Wat wil je later worden? Naar de toekomst!

Maandag vertelde ik over mijn verleden als het gaat om droombanen en opleidingen. Wat ik als kind wilde worden, dat bleek helemaal niets voor mij te zijn. Maar hoe zie ik nu mijn toekomst dan?

toekomst-future

Inspiratie voor mijn artikel was (een beetje onbewust, sorry) Vivian – die zo dapper schrijft over de dingen waar ze nu tegenaan loopt, en die genoeg overlap in haar situatie heeft om mijn herinneringen naar boven te halen.

Wat er ook gebeurt, altijd blijven leren

Oke, de afgelopen jaren heb ik dit niet per sé gedaan: blijven leren. Ik raakte van de ene rollercoaster in de andere, en had geen idee wat ik nog zou willen doen. Toch heb ik in die periode wel een schriftelijke opleiding gedaan tot budgetcoach. Ook heb ik ontzettend veel over mezelf geleerd.

Over mezelf blijven leren, dat ben ik zeker van plan. Hoe werkt mijn hoofd? Wat voor werk past goed bij me en waar kan ik me beter niet volledig in storten? Wat wil ik nou eigenlijk?

Verder ben ik in augustus met een mbo-opleiding gestart. Hoewel ik eigenlijk een hoger niveau aan zou moeten kunnen, was dit achteraf een ontzettend goede stap. Tot nu toe heb ik goede cijfers. Ik raak weer in een ritme en ik krijg inzichten die ik niet had gehad als ik thuis was gebleven.

 

Als geld geen rol zou spelen in de toekomst

Verder ben ik bij mezelf te rade gegaan: wat zou ik willen doen als geld geen rol zou spelen? Dan gaan mijn gedachten twee richtingen uit. Aan de ene kant wil ik erg graag de creatieve kant op. Het liefst met textiele werkvormen mooie dingen maken. In mijn hoofd heb ik ook een boerderijtje waarbij ik van de tuin een soort sprookjestuin maak. Dat laatste kan ik wegstrepen als onrealistisch, maar op kleine schaal mezelf creatief ontwikkelen kan ik gelukkig nog steeds.

Lees ook: Duurzaamheid is voor als je geld hebt

Andere mensen helpen

Aan de andere kant haakt zich ook steeds meer in mijn hoofd dat ik andere mensen wil helpen. Mensen die in een situatie met schulden zitten, zoals ik bijvoorbeeld. Maar dan niet met de puur financiële zaken, hoewel die ook mee zullen spelen. Meer wil ik met juist ook de creativiteit die deze doelgroep vaak mist. Wat me gaaf lijkt: met mensen meekijken wat je nou eigenlijk kan doen met het voedselbankpakket dat je krijgt. Meekijken met de soms ongebruikelijke levensmiddelen die daarin zitten en wat je ermee kan. Of workshops zelf dingen maken of repareren geven, zoiets.

 

Zijn mijn plannen voor de toekomst realistisch?

Ik heb op dit moment nog geen idee hoe realistisch mijn plannen zijn. Dat is zeker wel iets wat ik uit wil gaan zoeken. Als ik eerlijk ben voelt dit al fantastisch: weer weten welke kant ik mijn leven op wil laten gaan. Ik ben niet de standaard weg gegaan die ik dacht te zullen gaan op de basisschool. En toch, op een dag kom ik er wel.

5 comments / Add your comment below

  1. Van de week zei ik nog tegen een vriendin dat ik vroeger een vakantiebaantje had als postbode, maar dat dat eigenlijk helemaal niet zo geschikt was voor mij; veel te zwaar werk. Als je jong bent ben je daarin nog zoekende denk ik.
    Jouw insteek om mensen met weinig inkomen te laten zien hoe ze creatief kunnen zijn, juich ik van harte toe.
    Het is mij ook opgevallen dat er een categorie is die niet creatief is met geld of met materialen. Ze blijven hangen in het idee dat ze tekort komen. Ik zou zeggen: deel je recepten met de voedselbank. Bied je aan om mensen te laten zien hoe ze zelf wasmiddel kunnen maken. Dat zou super zijn! Volgens mij doet Annemiek van Mijmeringen ook zoiets.

  2. Dat klinkt echt als een super idee! Lijkt me top om iets mee te doen, misschien alleen niet zo simpel op er ook echt geld mee te verdienen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.