Winacties, waarom doe ik dat dan niet?

 

Vanuit een hoekje liggen ze me toe te zwaaien: een stapeltje boeken die niet mee gaan als we gaan verhuizen. Omdat we ze al een keer gelezen hebben en dat geen tweede keer willen bijvoorbeeld. Maar ook mooie boeken waar ik een vertaling en de originele taal van heb staan, en waarvan ik er maar één nog ga lezen. Ik ben al een tijdje aan het denken wat ik ermee wil doen. De gedachte om er een winactie mee te organiseren is al eens in mijn hoofd opgekomen, maar ik doe het niet. Waarom dan niet?

 

Helemaal geen reacties

Waar Emmy al aangaf dat ze weinig reacties kreeg op winacties waarbij je wat meer moet doen dan een reactie achterlaten, kon ik de keren dat ik een winactie deed alleen maar dromen van de hoeveelheid reactie die zij krijgt. Misschien ligt dat ook wel aan de dingen die ik tot nu toe weggaf, of misschien wel aan de foto’s: herinnert iemand zich nog de handschoentjes op de foto hierboven? Die heb ik ooit niet weggegeven, omdat ik gewoon he-le-maal geen reacties kreeg. En die reactie achterlaten was het enige dat mensen hoefden te doen. Ouch. En er is best wel veel werk gaan zitten in het maken van die dingen. Dit is niet de enige give-away die ik geprobeerd heb, en waarbij er uiteindelijk niets weg werd gegeven omdat er gewoon niemand reageerde, en daardoor heb ik nu al de neiging om te denken: ‘laat maar, waarschijnlijk wil niemand mijn boeken hebben’.

Of maar een paar reacties

Mijn laatste give-away is bijna een jaar geleden, en toen kon ik gewoon twee van de drie dingen die ik weggaf wél opsturen. Opluchting!

 

Ik ben een warhoofd

Ik kan nogal een warhoofd zijn, en dat is voor mij ook een reden om zelf geen winactie te organiseren. Het is me serieus wel eens overkomen (gelukkig al meer dan tien jaar geleden, daarom durf ik het nu toe te geven) dat ik een boek via bol verkocht had, en vervolgens wekenlang vergat het op te sturen. Nou ben ik beter geworden in dat soort dingen, maar op het moment dat de verhuisstress toeslaat zou het me niets verbazen als ik over een jaar boeken uit een verhuisdoos haal die ik na een give-away naar iemand op zou hebben gestuurd.

 

Verzendkosten

Ik heb niet bijzonder veel geld *kuch*, en verzendkosten zijn dus iets waar ik best wel tegenaan zou gaan hikken. Wat we nu overhouden na de boodschappen, gaat in een potje voor dingen als verf, die parasol die ik ooit wil, een grasmaaier, een sneeuwschep – al die dingen die de verhuizing met zich mee gaat brengen. Ik denk dat de verzendkosten bij zo’n stapel boeken toch wel een beetje pijn zouden gaan doen.

 

Wat doe ik nu dan met die boeken?

Dat weet ik nog niet zo goed. Waarschijnlijk gaan ze naar de minibieb in de plaatselijke Albert Heijn, de Little Free Library een paar straten verderop, en/of de kringloopwinkel. Dan worden er ook mensen blij mee, maar hoef ik geen winacties te organiseren.

12 comments / Add your comment below

   1. Ja dat vind ik inderdaad altijd zo leuk als ik dat zie, die kleine biebjes. Bij mij in de buurt helaas niet, maar in de buurtbieb is een weggeeftafel waar ik wel eens gebruik van maak. Heb daar al kleding, schoenen, boeken en andere nick nack neergelegd. Leuk dus om dingen op neer te leggen, maar ik heb er ook wel eens wat weggehaald, een prachtig trainingpak met bijbehorend shirt en een serie boeken, ben er echt blij mee. De boeken gaan na lezing vanzelfsprekend weer terug. En iets van zo’n tafel halen wat je echt kunt gebruiken voelt echt als een cadeautje.

 1. Ik heb er ook al heel wat naar de kringwinkel gedaan. En ooit eens uitgedeeld op mijn blog, voor sommige was er interesse, voor andere niet en die zijn dan ook naar de kringwinkel gegaan. En de verzendkosten, die heb ik toen zelf betaald, maar de krijger was zeker bereid om die zelf te betalen hoor.
  Ikzelf reageer zelden op een winactie, omdat ik liever wat minder spullen dan meer spullen heb. Zeker niet persoonlijk nemen dus.

  1. Doe ik ook niet hoor 🙂 Sowieso waren die winacties voor de tijd dat jij me volgde geloof ik. En je zal niet de enige zijn die om die reden niet meedeed.
   Heb je een ander emailadres of zo trouwens? Ik moest je uit mijn spamfolder vissen :O

 2. Helaas las ik nog niet hier mee toen je de handschoentjes weg gaf, ik vind ze prachtig!
  Je zou natuurlijk kunnen aangeven dat je de boeken weggeeft, tegen betaling van de verzendkosten. Zo krijg je alleen reactie van mensen die echt graag die bepaalde boeken willen, die best bereid zijn de verzendkosten te betalen.
  Of zet ze op Marktplaats, en dan kies je alleen voor afhalen, hoef je ze niet op te sturen.
  En anders breng je ze naar de kringloopwinkel.
  Als je ze een plekje kunt geven tot na de verhuizing, is zo’n eigen boeken-wissel-kastje in je tuin natuurlijk een leuke optie. Wellicht ook een manier om snel(ler) in te burgeren in je nieuwe straat?
  Succes ermee!

 3. Ik vind het wel leuk om af een toe winactie te organiseren. Maar het voelt inderdaad stom als je weinig reacties krijgt. Ik heb dat ook weleens gehad haha. Aan de andere kant: trouwe lezers reageren wel vaak en die wil ik wél graag belonen 🙂 Maar ik denk dat de kringloop ook heel blij zou zijn met je boeken.

 4. Ik organiseer ze heel af en toe en heb daar tot nu toe wel leuke respons op gehad, maar ik reageer zelf weer niet zo vaak, omdat ik juist liever minder spullen heb dan meer. Als ik geen of heel weinig reacties zou krijgen, zou het me ook erg ontmoedigen. Zo’n idee van een LFL vind ik wel heel erg leuk en anders is de Kringloopwinkel idd ook een mooi idee.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.