt waar je superdupertrots op bent, dan kan je daarna meteen die back-up maken (en bij die lay-out daarvoor als je verstandig bent). Mocht er iets gebeuren met de opslag, dan kan je dus altijd de versie hebben waar je ontzettend blij mee was – in plaats van een half uur voordat je met die artikelen aan de slag ging, terwijl een uurtje nadat je klaar was je blog ‘kwijt’ was. 

Zoals ik net al schreef kan je altijd zelf back-ups maken, maar eerlijk is eerlijk: als je een hosting hebt waar ze dat netjes elke week doen, is de kans dat je het wel eens ‘vergeet’ groter.

 

Veel meer opslagruimte

Ik schreef het al: op mijn servertje heb ik veel en veel meer opslagruimte dan je voor een paar tientjes kan huren bij een externe server. Nou kost tekst niet zo veel ruimte, maar met foto’s en lay-out erbij kan je zomaar eens meer ruimte nodig hebben dan je eerst dacht.

 

Bron: Pixabay | Fotograaf: Alexandra

Nadelen

Natuurlijk ga ik ook eerlijk zijn dat thuis hosten niet ideaal is. Zo zijn er situaties waarin ik toch over zou stappen naar externe hosting.

 

Afhankelijk van je eigen internet

Dit is tot nu toe het grootste nadeel gebleken: je bent afhankelijk van je eigen internet. Zo kan het zijn dat je modem stuk gaat *kuch*, en dan heb je niet meteen een back-up-modem klaar liggen, of een extra die de boel op kan vangen, of hoe ze dat bij een hostingbedrijf ook geregeld hebben. Dan kan het dus zomaar gebeuren dat je blog er een paar dagen uitligt! Vorig jaar was er bij onze internetverbinding een probleem, en de provider kon er maar niet achter komen wat er mis ging. Toen hebben we ‘even’ twee weken zonder internet gezeten, en inderdaad, mijn blog lag die twee weken ook plat. 

Dan is het ook nog eens zo dat je eigen internetlijn altijd beperkt zal blijven, zeker als je geen glasvezel hebt. Dat is dan ook meteen de enige situatie waarin ik naar externe hosting over zou stappen (en meteen een stuk meer zou gaan betalen waarschijnlijk): als mijn blog zo zou groeien dat mijn internetverbinding het niet meer aan kan. 

Zo hard zal het voorlopig trouwens niet gaan. Onze oude internetverbinding kon het al prima aan, en sinds een paar weken hebben we dubbele snelheid, dus voorlopig zit ik goed met mijn blog.

 

Geen ‘officiële’ support of klantenservice

Als er iets met mijn blog aan de hand is, of in ieder geval met het hosting-gedeelte, kan mijn man het eigenlijk altijd wel oplossen. Soms ook niet, en dan heeft hij geen collega die hij er even bij kan halen om mee te kijken – en ik besef me ook heel goed dat ik een geluksvogel ben met mijn man, met dertien jaar ervaring als systeembeheerder, die me ook nog eens wil helpen met mijn blog. Als je dat niet hebt, kan het missen van die technische hulp best een probleem worden!

10 comments / Add your comment below

 1. Ik heb een gratis blog bij Blogspot en laat dat voor iets van €5 per jaar doorverwijzen vanaf een ‘normaal’ domein, waar ik per jaar ook ongeveer €10 voor betaal. Dan heb ik dus geen pakket (wat bij mijn provider zo rond de €70 per jaar zit), maar het effect is (lijkt?) hetzelfde.

  1. Het effect is inderdaad hetzelfde volgens mij. Al betaal ik dus een 5 euro voor mijn url, en verder alleen de stroomkosten van mijn server. 😉
   Wat je wel veel hoort, is dat je bij blogspot aan een hele specifieke soort lay-out vastzit; je haalt de blogspot-blogs er zo tussenuit. Maar als je dat verder mooi/prima vindt is dat het natuurlijk ook!

 2. Het heeft wel veel voordelen vind ik! Mijn internet is best wel prima, ’t snelste pakket van ziggo. Kabeltje trekken, dan is ’t super snel en stabiel!

 3. Zelf hosten heb ik niet eens overwogen alvorens ik begon want ik heb geen systeembeheerder bij de hand.
  Mijn hostingprovider is erg voordelig en biedt een goede service en meer dan genoeg ruimte op het web en ik gebruik er tot nog toe een fractie van.

  Het lijkt me wel heel verschrikkelijk als je twee weken zonder internet zit ook als je blog dan nog wel in de lucht is, kun je er niet eens contact mee maken. Veel langer dan 24 uur hebben we nog nooit zonder internet gezeten en dat vond ik al langer dan leuk is.

  1. Dat was vorig jaar ook echt niet leuk, al geeft het wel een lesje in ‘ont-internetten’ 😉 Ik kreeg ineens een hoop gelezen! Ook omdat ik ineens vaker bij de bibliotheek met internet zat trouwens (a)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.